Redactieblog

4 reacties

‘Frans(e) praktijken’

Allereerst wil ik iedereen een gezond en gelukkig nieuwjaar toewensen voor gezin en een succesvol en plezierig jaar voor het bedrijf. Al zal dat laatste wel lastig gaan met alle onzekerheden van de afgelopen tijd en voor de aankomende periode.

Er staat ons een roerig jaar te wachten. Hoe zal onze regering omgaan met de stikstofcrisis en wat kunnen we verwachten van Brussel (lees: Timmermans en consorten). Dit zijn toch issues waar ik niet geheel gerust op ben.

Veel onduidelijkheden

In het stikstofdossier is een begin gemaakt met afspraken tussen sector en ministerie, maar er zijn nog veel onduidelijkheden. Ook is het nog niet voldoende juridisch getoetst, waardoor de onzekerheid blijft. Ook al is de pluimveehouderij niet een grote vervuiler, we zullen toch onze bijdrage moeten leveren om de stikstofuitstoot te verminderen. Veel zal met technische maatregelen moeten gebeuren, maar via het voerspoor zijn er ook mogelijkheden. Nu de urgentie hoog is, kunnen we diermeel ook weer op de agenda zetten.

Win-winsituatie

Een hoogwaardig eiwit voor in het voer, waardoor de vertering verbetert en daardoor de ammoniakuitstoot verminderd wordt. De kosten voor slachten zullen daardoor verminderen en er kan een plus op de opbrengstprijs komen. Een win-winsituatie lijkt mij. Dit is natuurlijk wel een Europese aangelegenheid, maar het overwegen waard om daar nu stevig op aan te sturen. Men moet het ijzer smeden als het heet is.

Verdeel-en-heersmethode

Als we dan toch in Brussel zijn, dan kunnen we ook de heer Timmermans als onderwerp wel even aansnijden. Zoals ik in mijn vorige column al schreef, brengt dat niet veel goeds. En mijn bezorgdheid is uitgekomen. Onze Frans liet zich zeer laatdunkend uit over boeren. Met name over actievoerende boeren.

Als Frans zich een beetje had verdiept in de materie dan had hij de diervriendelijke en milieuvriendelijke Hollandse manier als voorbeeld genomen

Frans vindt de huidige productiemethode achterhaald en ouderwets. Frans is van de verdeel-en-heersmethode. Iedereen mag meebetalen en hij verdeelt het wel weer. Over een achterhaalde methode gesproken. Als Frans zich een beetje had verdiept in de materie dan had hij de diervriendelijke en milieuvriendelijke Hollandse manier als voorbeeld genomen. Dan had de Green Deal ook nog voordelen kunnen hebben. Maar dat zit Frans niet in de genen.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • husky

  Brusselse zakkenvullers zijn het, niet aanwezig zijn, even binnenlopen naar een kamertje, handtekening zetten en weer honderde euries in de broekzak steken en weer naar huis. pownet brussel.

 • Alco

  Prima stuk maar de zin: "We zullen toch onze bijdrage moeten leveren om de stikstofuitstoot te verminderen", wringt.
  Eerst de achteruitgang door de ecologen beweerd toetsen, dan bekijken of dit wel erg is en ten derde. In welke mate is de landbouw daar debit aan, vooral agenderen op het feit dat we met ons land meer opnemen dan uitstoten.

 • agratax(1)

  Of Timmermans nu wel of niet op de hoogte is van wat diervriendelijk is, doet niet ter zake. In Nederland zijn 3 van de 4 jaren ingeruimd voor verkiezingen en daar moet je als "belangrijk" politicus goed voor het voetlicht van de grote meute stemmers komen. De tendens is Boer vervuild, maakt milieu en biodiversiteit kapot wat doe je dan als politicus van statuur De kleinste groep stemmers de schuld geven van alles wat volgens de Hardste schreeuwers (zij worden gehoord) tot destructie van onze aarde zal leiden. Dat deze politiek op termijn wel eens de ondergang van het mooie Nederland kan worden, is dan jammer. Het is wel schoon en de natuur is als getekend door biologen, ecologen en andere "ogen".

 • D. de Jong

  Het rekensommetjes is zo uit geschreven. In de Nederlandse grondwet staat dat Europese wetgeving leidend is boven Nederlandse wetgeving. Dan zonder de Britten kunt u u spaargeld al reserveren voor deze Frans.

Of registreer je om te kunnen reageren.