Commentaar

2 reacties

‘Milieutoeslag leidt tot bureaucratische nachtmerrie’

In de kern is het volstrekt logisch: je stelt extra eisen, dan betaal je er ook voor. Als het niet in de ‘normale’ prijs tot uiting komt, dan moet dit maar via een toeslag.

Duitsland kent dit systeem via het welzijnsprogramma Initiative Tierwohl al een aantal jaren. Supermarkten storten voor elke kilo vlees een bedrag in een fonds van waaruit deelnemers een toeslag krijgen.

Milieutoeslag van 4 tot 8%

LTO/NOP pleit in een brief aan Anevei, de vereniging van eierhandelaren en eierverwerkers, voor een soortgelijk initiatief. Om te kunnen investeren in verduurzaming is een milieutoeslag van 4 tot 8% nodig, stelt de pluimveeorganisatie. Zij vraagt eierhandelaren bij inschrijving op tenders van supermarktketens voor de eierprijzen van 2020 rekening te houden met de extra milieukosten. De sector zegt te willen voldoen aan de uitdagende ambities van minister Schoutens visie Waardevol en Verbonden.

LTO/NOP noemt het een soort van fair trade. Logisch en sympathiek ook. Of toch niet?

“Innovatie in technische verbeteringen, het versterken van de kringlooplandbouw en het behalen van benodigde certificaten als bewijs voor de productie van veilig voedsel, brengen kosten met zich mee”, aldus LTO/NOP. Die kosten komen nu veelal op het conto van de pluimveehouder, maar horen door de consument te worden betaald. De organisatie noemt het een soort van fair trade. Logisch en sympathiek ook. Of toch niet?

LTO Nederland tegen vleestaks

Op zijn minst opmerkelijk is dat koepel LTO Nederland in een soortgelijk voorstel van de True Animal Protein Price Coalition (TAPPC) een andere mening heeft. Deze coalitie praat niet over een heffing of toeslag, maar noemt het vleestaks. LTO-voorzitter Marc Calon is helder: “Een vleestaks draagt niet bij aan verduurzaming.”

Het plan is in zijn optiek niet realistisch, niet in het belang van de boer, noch de maatschappij. “Een heffing is niet de gewenste manier om verduurzaming vorm te geven.” De meerprijs moet uit de markt komen.

Verslechtering positie Nederlandse pluimveehouders

LTO Nederland ziet meer in een krachtige positie van de boer in de keten. De overheid zou hiervoor de mededingingsregels kunnen verbeteren. Een heffing verstoort de markt. Deze kan zelfs tot verslechtering van de positie van Nederlandse pluimveehouders leiden, immers de helft van de eieren gaat de grens over.

De koepelorganisatie keerde zich om dezelfde principiële redenen eerder ook al tegen een verhoging van de btw op aardappelen, groente en fruit.

Bureaucratische nachtmerrie

LTO/NOP moet zich realiseren dat een taks, heffing of toeslag ook nogal wat juridische en administratieve rompslomp betekent. Zeg maar gerust een bureaucratische nachtmerrie. Hoe bepaal je wie wat uit de pot krijgt?

Laatste reacties

  • ghsmale

    De pot wordt verdeeld onder de ambtenaren,
    die zitten het dichtst bij het vuur.

  • agratax(1)

    @ghsmale. Als de extra prijs uit de pot moet komen, en ook de verdeel beambten moeten uit die pot betaald worden, worden de consumptie prijzen wel erg hoog en daarmee gaat de deur open voor goedkope (slechte) producten ten koste van onze producenten. Of de slechte producten moeten ook belast worden aan de grens met alle vrijhandels problemen van dien. Hoe we het ook wenden of keren het voedselpakket zal voor de armen onder ons onbetaalbaar worden met alle gevolgen van dien.

Of registreer je om te kunnen reageren.