Boerenblog

5 reacties

‘Goed of fout denken bestaat niet!’

We leven in een bijzondere wereld, vol met kansen én bedreigingen. Voor onze pluimveesector liggen er volop kansen.

Pluimveehouders innoveren volop en dat is mooi om te zien. Velen kiezen ervoor om hun daken vol te leggen met zonnepanelen, de emissies van broeikasgassen en fijn stof te verlagen en tevens de mest duurzaam af te zetten. Tegelijkertijd zie ik ook allerlei initiatieven tot verbetering van dierenwelzijn en wordt er nog hard gewerkt aan een nog beter voedselvertrouwen. Je zou zeggen: dit staat als een huis, vertel je verhaal.

Ik wil het verhaal vertellen van de pluimveehouder die vol in de maatschappij staat en werkt aan oplossingen

Het is daarom bijzonder dat we steeds in de verdediging gaan of gevoelsmatig gedwongen worden. Ook ik doe dit soms, ook al wil ik dit niet. Ik wil het verhaal vertellen van de pluimveehouder die vol in de maatschappij staat en werkt aan oplossingen. Tegelijkertijd zie ik veel mensen die de wereld indelen in goed of fout. Jij bent fout en die ander is goed. Zelf heb ik dit de laatste weken mogen ervaren.

Animal Rights heeft een totaal ander wereldbeeld over het wel of niet mogen houden van dieren, toch hadden we een goed gesprek

Framing in de veehouderij

Man, man, wat wordt er geframed om de veehouderij de nek om te draaien. Prikkel je terug, dan komt er een scala van vaak ongenuanceerde reacties op je af. In hun wereld is het simpel: jullie pluimveehouders zijn fout en ik en de anderen zijn goed. Onze Valentijnsdag-ontmoeting met de campagneleider van Animal Rights was bijzonder. We hebben een totaal ander wereldbeeld over het wel of niet mogen houden van dieren en toch hadden we een goed menselijk gesprek.

Niet zwart-witdenken

Wat mij stoort in de discussie van alledag is het in goed of slecht denken. Vegan of bijna vegan is goed, niet vegan is fout! Zwart of wit. Echter, de echte wereld is veel mooier, het is een wereld van kleur. Accepteer dit als mens, dan wordt de wereld ook een stuk mooier.

Laat je niet van de wijs brengen door de goed of fout-framers, die je als mens en als pluimveehouder negatief willen neerzetten en je bestaansrecht willen ontnemen. Goed of slecht bestaat niet! Ga de uitdaging aan en ontwikkel je kansen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Je kunt spreken over goed en slecht maar denk niet dat je na één goed gesprek de ander kunt vertrouwen. Vertrouwen ja of nee is belangrijker dan goed of slecht. Mensen van animal rights zijn misschien niet sleht maar ik vertrouw ze voor geen meter.

 • agratax.1

  Mijn vertrouwen in mensen die hun proclameren als DE WAARHEID is tot onder het Nul punt gedaald. De dieren activisten die inbraak en fotoshoppen niet schuwen als het om hun wereld idealen gaat vallen net als de Dictatoriale wereldleiders bij mij onder het hoofdstuk Onbetrouwbaar, benaderen met de nodige gezonde argwaan.

 • varken23

  Activisme is ondertussen ook een goede business geworden. Concluderend uit hoeveel geld dat daar in om gaat en welke mensen er ondertussen goed aan hun idealen verdienen, al dan niet gebruikmakend van 'stemvee' dat demonstreert en goed met een (verborgen)camera overweg kan.

 • Maas1

  Goed en fout denken bestaat niet,daar ben ik het niet mee eens Hugo. Wij hebben te maken met een wereld zoals je hier boven omschrijft het gaat dan meer over elkaar in onze wederzijdse waarde laten en een mate van respect ligt daarin natuurlijk ten grondslag,dat moet ook wel anders...Er zijn daarnaast in te samenleving zaken die niet te verenigen zijn,het opkomende antisemitisme en mensen weg zetten als,een radicale plaats bepaling.De samenleving van verbinden en verenigen is klein geworden men verstaat elkaar niet meer.We staan steeds meer tegen over elkaar,een glijbaan naar...We zullen zien wat het wordt maar wel zorgelijk...

 • kuiken007

  goed verhaal
  er zijn personen die zeggen op een andere manier kippen te houden(niet zo slecht als collega,s) elke kip die zei houden komt in de plaats van een slecht gehouden kip opeens gaan ze ook veganistische trekjes krijgen om de vlam van goed en slecht van 2 kanten aan te wakkeren!!!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.