Boerenblog

‘Uitspelen of inspelen?’

Het is beter om mensen niet tegen elkaar uit te spelen, maar te focussen op het bouwen van relaties, zegt Piet Hunse.

Een wisseling geeft altijd verandering. Zo gelden na de overgang van 2019 naar 2020 andere voorschriften. Het schijnt dat er juist in deze periode veel echtscheidingen zijn aangevraagd, omdat de alimentatieregeling is veranderd … Beter is het om in een relatie niet alles naar en tegen elkaar uit te spelen, maar om in te spelen op elkaars wensen. Dat geeft meer vreugde.

Wisselen van hennen

Ook wij hebben gewisseld. Van hennen, welteverstaan. De oude zijn weg, de nieuwe zijn gekomen in twee van onze drie stallen. Ik sta altijd weer versteld van de kosten die daarmee gepaard gaan. Aan het laden van de oude hennen, het uitmesten, reinigen en ontsmetten van de stallen en aan de opzet van de jonge hennen waren we € 1 per hen kwijt. Dat is inclusief wat veranderingen van de verlichting en het aanpassen van stal 3 om die ook geschikt te maken voor BLK 1 ster.

Stalkeuring

De stalkeuring geeft je overigens vaak het gevoel te worden uitgespeeld. Bij keuringen door de NCAE, KAT of Beter Leven verschilt vaak het aantal hennen dat je mag houden, of mag je er zo maar een paar honderd minder houden dan eerder. Maar ook hier geldt: we kunnen het tegen elkaar laten uitspelen of we kiezen voor inspelen op wat financieel de best keuze is.

Onderhandelen over de prijs

Inmiddels hebben de hennen er zin in. Ze leggen zo’n 98%. We hebben voor LSL en Dekalb gekozen om in te spelen op de vraag van de eierhandel, niet om hennenleveranciers tegen elkaar uit te spelen.

Ik kies weer voor inspelen, op het onderhouden van relaties

Onderhandelen over de prijs met de eierhandel is trouwens wel een dingetje. We kennen het gevoel dat we worden uitgespeeld. Maar is dat echt zo? Ook hier kies ik weer voor inspelen, op het onderhouden van relaties. We kunnen het tot de laatste cent willen bevechten, maar ik heb geleerd: wie het onderste uit de kan wil, krijgt …

Balans vinden

In de praktijk is het uitspelen en inspelen niet altijd eenvoudig. Het is de balans vinden tussen zakelijk zijn en een goed gevoel hebben. Het is, denk ik, de kunst om dat in het ondernemerschap helder te hebben. Mij geeft het een goed gevoel om mensen niet tegen elkaar uit te spelen. Ik bouw liever aan relaties met mensen om me heen die mij verder helpen in het ondernemerschap.

Wat wordt uw keuze in 2020?

Of registreer je om te kunnen reageren.