Commentaar

‘Eigen koers in roerige tijd’

Zonder overdrijving durf ik 2019 een roerig jaar te noemen.

Trekkers domineren het blikveld van menigeen. Het lijkt alsof de agrarische sector in brand staat. Ja, op veel bedrijven staat het water tot aan de lippen, of heerst frustratie over wéér een regel en de voortdurende kritiek. Terecht soms.

Gedreven ondernemers

In al dit chaotische politiek gekibbel vergeten we bijna dat de land- en tuinbouw fantastische resultaten boekt en gedreven ondernemers kent. Boeren en tuinders die een weg insloegen wars van het geëffende pad. Eigenzinnig, gedurfd, en altijd met passie. Ook in zo’n jaar, misschien juist nu, is aandacht voor deze paradepaardjes van de sector hard nodig.

Tien kandidaten Agrarisch Ondernemer

In deze uitgave stellen we tien agrarische ondernemers voor die in dit krachtenveld elk een eigen koers hebben gekozen. Heel bewust. De een voor een exclusieve markt, een eigen merk; de ander voor maatwerk, verbreding of het kostprijsmodel. Onder deze tien kandidaten dit jaar drie pluimveehouders: Eric Thielen, Marcel Kuijpers en Hans Brinke. Zij krijgen uiteraard speciale aandacht.

De tien kandidaten strijden om de titel Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2020. Het is een jubileumeditie. De prestigieuze prijs wordt voor de 25e keer uitgereikt. Wie volgt Annechien ten Have op? De varkenshoudster in Beerta won in 2019 de titel. De winnaar wordt op 26 maart bekendgemaakt.

Lange weg naar verkiezingen

De weg naar de verkiezing is lang. De partners in deze verkiezing – ABN Amro en Hardeman – selecteerden uit de ruim veertig aanmeldingen en voordrachten tien kandidaten. Het zijn stuk voor stuk topondernemers met bewezen diensten.

Onafhankelijke jury

Een onafhankelijke jury onder leiding van LTO-voorzitter Marc Calon kiest uit deze tien kandidaten vijf genomineerden. In de jury treft u de vertrouwde namen van Alexander van der Lely, Rens Buchwaldt (WUR), Marc Jansen (CBL), Koos Dekker (HAS Den Bosch). Agrarisch Ondernemer Annechien ten Have complementeert dit gezelschap.

De jury bezoekt straks de vijf genomineerden en kiest de uiteindelijke winnaar. De persoonlijke noot gaf in het verleden al vaker de doorslag in de uiteindelijke keuze van de jury. Passie laat zich niet altijd in woorden uitdrukken. Het is ook gevoel.

Of registreer je om te kunnen reageren.