Boerenblog

2 reacties

‘Een leven lang leren’

Iedereen wordt dom geboren. Daarin zijn we allemaal gelijk. Tijdens ons leven leren we veel, ook al roepen veel pubers dat school ‘saai’ is.

25 januari ging ik met onze jongste naar Barneveld. Onder gunstige omstandigheden is het een autorit van iets meer dan een uur.

Laatste switch

Jongste heeft na vier maanden ontdekt dat hij een verkeerde opleiding volgt. Het liefst wil hij werken in de pluimveehouderij. We hebben afgesproken dat dit zijn laatste switch is. Als hij nu kiest voor een opleiding, maakt hij die af tot hij het diploma heeft. Pas daarna mag hij een andere opleiding kiezen.

Beste pluimveehouderij-opleiding

Voor de beste pluimveehouderij-opleiding kom je terecht bij Aeres Barneveld. Zelfs al is dat ruim een uur van huis (met de fiets-trein-lopend zelfs twee uur). Als hij dat ervoor over heeft, zit het met zijn motivatie wel goed.

Vooral veel geïnteresseerden voor melkveehouderij en slechts drie voor pluimveehouderij. Dat baart mij wel wat zorgen

Veel te zien en te doen op de campus. Zelfs in school zie je overal dieren. Wat een fijne leeromgeving! De voorlichting was verrassend en tegelijk alarmerend: vooral veel geïnteresseerden voor melkveehouderij en slechts drie voor pluimveehouderij. Dat baart mij wel wat zorgen.

Werken in de pluimveehouderij

Als je om je heen kijkt, zie je dat pluimveebedrijven nog groeien. Je komt op een punt dat je personeel nodig hebt. Waar vind je goed personeel als maar weinig leerlingen de opleiding pluimveehouderij volgen? Je kunt focussen op zij-instromers, daarvoor heb ik zelf meegewerkt aan een promotiefilm Werken in de pluimveehouderij.

Deel hem zoveel mogelijk via je socialmediakanalen. Niet omdat ik in de film voorkom, maar om zoveel mogelijk gemotiveerd personeel te krijgen! Want we komen straks handen tekort!

Motiverende omgeving

Ken je nog iemand die in de pluimveehouderij wil werken, maar nog leerplichtig is? Ik adviseer Aeres Barneveld. Enthousiaste docenten, die allemaal op één of andere manier betrokken zijn bij een agrarisch bedrijf, geven les met veel raakvlakken met de praktijk. In zo’n motiverende omgeving moet het iedereen lukken een diploma te halen!

Je bent pas echt dom, als je geen nieuwe dingen meer wilt leren

We worden allemaal dom geboren, maar hebben een leven lang de tijd om te leren. Je bent pas echt dom, als je geen nieuwe dingen meer wilt leren.

Laatste reacties

  • Henk.visscher

    Ja steeds meer jeugd vind het moeilijk om een opleiding te kiezen, omdat ze nog niet weten welk beroep ze willen gaan doe, elk beroep heeft wel zo zijn voor en nadelen.

  • agratax(1)

    Het is niet de vraag of de jeugd moeilijkheden heeft met een beroep kiezen. Het is veel belangrijker om te weten waarom het zo is als het is. Ik denk wel eens het feit dat veel kinderen geen voorbeeld / rolmodel meer hebben, veel beroepen spelen zich af in de beschutte omgeving van een gebouw (kantoor, fabriek, achter een hek e.d.). Daar komt bij dat veel scholen eerst (te) veel theorie aanbieden, waar een deel van de kinderen niet op zit te wachten, omdat hun leervermogen hier niet op ingesteld is. En ze worden door de ouders op een voor hen te hoog niveau ingeschaald, met als gevolg Slechte prestaties en daarmee het gevoel "Ik ben dom, ik kan niks goed doen". Beter te laag inschalen, klimmen geeft meer voldoening dan vallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.