Redactieblog

4 reacties

‘Boer pas op je kippen!’

Onlangs werd bekend dat Frans Timmermans de nieuwe chef klimaat bij het Europees Parlement wordt. Hij gaat de zogenoemde Green Deal begeleiden.

De Green Deal is een alles omvattend plan om de Europese Unie duurzamer te maken. Dit plan heeft een budget van € 1.000 miljard. Als je het snel achter elkaar uit spreekt valt het nog wel mee. Maar het is een 1 met 12 nullen. Meer dan 3 keer de nationale rijksbegroting.

Wat gaat men in Brussel nu bedenken? Zo’n pot met geld geeft kansen, maar ook bedreigingen

Frans Timmermans gaat dit natuurlijk niet alleen doen. Daarom heeft hij PvdA-compagnon Diederik Samsom gevraagd om dit plan vorm te geven. Diederik Samsom is ons allen bekend als politiek leider van de PvdA in de jaren 2012 tot 2016. Daarvoor was hij campagneleider van Greenpeace. Hij zat ook bij de klimaattafels onder leiding van Nijpels. Dus ervaring heeft hij wel. Hij is ook samen met Ger Koopmans de grondlegger van het PAS.

Kansen en bedreigingen

Dit alles wetende, maak ik me wel enige zorgen wat men in Brussel nu gaat bedenken. Zo’n pot met geld geeft ongetwijfeld kansen, maar zeker ook bedreigingen. Het gaat allemaal niet zo snel in Brussel, maar over 10 tot 15 jaar gaan we er toch mee te maken krijgen. Je ziet nu wat voor impact de Nb-wetgeving (Wet natuurbescherming) en vogelrichtlijn op ons bestaan hebben. Dit zijn ook wetten uit de jaren negentig. En Samsom is een slimme jongen met een activistisch verleden.

Gunfactor voor Nederland kleiner

Ik verdenk Samsom ervan dat hij de gevolgen van het PAS had overzien en Nederland bewust op slot wilde zetten om zijn ideologie ten opzichte van de natuur kracht bij te zetten. Alles voor een betere wereld. Ik weet niet wat hij uit de hoge hoed gaat toveren, maar het belooft niet veel goeds. Gelukkig hebben ze het samen niet alleen voor het zeggen, maar ik vermoed dat de gunfactor voor Nederland er niet beter op gaat worden. Dit alles overziend zou ik zeggen: boer pas op je kippen!

Laatste reacties

 • farmerbn

  Zoveel eer wil ik Samson niet geven. Gelukkig hebben we Frankrijk nog want die zorgt er wel voor dat de boerenstand blijft bestaan.

 • Vhouder

  die samson is erger dan brinkhorst en van aartsen samen

 • Henk.visscher

  zulke bedragen zijn absurd en dat gaat echt niet ten goede van de boeren komen

 • rverheij

  Dan kun je dus bijna 3 jaar lang elke dag een miljard uitgeven.
  Of ruim 30 jaar elke seconde 1000 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.