Redactieblog

9 reacties

‘Recht contra redelijk in fipronil-zaak’

De komst van de NVWA op je bedrijf jaagt de bloeddruk op. Tenminste, bij mij. Je ziet de auto, de man of vrouw met de map, de zuinige mond, en je hersenen beginnen in snel tempo te werken: ‘Heb ik alles in orde?’

Je treedt de controleur vriendelijk tegemoet en biedt hem koffie aan. Dat wordt geweigerd en dat spijt je niks. Waar moet je het aan de keukentafel over hebben met deze ambtenaar? Als de veehandelaar komt, praten we vaak over de druk van de regelgeving en veroordelen de stroom controleurs die op het erf komt. Wellicht noodzakelijk omdat we als boeren samen het ernaar gemaakt hebben, maar we kunnen ze missen als kiespijn.

Als boer heb je niks te vertellen en je aanvaardt de boete in lijdzaamheid.

Dat gevoel ervaar je als de controleur in de boekhouding van de antibiotica rondneust. Plotseling weet je weer dat je een beetje achter bent. Er wordt weinig antibiotica gebruikt en dan vergeet je wel eens het schaarse verbruik te noteren. Dus klopt het niet.

De speurneus ziet dat natuurlijk. Je krijgt een waarschuwing of, als het eerder is gebeurd, een bestuurlijke boete. Daar zijn ze heel vlot mee; het is immers hun werk. Als boer heb je niks te vertellen en je aanvaardt de boete in lijdzaamheid. Als de NVWA-controleur het erf afrijdt mompel je een paar verwensingen. Je vindt het onredelijk dat een kleine vergissing direct wordt bestraft.

Fipronil-fuik

Hoe anders is het met de NVWA zelf. Die weet in de herfst van 2016 dat een ontsmettingsbedrijf fipronil gebruikt voor het ontsmetten van pluimveestallen. Een verboden middel. Pluimveehouders weten nergens van. Ze werden door de leverancier niet ingelicht.

Zo zwemmen ze de fipronil-fuik in, die feitelijk is gezet door de NVWA. Die greep pas midden 2017 in, terwijl ze het een half jaar eerder wisten. Mijn boerenverstand zegt dat NVWA dan medeplichtig is. Ze zetten wel pluimveebedrijven op slot en de schade liep op tot tientallen miljoenen euro. Pluimveehouders gingen daardoor failliet.

Terecht wezen ze naar de NVWA. Die wist toch al dat een bedrijf dit fatale middel met grote gevolgen gebruikte? Dan mag je toch verwachten in het kader van de volksgezondheid dat de gebruikers worden gewaarschuwd?

Nee dus. De rechter sprak. Oordeelde dat de NVWA juridisch niets viel te verwijten. Dus staan de pluimveehouders in de kou.

Zijn de daders – het bedrijf dat fipronil gebruikte en de NVWA – belangrijker dan de slachtoffers, de pluimveehouders?

Je krijgt hierbij een gevoel van onrecht en onredelijkheid. Een instantie, die controleert op voedselveiligheid, laat een half jaar toe dat een verboden middel wordt gebruikt. Daardoor kwamen onveilige eieren in de winkel. NVWA raadt op de televisie aan geen eieren meer te eten.

Is ons recht zo, dat een controle-instantie dat ongestraft kan doen? Ik vind het onrecht. Het zou goed zijn dat de LTO hoger beroep aantekent. Misschien dat dan ook redelijkheid meegenomen kan worden in de rechtspraak.

Of zijn ook hier de daders – het bedrijf dat fipronil gebruikte en de NVWA, die daarvan wist – belangrijker dan de slachtoffers, de pluimveehouders?

Laatste reacties

 • people

  Voledig mee eens. Ik ben geen pluimveehouder.

 • farmerbn

  Zoek de oorzaak bij de rechter persoonlijk. Wie is het en in welk kamp behoort die?

 • Kelholt

  Dus de NVWA vind het van groter belang om twee jochies te pakken die sjoemelen met een bloedluisbestrijdingsmiddel dan om duizenden consumenten te beschermen tegen verkeerd voedsel? Wat een sukkels zeg...

  En beste Vergaderboer je vergeet nog even te vermelden dat tussendoor het maximum vastgesteld residugehalte van fipronil voor kippeneieren op 1 januari 2017 is verlaagd van 0,015 mg/kg naar 0,005 mg/kg. Wat een toeval hè?

 • Tinus1

  @Farmerbn , je slaat de spijker op zijn kop! Meer kan ik er niet van zeggen. Wie kan uitzoeken wat deze mevrouw van veehouderij/boeren vindt? Want zo objectief is de rechtspraak niet altijd, ook rechters hebben een politieke voork(l)eur.

 • V

  Zo is dat farmerbn , Dit land is vergeven van de corrupte rechters.

 • Almagro

  Rechters in dit land zijn meestal redelijk links georiënteerd en D66 is zwaar oververtegenwoordigd.
  Het hangt er dus vanaf of de betreffende rechter een baantje bij een overheidsinstelling of een plekje op de kieslijst van D66 ambieert .

 • wilcovanlaar1

  Zullen we deze linkse rechter even inruilen voor een SGPer !!

 • Noordam2

  kijk eens op internet (zwartelijstrechters) en je weet genoeg

 • agratax.1


  stel de rechter heeft juridisch gelijk, dan kunnen de fipronil boeren niets halen bij een hogere rechter. Ik denk eerder dat er bij de NVWA een stemming heerst van "Weg met de dierhouderij in Nederland. Er zijn immers geen boerenzoons meer zoals in vroegere jaren die bij gebrek aan een boerderij toe traden tot het leger van de inspectie instanties (NAK, PD en andere controle diensten m.b.t. landbouw en voedsel) Zij begrepen wat speelde binnen d elandbouw en zij hadden doorgaans een landbouwopleiding genoten en wisten van de hoed en de rand. Nu werken bij de inspecties mensen van buiten af die dan misschien wel landbouw hebben gestudeerd maar met hun stads ogen naar de praktijk kijken en hun prive gevoelens moeilijk buiten kunnen sluiten. Hun besluiten zullen zijn geent op de wet en hun persoonlijke gevoelens. Dat geeft beslissingen als waar het nu over gaat in de hand. Voor d elandbouw erg frustrerend en de consument zal gaan voor zijn gezondheid en is het met het eind besluit van de NVWA eens ookal slaat hun besluit in de praktijk nergens op.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.