Redactieblog

8 reactieslaatste update:19 aug 2019

‘Oververhitting voorkomen bij mens en dier’

Pluimveehouders krijgen boetes opgelegd om de meest uiteenlopende regelgeving.

De laatste jaren hebben wij als pluimveehouders te maken met enorm veranderende omstandigheden. Denk aan dierenactivisme en uit de context getrokken feiten in de media. Het neveneffect van het framen van nieuws leidt indirect tot nog strengere regelgeving, controles en maatschappelijke druk.

Boetes opleggen om uiteenlopende regelgeving

Naar mijn idee dien je je aan te passen aan de veranderde omstandigheden middels het zoeken naar oplossingen. Echter, vandaag de dag word ik continu benaderd door pluimveehouders die boetes opgelegd krijgen om de meest uiteenlopende regelgeving. Een boete van € 1.500 voor een te hoog ammoniakgehalte in de stal, een boete voor meer dan 42 kilo per m² omdat een salmonella-uitslag niet voor het weekend bekend was, boetes voor vang- en laadletsel van € 3.000 omdat ze recidivist zijn en boetes voor te hoge voetzoollaesies.

Lees verder onder de foto

Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

NVWA voert extra controles uit tijdens hitteperiode

Het laatste wat ik heb vernomen is dat de NVWA pluimveehouders extra gaat controleren of ze hun zaakjes wel goed voor elkaar hebben met de extreme weersomstandigheden deze zomer. Ik zie de boetes al aankomen bij extra uitval door de hitte. En ik zie de berichtgeving al die daaruit volgt. Wij als bestuurders proberen naar oplossingen te zoeken in overleg met de diverse overheidsinstanties, maar de praktijk is weerbarstig.

Pluimveehouders voelen zich gestigmatiseerd en de boetes doen pijn

Ik merk aan pluimveehouders dat de maat vol begint te raken. Pluimveehouders voelen zich gestigmatiseerd en de boetes doen pijn. Ik vrees dat het een keer gaat escaleren en dat wil ik voorkomen. Maar leg maar eens uit aan je achterban dat enerzijds wetten in de maatschappij niet worden gehandhaafd, terwijl bij de goedwillende pluimveehouder wel gehandhaafd wordt. Het moet niet gekker worden in dit land.

Verplaats slachttijden naar de nachtelijke uren in hitteperiode

Pluimveevervoer tijdens extreme hitte

Neem nu de extreme hitte van eind juli. De regelgeving stelt dat er geen pluimvee vervoerd mag worden boven de 35 graden. Als daarmee het dierenwelzijn gebaat is, kan ik me daar iets bij voorstellen, maar dat is helaas niet altijd het geval. De oplossing ligt in het verplaatsen van de slachttijden naar de nachtelijke uren, ware het niet dat de NVWA pas vanaf 4.00 uur kan keuren.

NVWA moet meebewegen

Ik doe dan ook dringend een oproep aan de NVWA om mee te bewegen in deze veranderende omstandigheden om onnodige calamiteiten, boetes en menselijke en dierlijke oververhitting te voorkomen. En als ik dan nog een oproep mag doen, wil ik aan de media vragen daar waar het erop lijkt dat aangeleverd nieuws geframed /gefaked wordt, hoor en wederhoor toe te passen. Wellicht ben ik te naïef, maar ik wil het toch gemeld hebben.

Laatste reacties

 • agratax.1

  Er is een duidelijk verschil tussen Boeren en Burgers. Boeren zich aan de wet houden. Oh weh als je afwijkt van de regel hoe gering ook. Maar burgemeesters en politie mogen eenvoudig zeggen en uitvoeren "Die of die wet geven we geen prioriteit met andere woorden Niet handhaven". geen rechter of minister die ingrijpt. Het blijkt dat deze nieuwe wet al jaren verankerd lag in een andere wet die dus ook al met voeten werd getreden. Waarom geldt handhaving wel voor de (kippen)boer en niet voor burgers ongeacht de grootte van de betreffende groep ??

 • massy

  Boeren zijn in dit land vogelvrij verklaart dus met ander woorden,maar vul dat maar voor je zelf in.

 • wimschaap

  het wordt tyd voor boeren opstand

 • Bolder01

  Wim schaap , nu pas. Ik doe mee. waar begin je mee ( waar )

 • kanaal

  dieren hebben meer rechten als boeren welzijn geld niet voor ons.

 • holstein

  Ik doe ook mee!!! Hoog tijd de boel een keer plat gooien

 • Varkens in Nood

  "Een boete van € 1.500 voor een te hoog ammoniakgehalte in de stal, een boete omdat een salmonella-uitslag niet voor het weekend bekend was, boetes voor vang- en laadletsel van € 3.000 omdat ze recidivist zijn en boetes voor te hoge voetzoollaesies." Dit zijn toch ook allemaal overtredingen en grotendeels ernstig dierenleed? Wie zou daartegen in protest willen komen? Moet je je dieren kunnen laten omkomen tijdens een periode van hitte? Is dat dan normaal? Of is het normaal dat NVWA, met de weinige capaciteit die ze al heeft, adequaat ingrijpt en overtredingen en recidiven bestraft?

 • Alco

  Varkens in nood. Je begrijpt het niet.
  Als het NVWA boetes geeft is daar niets mis mee. Vaak zelfs meer dan terecht.
  Maar daarmee kun je alle dierhouderij niet veroordelen.
  Zelfs bij Jinek werd een film getoond vanuit Australië.
  Dit noem ik boxen ver onder de gordel.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.