Commentaar

5 reacties

‘Toekomstbestendig plan van aanpak stikstof’

Het land gaat niet op slot, belooft landbouwminister Carola Schouten. Het klinkt als een harde toezegging aan de bouwsector, die in navolging van boeren op het Malieveld protesteren.

Het kabinet werkt aan een drempelwaarde voor stikstof. Projecten met een verwaarloosbare stikstofuitstoot kunnen met zo’n drempelwaarde gevrijwaard worden van tijdrovende vergunningstrajecten. En wat geldt voor de bouw, moet ook voor de landbouw opgaan.

18.000 projecten liggen stil

Het lijkt allemaal volstrekt logisch. Het is aan niemand uit te leggen dat 18.000 projecten stilliggen. Net zo als het zot is dat boeren en bouwers kennelijk alleen met fysiek zwaar materieel beleidsmakers bij zinnen kunnen brengen.

Boerenprotest was hard nodig als signaal aan politiek en maatschappij over de onwerkbare, tegenstrijdige regels

Als de acties één ding duidelijk maken, is dat ‘polderen’ even uit het handboek van belangenbehartigers is geschrapt. De vraag is of dit ‘actiemodel’ toekomstbestendig is. Jazeker, het boerenprotest was hard nodig. Als signaal aan politiek en maatschappij over de onwerkbare, tegenstrijdige regels, de onbetrouwbare overheid, de negatieve berichtgeving, de oneerlijke prijzen. De acties zorgden voor saamhorigheid in de agrarische sector. Ook de ‘trots’ is weer terug.

De boeren stuurden Schouten én provincies terug naar de tekentafel. Op 1 december moet er iets goeds liggen.

Uitkomst stikstofplan is sowieso compromis

Maar laten we ons tegelijkertijd ook niet gek maken: het kabinet zal met het nieuwe plan van aanpak in stikstof de landbouw niet in álle wensen tegemoetkomen. Commissie-Remkes noemde haar advies niet voor niks ‘Niet alles kan’. Achter de schermen, in de Tweede Kamer en in het kabinet wordt hierover stevig onderhandeld. De uitkomst is hoe dan ook een compromis, met de juristen als genadeloze scherprechters.

Het is prettig om een gebalde vuist achter de hand te hebben. Het maakt de onderhandelingspositie sterker. Deze vuist moet wel eensgezind zijn. Hier hebben gevestigde organisaties, kersverse actieleiders en individuele boeren een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • Ze gaan het bij de boeren halen.
  Het is alleen de vraag hoe?
  Maar verwacht er niet te veel van.

 • Alco

  Punt één.
  Wat is het saldo wat landbouw uitstoot met wat het opneemt.
  Dan kunnen we verder praten!!!!!

 • Kelholt

  Die berekening is al gemaakt @Alco
  Uit de factsheet van Oene Oenema https://www.wur.nl/nl/show/Factsheet-Stikstofbronnen-Oenema.htm

  De berekende (dus of ze kloppen weet niemand) stikstofdepositie vanuit de landbouw is 765 mol (10,7 kg) per ha per jaar.
  De gemiddelde stikstofdepositie, van alle sectoren, in Nederland is 1655 mol (23,2 kg) per ha per jaar.
  De totale oppervlakte van Nederland bedraagt 4.145.000 hectare. De landbouw zorgt dus voor een depositie van 10,7 kg x 4.145.000 ha = 44,3 kiloton N.
  Het areaal landbouwgrond in Nederland is 2.238.300 ha. Hier slaat 23,2 kg N per ha vanuit ALLE sectoren op neer. Totaal komt er op het areaal landbouwgrond dus 23.2 kg x 2.238.300 ha = 51,9 kiloton N terecht. Deze hoeveelheid stikstof wordt door de gewassen opgenomen en komt daarna via de kont van de koe weer gedeeltelijk in de lucht terecht. Per saldo NEEMT DE LANDBOUW dus 51,9-44,3= 7,6 kiloton stikstof OP in de bodem en in dieren.

 • Alco

  Juist en daar moet men die mensen van laten doordringen.

 • Alco

  @Kelholt.
  Heb je toevallig mijn nieuwste lied al gehoord?
  Daar staat: De UITSTOOT laat men zien, maar zeg dan ook wat de voeding tot zich neemt. De UITSTOOT laat men zien, maar zeg dan ook dat landbouw meer opneemt dan dat er uitgestoten wordt.
  Te vinden op Facebook onder mijn naam. Albert Altena. "Onze overlevingsstrijd".

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.