Commentaar

11 reacties

‘Juridisch juist; toch schuurt fipronil-uitspraak’

Je verwacht dat bedrijfsleven en overheid samen optrekken.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) valt in de fipronil-zaak niets te verwijten, oordeelt de rechtbank in Den Haag. Er is geen sprake van falend toezicht. De autoriteit hoeft evenmin te waarschuwen voor mogelijke besmetting. De verantwoordelijkheid voor controle op middelen ligt primair bij de pluimveehouders zelf.

NVWA wist eind 2016 al dat het bedrijf ChickFriend illegaal fipronil inzette

Illegaal gebruik van fipronil

Juridisch klopt het allemaal, en toch schuurt de uitspraak. De NVWA wist eind 2016 al dat het bedrijf ChickFriend illegaal fipronil inzette tegen bloedluis. De NVWA waarschuwde toen niet, maar koos voor strafrechtelijke vervolging. Pas in juli 2017 kwam die waarschuwing, met als gevolg dat 3,5 miljoen kippen en miljoenen eieren moesten worden vernietigd. De schade bedroeg € 65 tot € 75 miljoen, waarvan € 35 tot € 45 miljoen op conto van de pluimveehouders.

Omvang fipronil-crisis

Volgens de rechter mag de NVWA niet op de omvang van de crisis afgerekend worden. Wat geldt is het besluit in 2016. En die uitspraak van NVWA-topman Freek van Zoeren in Nieuwsuur om even geen eieren te eten? ‘Ongelukkig’, volgens de rechter.

Voedselveiligheid

Natuurlijk is de pluimveesector teleurgesteld. Terecht verwijst voorzitter Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders naar voedselveiligheid. Je verwacht dat bedrijfsleven en overheid hier samen optrekken. In de fipronil-zaak had in dit dossier een andere keuze moeten worden gemaakt.

Laatste reacties

 • kalkar

  Leuk verhaal Jan, Alleen zit je er helemaal naast. Rechtelijke macht is niet onafhankelijk. Natuurlijk had de N.V.W.A eerder moeten ingrijpen, simpel bericht in de media was voldoende geweest. Ik had geen andere uitspraak verwacht, kort gezegd, zie ook de beerput van Folkert van de Graaf, het is één grote criminele bende in Den Haag en omstreken. Maar blijf jij alles maar goedpraten, je zal wel te bang zijn om iets anders te schrijven.

 • janschepers1

  Het wordt tijd voor een nieuwe rechtspraak, dit gaat de werkende Nederlander niet meer pikken. We kunnen gerust zeggen Rusland 2 .................

 • boerderij12

  jan vullings juridisch juist volgens jou dat is jou mening ik denk daar daar heel anders over dit is echt een gekleurde uitspraak bij deze heb je abonee minder

 • f.p.zomer

  Ze "dekken" elkaar. Gaat geen boer een rechtzaak tegen de roverheid winnen.

 • xw

  In het belang van het in stand houden van goed functionerende opsporingsdiensten is dit een goede uitspraak, gedaan door onze (onafhankelijke) rechtelijke macht. Kunnen we trot op zijn, echtwaar.
  Boeren moeten gewoon zelf hun ogen goed open houden en niet lopen slapen.

 • Boerke Toon

  NVWA moet toch ook de voedselveiligheid controleren, maar ze geeft prioriteit aan een strafzaak. Dit is in mijn ogen niet juist, voedselveiligheid boven alles. Vervolgens worden de besmette eieren een half jaar lang gewoon geconsumeerd. Na deze periode moeten de eieren ineens massaal vernietigd worden omdat ze fipronil bevatten. Ik kan deze handelswijze niet volgen. Zie ik iets over het hoofd?

 • koestal

  met deze uitspraak blijft de overheid altijd niet aansprakelijk,boeren zijn altijd vogelvrij

 • farmerbn

  Toontje ziet het goed.

 • hollandagri

  Hennie de Haan ziet het goed. Van samen optrekken in het belang van de volksgezondheid was geen sprake. Het is zelfs de vraag als het volksgezondheidsbelang zo klein was de vraag of het optreden van het Rijk proportioneel was. Te meer omdat keer op keer de deur wagen wijd wordt open gezet voor voedsel uit niet EU landen die niet aan onze standaarden hoeven te doen en waar volksgezondheid een vele lagere rangorde heeft.

 • Cornelis61

  Waarom heeft de overheid ( NVWA ) geen zorgplicht ? Ondernemers worden er wel op aangesproken!!!

 • Johnny Hogenkamp

  De NVWA ligt regelmatig zelf onder vuur en is uit zwakte op zoek gegaan naar een goed moment om als een macho spierballentaal te laten zien. Dat hebben ze gevonden in de fipronilzaak over de rug van pluimveehouders. Ze hebben vooraf royaal hun tijd genomen om hun eigen gloriemoment voor te bereiden (hoezo onderbezetting) en wisten zich door de wet beschermd (normering). Volksgezondheid heeft in deze bij de NVWA geen enkele rol gespeeld, anders hadden ze het willens en wetens geen half jaar op hun beloop gelaten. Het zij zo en het past bij de politieke tijdsgeest waar zelfs ministers af en toe onwetend van zich af blazen over I@R- en mestfraude. De werkvloer treft geen blaam, het is de top welke zich verrijkt over de rug van anderen.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.