Redactieblog

5 reacties

‘Respect voor Respeggt’

De introductie van het ei ‘zonder kuikendoden’ bewijst dat verantwoorde innovatie een ethisch dilemma kan laten verdwijnen.

In de landbouw zijn mannelijke dieren weinig waard. Zo worden bijvoorbeeld in de Nederlandse pluimvee-industrie jaarlijks ongeveer 45 miljoen eendagshaantjes gedood. Het scheiden van de ketens voor eieren en kippenvlees heeft na de Tweede Wereldoorlog de haantjes in de eierketen overbodig gemaakt. Ze leggen niet alleen geen eieren, maar zijn ook minder geschikt voor de vleesproductie. De gedode eendagshaantjes worden voornamelijk verkocht als voer aan dierentuinen. Hoewel de eierketen uit principe geen gezonde haantjes wil doden, beschouwt zij dit als een noodzakelijk kwaad. Al jaren is hun hoop gevestigd op een innovatie die een eind kan maken aan dit ethische dilemma.

Maatschappelijke discussies nemen toe

Maatschappelijke discussies over het doden van eendagshaantjes zijn de afgelopen jaren in Europa toegenomen. Daarom heeft Zwitserland vorig jaar het vergassen en shredderen van pasgeboren mannelijke kuikens verboden en eind volgend jaar zal Frankrijk dit voorbeeld volgen. In Nederland is er nog een geen verbod, maar de vraag is of dat nog nodig zal zijn.

Eind maart zullen de eerste vrije uitloop-eieren ‘zonder kuikendoden’ te koop zijn bij supermarktketen Jumbo, in samenwerking met het bedrijf Respeggt. Na ongeveer negen dagen worden de eieren uit de broedmachine gehaald. Eerst maakt een laserstraal een gaatje in het ei. Daarna wordt een druppeltje vloeistof opgezogen en via een markeervloeistof wordt het geslacht bepaald. Bij een haantje wordt het broedproces afgebroken en het ei verwerkt tot dierenvoer. Op deze manier voorkomt men dat het haantje wordt geboren en vervolgens wordt gedood.

Respeggt-logo

De vrouwelijke broedeieren worden teruggezet in de broedmachine en verder uitgebroed. De eieren van deze kippen herken je in de winkel aan het Respeggt-logo. Bij een niet al te hoge meerprijs, zullen andere retailers het voorbeeld van Jumbo waarschijnlijk volgen en is een groot maatschappelijk probleem in de eierketen opgelost. Ook is dan aangetoond dat verantwoorde innovaties in de landbouw uitzichtloze ethische dilemma’s kunnen laten verdwijnen. Respect.

Laatste reacties

 • withaag1

  Sorry hoor. Er is eerst , door gelobby bij dierenwelzijns clubjes, een maatschappelijk probleem gecreeerd!!. Er wordt tegenwoordig nog steeds graag naar linkse groene clubjes geluisterd. Haantjes worden idd allemaal gebruikt voor de dierentuinen. Dus niks nutteloos gedood. Wat denken we dat die dieren, in de dierentuin, nu gaan eten?? Wat denken we dat er nu gefokt gaat worden, om die dieren te voeden ? Ik weet het. Daar wordt je ook niet blij van. Wat zien we nu met 'Respecct' : Er is een ruime businessecase gecreerd, door zich tussen de broederij en de pluimveehouder te wurmen. Kosten rijzen de pan uit. Vervolgens zitten er 20% fouten in. Dus 20 hannen op elke 100 hennen uitselecteren en slachten. Wie wil ze hebben.? Eigenlijk niemand. Dat betekend ook dat er 20 hennen weggegooid worden door diezelfde foutmarge. Hoezo maatschappelijk probleem opgelost.?
  Maar wel weer een forse kostprijs stijging voor de sector. Nutteloos en Hypocriet.

 • bankivahoen

  Alles voor oog en schijn , eerst 9 dagen broeden en dan beoordeling haan of hen, dus toch doden van een dier. Wat schiet je er mee op?

 • Tonnis

  Waar kan ik die hennen kopen?
  Wat word mijn meerprijs? ( zowel hennen als eieren)
  Wij vraagt hier naar?
  Help

 • Tonnis

  Wij moet wie zijn.

 • martijnperdaan

  Hennen worden niet duurder in aanschaf maar je moet dan 2 cent per verkocht ei afstaan aan dat concept

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.