Redactieblog

2 reacties

‘Met de vuist op tafel’

Leden vinden dat bestuurders ‘meer met de vuist op tafel moeten slaan’. In deze blog een voorbeeld hoe bestuurders alles in het werk stellen om leden van dienst te zijn.

Als vakgroep vleeskuikens hebben we onlangs diverse bijeenkomsten georganiseerd voor onze leden. De meeste aandacht werd aan de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) besteedt. Ook over de uitkomsten van het onderzoek belangenbehartiging van Geelen Consultancy en Agrio, waarin bestuurders een onvoldoende kregen van de leden, kwamen vragen. Bestuurders moesten ‘meer met de vuist op tafel slaan’. Ik zal u een voorbeeld geven hoe anders de werkelijkheid is en hoe wij als bestuurders alles in het werk stellen om onze leden ten dienste te zijn.

Administratieve rompslomp

LNV/NVWA wilde in overleg met ons over de aanbeveling die zij onlangs van de Europese Commissie kreeg betreffende voedselketeninformatie. Daar waar meer dan 33 kg/m2 kuikens worden gehouden, wil LNV/NVWA bij het aanleveren van de VKI-formulieren ook de hoklijsten met de dagelijkse mortaliteit hebben. Na dit overleg hebben wij als belangenbehartigers een brief aan LNV geschreven met moverende redenen dat deze extra gegevens niets toevoegen. Immers, uitval eerste week en totale uitval staan al op VKI. NVWA kan 24/7 komen controleren en de overheid zegt altijd te streven naar minder administratieve rompslomp. Je hoeft bij je belastingaangifte toch ook niet alle facturen mee te sturen?

Dictaten uit Brussel

Na een week kregen wij de brief die directeur-generaal Sonnema naar Brussel gestuurd heeft. Daarin schrijft zij: ‘De dagelijkse mortaliteit moet met het VKI-formulier mee naar het slachthuis. Ik heb de controleautoriteiten opdracht gegeven om bij het toezicht de naleving van dit voorschrift nadrukkelijk mee te nemen en bij gebleken niet-naleven handhavend op te treden.’

EU-parlementariër Annie Schreijer-Pierik geeft aan dat het bombardement van aanbevelingen vanuit Brussel niet overgenomen hoeft te worden

Daar sta je dan als belangenbehartiger tegenover een overheid die stelt met ons te overleggen, maar tegelijk gewoon dictaten oplegt. Ik zou de directeur-generaal willen vragen contact op te nemen met onze Europarlementariër Annie Schreijer. Zij geeft in de media aan dat het bombardement van aanbevelingen vanuit Brussel niet overgenomen hoeft te worden. Nog liever had ik gezien dat de directeur-generaal met de vuist op tafel had geslagen aangaande de oneigenlijke importen uit de Oekraïne.

Laatste reacties

 • .....

  De fascisten zijn weer aan de macht in 2019, laten we de tirannie verdrijven

 • Maas1

  Goed dat dit ook eens voor het voetlicht komt.
  Zoals de waard ( overheid) is vertrouwd hij zijn gasten.
  Bedroevend wat een controle staat.
  Er gaat geen vertrouwen meer vanuit,als je zo moet " overleggen" petje af!
  Dat mag ook wel eens gezegt worden!

Of registreer je om te kunnen reageren.