Boerenblog

3 reacties

‘Niet 0-1 achter, maar 2-0 voor!’

Ik weet het nog als de dag van gisteren. Het was 7 april 2014. We hadden een delegatie van het ministerie, verantwoordelijk voor mest en mineralen op bedrijfsbezoek.

Wij LTO/NOP-bestuurders wilden laten zien, in de praktijk, hoe wij pluimveehouders onze mest duurzaam afzetten. Onze inzet: het voorkomen van onafhankelijke monstername voor pluimveemest. Toenmalig staatssecretaris Dijksma was voornemens onafhankelijke monstername op te zetten voor alle vaste mest om mestfraude in te perken.

Cameraploeg

Ik had net mijn presentatie afgerond toen mijn vrouw Rianne riep: “Hugo, er staat een cameraploeg op de weg.” Ik ging kijken en werd met draaiende camera ontvangen. Het was een cameraploeg uit Zwitserland van het programma Kassensturz. Een broertje van Kassa en Zembla. Ze stelden meteen de vraag: “Mogen wij uw bedrijf zien? Wij hebben jullie eieren gevonden bij de Migros en willen een documentaire over eieren, waar komt ons ei vandaan.” Ik antwoordde: “Maar natuurlijk.” Niet wetende dat die ene meneer een veganist was uit Düsseldorf, die een paar dagen eerder ’s nachts op ons bedrijf had gefilmd. Samen met de mensen van het ministerie bezochten we het bedrijf en de dieren. De verslaggeefster vroeg verbaasd: “Sie habben Tageslicht?” Even later zag ik ze op de weg onze stallen filmen.

Ik dacht: dat is niet goed voor onze bedrijf

Ik ging verder met mijn opdracht voor u te zorgen dat wij pluimveehouders niet meegezogen werden met de fraudeproblematiek. En toen de uitzending op de Zwitserse zender SRF. Ik hoorde: “Die Tiere sitzen bis dach, keine Tageslicht, verpackt auf einander es ist schrecklich so zu leben müssen.” Ja hallo, het is nacht, de kippen slapen in de volière en natuurlijk zitten ze dan op elkaar en is er geen daglicht. Ik dacht: dat is niet goed voor onze bedrijf.

Inkoper enthousiast

Ik belde met mijn eierhandelaar met het verzoek of de inkoper van Migros ons bedrijf wilde bezoeken. Mooi was het dat de inkoper enthousiast werd over onze bedrijfsvoering. Ik kreeg zelfs complimenten en de eierhandelaar de opdracht onze eieren te blijven kopen. Niet 0-1 achter maar 1-0 voor. En het ministerie kregen we overtuigd om geen onafhankelijke monstername in te stellen voor pluimvee. Wel met de opdracht, borg voor de toekomst je meststromen. Da’s 2-0!

Laatste reacties

  • Maas1

    Hugo wat lopen er toch ontzettend veel smeerlappen rond,er is veel kaf de oogst is moeilijk en het "klimaat" kan dramatische zijn.

  • Alco

    Daar heeft het LTO natuurlijk werk van gemaakt!!!!!

  • kuiken007

    die meneer uit dusseldorf was waarschijnlijk even bij zijn vriend uit Oirlo langs geweest!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.