Redactieblog

2 reacties

‘Laten we zuinig zijn op onze voedselproducenten’

De coronacrisis legt haarfijn bloot hoe nauw verbonden allerlei processen in de voedselindustrie zijn.

De wereldhandel valt stil, snijbloemen worden doorgedraaid, de fritesaardappelprijs stort in elkaar en de eendensector stopt met opzetten van nieuwe kuikens. Dit alles omdat er geen restaurants en dergelijke meer open zijn en er daardoor geen afzet meer voor is.

Maar de prijzen in de supermarkten van allerlei producten gaan omhoog terwijl de producentenprijzen dalen. De mensen gaan hamsteren en de supermarkten hebben toptijden. De eendensector gaat ondertussen op slot. Een groot financieel verlies voor deze ondernemersgezinnen.

Eendensector opdoeken

Als ik dan lees dat onze zogenaamde ‘dierenvrienden’ dit een mooi moment vinden om de hele eendensector maar op te doeken, walg ik van deze personen. Animal Rights vind het blijkbaar passend om in deze tijden de eendensector een trap na te geven.

Ook onze ‘vriend’ Peter Janssen (de ‘vegan streaker’) reist het hele land door om de in hun ogen wantoestanden tijdens het laden van kalkoenen te filmen. Iedereen blijft thuis, maar deze idioot neemt het risico om het virus van de ene naar de andere streek te verplaatsen. En als je hem erop aanspreekt krijg je het simpele antwoord: ik ben er voor de dieren, niet voor de mensen. Wat een arrogantie!

Kamervragen over zoönoses

Ook de Partij voor de Dieren vindt het nodig om in deze tijd Kamervragen te stellen over zoönoses. Het is volgens die partij de hoogste tijd om de intensieve veehouderij te verbieden omdat veel ziektes uit de intensieve veehouderij komen. Ik wist overigens niet dat vleermuizen daar ook onder vielen. Als het aan deze lui ligt zijn we straks nog meer afhankelijk van voedsel en producten uit verre landen.

We zien nu duidelijk dat Nederland geen maak-industrie meer heeft. Tijdens deze crisis komen we erachter dat dat verre van ideaal is. En dat is milieutechnisch en qua dierenwelzijn gezien onverantwoord. Terwijl we hier met de beste kennis en kunde producten op de wereldmarkt kunnen zetten. Dus laten we zuinig zijn op onze producenten van voedsel en alle andere producten die van wezenlijk belang zijn.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

  • René de jong

    Ja Marco, het misbruiken van deze tijd is alleen weggelegd voor de parasieten, Peter Jansen is daar één van maar ook mw. Ouwehand past in dat rijtje....

  • Bolder01

    Zo weet ik er nog wel een , de hele dieren partij,, alle vegetarissen , this te hopen dat die
    tz.t op de blote knieen nog een keer komen om een paar lieter melk of een tas met aardappelen ,,ik ben niet THUIS

Of registreer je om te kunnen reageren.