Redactieblog

7 reacties

‘Is de politiek in Nederland failliet?’

Als je weet dat de hele wereld toekijkt hoe duurzaam, welzijns- en milieuvriendelijk wij onze landbouw bedrijven en dat vanuit de hele wereld massa’s studenten naar Wageningen komen om landbouw te studeren, dan slaan uitspraken van politici als ‘de veestapel moet gehalveerd worden’ en ‘de landbouw in Nederland is failliet’ de plank volledig mis. Politici zetten daarmee aan tot polarisatie.

De kennis zit daar waar de productie plaatsvindt. Het moge duidelijk zijn dat de manier waarop wij onze landbouw bedrijven niet alleen maar voordelen heeft. Maar steeds heeft de agrarische sector laten zien dat hij oog heeft voor de nadelen en daar ook oplossingen voor zoeken. Die worden vervolgens wereldwijd overgenomen.

Strenge stikstofnormen

Echter, de strenge stikstofnormen die Nederland hanteert, gooien nu roet in het eten. Hierdoor komen de bouw en ‘verdozing’ stil te staan. Aangezien de meeste politici goed zijn in het creëren van problemen maar minder in het vinden van oplossingen, slaan ze nu in het wilde weg om zich heen. Ze wijzen dan maar de agrarische sector als hoofdschuldige van het stilstofprobleem aan.

Onderhuidse woede

Ik betwijfel of de politiek zelf wel in de gaten heeft dat er veel meer onderhuidse woede broeit bij veel burgers en bedrijven dan wat nu aan de oppervlakte is gekomen door de (protest)acties van de agrariërs. Als ik dit doortrek naar de boetes die de NVWA aan vleeskuikenhouders en slachterijen uitdeelt vanwege Europees beleid – daar waar andere Europese landen nog eens niet weten waar het over gaat, laat staan daar op controleren – kun je verwachten dat die vulkaan tot uitbarsting gaat komen.

Ik ben al meer dan acht jaar bezig om een nieuwe vergunning te krijgen, maar wordt steeds ingehaald door veranderende wetgeving

De schoen wringt; Nederland interpreteert Europese wetgeving steeds weer anders (lees: strenger). Vervolgens kunnen provincies en gemeentes er ieder ook nog hun eigen invulling aan geven. Zo sta je mijlenver af van waar het in oorsprong om ging.

Almaar veranderende wetgeving

Hoezo ‘level playing field’? Als Noord-Brabant wil dat we allemaal voor 1 april 2020 een nieuwe vergunning aanvragen en als je weet dat ik al meer dan acht jaar bezig ben om een nieuwe vergunning te krijgen, maar steeds wordt ingehaald door veranderende wetgeving, zou je kunnen denken: is het niet de politiek in Nederland die failliet is?

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • husky

  geweldig 1 Europa met overal andere regeltjes.

 • Kelholt

  Gezien enkele recente uitspraken inzake fipronil en fosfaatrechten zou je ook de vraag kunnen stellen: ‘Is de rechtspraak in Nederland failliet?’

 • massy

  Als de ambtenaren het land besturen dan is of gaat het failliet en dat is wat er in nederland aan de hand is .

 • kanaal

  eerst maar eens wageningen halveren scheelt een hoop onzin regels.

 • jp.bierema

  Alleen Wageningen?

 • Nederland is de weg kwijt .
  Vraag mij af of het als ondernemer verstandig is om hier te blijven.
  In de toekomst komt er nog meer op je dak .

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.