Commentaar

5 reacties

‘In crisistijd even soepeler met ei-certificering’

Nederland werkt thuis, althans, als dit even kan. Het beste is als deze thuiswerker zijn normale ritme aanhoudt. Van 9 tot 5 werken, met een lunchpauze. En mét de snack die hij of zij op kantoor zou eten. Albert Heijn en Jumbo kunnen erover meepraten.

De vraag naar eieren is zelfs zo extreem dat de supermarkten van hun minimum-dierenwelzijnsnorm afwijken. Zij verkopen doorgaans tenminste (scharrel)eieren met 1 ster van het Beter Leven-keurmerk (BLk). Het aanbod is ontoereikend, waardoor er nu ook ‘gewone’ scharreleieren in het schap liggen.

De winkelier vraagt voor deze ‘gewone’ scharreleieren de prijs van ‘luxe’ scharreleieren

Op zich niks mis mee natuurlijk, ware het niet dat deze in verpakkingen van 1 ster-BLk zitten. Albert Heijn zegt nu een sticker over dat BLk-logo te plakken. Bij Jumbo moet de consument het doen met een papiertje op het schap dat er in dit BLk-doosje niet-Blk-scharreleieren kunnen zitten.

Drie keer raden: de winkelier vraagt voor deze ‘gewone’ scharrel- de prijs van ‘luxe’ scharreleieren. Dat heet ergens een slaatje uitslaan.

Dierenbescherming en Stichting Beter Leven-keurmerk gedogen de werkwijze. Tijdelijk, benadrukken zij. Kennelijk kan dat in crisistijd.

Wrang voor pluimveehouders

Het is wrang voor die pluimveehouders die doorgaans strak aan controles zijn onderworpen, en waar foutjes tot torenhoge boetes kunnen leiden. Dit heeft toch iets van meten met twee maten.

Nee, ook in deze crisistijd moet de consument de juiste informatie krijgen.

Lees ook: Eiertekort bij Jumbo en Albert Heijn.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • Tuig

  Vrije scharrelprijs is ook hoger dan beter leven prijs.
  Oplichterij is het wel. Verkoop dan geen eieren.

 • oeleboele

  Het is belachelijk. De eieren moeten in de doosjes waar ze in horen. Is dat nu zo moeilijk???
  En de boer ook veel meer betalen. Dikke oplichters. Je zou nooit weer een ei in de winkel kopen. Je wordt bedondert wasr je bij staat. En dat vooral in deze tijd. Om kotsmisselijk van te worden.
  Verrijking over de ruggen van de boer en de consument.

  Koop ze maar bij de boer aan huis, dan heeft de boer ook een erlijke prijs!

 • bluemink

  De supermarkten zijn grote oplichters die zien alleen euros.
  Gewoon de eieren bij de kippenboer, groente bij de groenteboer ,vlees bij de slager kopen .

 • farmerbn

  Mogen kippenboeren die scharreleieren met één ster verkopen aan die supermarkten zelf bij een collega kippenhouder die 'gewone' scharreleieren produceert daar de eieren kopen en die vermengen met die één ster eieren. En het geldvoordeel delen met die boer zonder ster?

 • H.M. Hubers

  Goed dat er veel eieren worden verkocht, dat is goed voor elke leghennenhouder! De vraag is wel of de consument begrijpt wat hier gebeurt. Het "principiële" besluit van de supermarkten om alleen nog beter leven keurmerk - eieren in het schap te leggen wordt hier losgelaten en dus ook de principes! Ik vind dat geen probleem, als de consument bij aankoop van de eieren maar op het netvlies heeft, welke eieren hij koopt. Ook hoop ik dat pluimveehouders, die geïnvesteerd hebben in hun stal om aan het beter leven keurmerk te kunnen voldoen, een eerlijke prijs voor hun eieren krijgen en dat hun benodigde meerprijs niet laag wordt gehouden doordat tekorten op deze manier worden aangevuld.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.