Boerenblog

5 reacties

‘Wat doe jij als LTO‘er vûr oe centen?’

Laatst vroeg een pluimveehouder in Brabant aan mij: ‘Wat doe jij eigenlijk vûr oe centen bij de (Z)LTO?”

Tja, wat schrijf je wanneer het je laatste column is als bestuurder bij LTO/NOP. Ga je benoemen wat je allemaal bereikt hebt? Ha, ha … ik hoor u al denken, dat wordt dan wel een heel kort lijstje. Dat klopt! Als bestuurder heb ik in mijn eentje niet veel bereikt. Echter, samen is het wel een hele lijst.

Laatst vroeg een pluimveehouder in Brabant aan mij: “Wat doe jij eigenlijk vûr oe centen … bij de (Z)LTO?” Waarop ik antwoordde: “Om te beginnen ben ik vûr mijn centen gewoon boer. Maar ik zie da gij unne dubbele etagestal hebt? Die hadde gij nooit mogen bouwen als we samen hier niet voor gelobbyd hadden.” Alleen leghennen mogen in een dubbele etagestal zitten in Brabant door onze gezamenlijke lobby.

Waarom vertellen jullie als LTO‘ers dan niet wat jullie allemaal doen?

Buurten aan de keukentafel

Even later vertelt hij dat hij zijn laatste vergunning kon rond krijgen door minder uitstoot van fijn stof, met het toepassen van de strooiselschuif. Ik begin een beetje te lachen, waarop hij vraagt: “Waarom lach je nou?” Ik: “Nou, zonder ons lobbywerk had die strooiselschuif niet op de RAV-lijst gestaan.” Hij: “Waarom vertellen jullie dan niet wat jullie allemaal doen?” Dat is een goede vraag. Dat doen we waarschijnlijk ook onvoldoende. Gewoon een lijstje met wat we hebben bereikt. Soms vergeet je het gewoon zelf. Mooi is dan wel als je er op zo’n manier aan wordt herinnerd. Gewoon door te buurten aan de keukentafel met een boer en boerin.

Dilemma’s delen en oppakken

Dat is trouwens waarschijnlijk het meest wat ik straks ga missen. Gewoon buurten aan de keukentafel, dilemma’s delen en oppakken. Zorgen dat de pluimveehoud(st)er, de ondernemer vooruit kan.

Ik ga verder als verbinder van boer en burger, boer en consument

Ik heb dit 9 jaar gedaan vol passie en met hart en ziel. Ik wil jullie allemaal bedanken voor de prettige samenwerking. Weet dat ik niet weg ben uit de sector. Onder andere als voorzitter van Blij met een Ei en met BoertBewust gaan we samen vol passie verder. Niet meer als jullie bestuurder namens (Z)LTO, wel als verbinder van boer en burger, boer en consument. Samen beleven verbindt. Tot ziens en houdoe!

Laatste reacties

 • peters

  Goed Hugo dat je eens vertelt wat je allemaal bereikt hebt. Ik heb voor de meeste plaatselijke bestuurders ook wel lof voor wat ze doen. Ik vind het alleen jammer dat jullie z'n figuur als Calon voorzitter hebben gemaakt. Ben totaal geen fan van die man. Veel plaatselijke bestuurders bij ons in de buurt hebben ook veel last van de uitspraken van deze man. Heel erg jammer.
  Ik kan er dan tot op de dag van vandaag met mijn hoofd niet bij hoe het kan dat deze man op deze plek zit. Ik denk dat het voor het imago van LTO on der de boeren dan ook beter is dat deze man zo snel mogelijk van het toneel verdwijnt. Misschien moet je daar ons voor lobbyen.

 • Alco

  Kan ik mij bij aansluiten @Peters.

 • boerderij12

  calon moet gelijk ophoepelen

 • witrug123

  Calon lacht wel, die parasiet beurt zijn centen wel.

 • R. B.

  Helemaal mee eens weg die man.
  Te dik betaalde roeptoeter.
  Niet meer van deze tijd.
  We moeten nu hardere mensen met een visie en vooral een boeren hart hebben.
  Want deze minister roept wel dat ze een boeren dochter is maar handelt alsof dat voor haar een traumatische ervaring is.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.