Redactieblog

2 reacties

‘#DoesNormaal, een les voor dierenactivisten’

Wat onlangs in Boxtel gebeurde, is natuurlijk een van de dieptepunten in de geschiedenis van de Nederlandse veehouderij.

Dat de anti-veehouderijlobby de veehouderij gijzelt, is al langer bekend. Maar dat dierenactivisten een varkenshouder aan de kant duwen om een deur te forceren, een stal gaan bezetten met alle risico’s van dien, en een gezin in angst laten zitten om hun ‘eigen hogere doel te bereiken’, gaat alle boekjes te buiten.

De dierenactivisten hebben dit van tevoren natuurlijk wel overdacht, maar hun persoonlijke hogere doel belangrijker gevonden dan het welzijn van de varkenshouder, zijn gezin en het welzijn van zijn varkens. Dat de activisten hun sympathie onder de samenleving door deze dwaze actie aan het verspelen zijn, was nog niet tot ze doorgedrongen.

Publieke opinie keert zich tegen dierenactivisten

Een paar dagen later zaten 2 activisten bij talkshow Pauw aan tafel om met 2 varkensboeren in discussie te gaan. Daar sloegen ze de plank voor de tweede maal mis, met name toen presentator Jeroen Pauw door hun toneelspelletje van gespeelde emotie heen prikte.

De actie heeft de anti-veehouderijlobby geen goed gedaan. Wakker Dier, normaal gesproken niet vies van provocerende acties, voelde zich in de loop van de dag, toen de publieke opinie zich tegen de activisten keerde, genoodzaakt om zich van de actie te distantiëren. Zich bewust zijnde dat dit toch een paar stappen te ver was.

De propagandamachine van de Partij voor de Dieren (PvdD) had zich vergist. PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand wilde de actie niet veroordelen en wrong zich in allerlei bochten om geen gezichtsverlies te leiden. Ze kon ook niet anders, want ze was ook een van de gastsprekers op het congres van deze activisten. Het heeft de partij geen goed gedaan. In de peilingen voor de EU-verkiezingen zakte de PvdD van 1 naar 0 zetels. Het kan verkeren.

Actie dierenactivisten goed voor veehouderij?

Misschien heeft de actie de veehouderij wel goed gedaan. Er is bij de politiek de urgentie ontstaan om dierenactivisme beter te (ver)volgen. Ik hoop dat de varkenshouder en zijn gezin de draad weer kunnen oppakken.

Hier vanuit Steenwijkerland is spontaan een actie ontstaan om met meer dan 100 trekkers de tekst #Does Normaal in een weiland te schrijven. Laat het een goede les zijn voor de activisten, Wij boeren laten ons niet kisten!

Laatste reacties

  • Esther Ouwehand gastspreker op het congres van dat gajes? Jemig en dan die uitspraken die ze daar en al eerder op een bijeeenkomst heeft gedaan! Dat riekt naar aanzetten tot terrorisme!
    Kan dat mens niet eens een tijdje op melk en vlees achter het gaas

  • wimschaap

    als terroristen normaal zouden werken hadden ze hier geen tyd voor. 10 jaar opsluiten

Of registreer je om te kunnen reageren.