Boerenblog

1 reactie

‘Een lange adem’

Tegen muren van onbegrip zijn wij opgelopen toen we een nieuwe stal wilden bouwen.

Eens las ik een boek met wijsheden en daarin vroeg iemand om een definitie van succes. De schrijver antwoordde: “Succes loopt van mislukking naar mislukking zonder verlies van enthousiasme.” Over die omschrijving kun je best wat zeggen uiteraard, maar toch.

We leven in een tijd waarin de wereld nu alleen maar lijkt te bestaan uit de stikstofproblematiek. Ook onze familie was vertegenwoordigd in Den Haag en in onze provinciehoofdstad Assen. Goed om van ons te laten horen.

Ontelbare mails hebben we verstuurd

Milieuactivisten

Het mooie is, denk ik, dat milieuactivisten alleen maar klagen, maar dat wij als pluimveehouders allang een plan hebben om problemen het hoofd te bieden. Want plannen moeten er zijn. Zo bedachten wij 3 jaar geleden het plan om tegenover ons bedrijf een nieuwe biologische stal te bouwen.

‘Een lange adem’, dat boven deze column staat, is nodig als je plannen wilt realiseren. Tegen muren van onbegrip zijn wij opgelopen. En toch, en toch … je doel helder houden. Dicht bij de bron blijven. Het verhaal blijven vertellen dat een bepaalde omvang nodig is om te kunnen blijven ontwikkelen. Dat is wat ook wij voor ogen hebben. Urenlange gesprekken hebben wij gevoerd met ambtenaren en politici, ontelbare mails hebben we verstuurd.

Groen licht van gemeenteraad

En toch, en toch … is ons bestemmingsplan gewijzigd en gaf de gemeenteraad groen licht. Met 13 stemmen voor en 1 tegen hebben we ons doel bereikt en mogen wij ons bedrijf doorontwikkelen. Net op tijd is onze NB-vergunning afgegeven.

Natuurlijk is er nog veel onzeker voordat bij ons de eerste paal de grond in gaat. Een lange adem is nodig. Maar die hebben pluimveehouders.

Als pluimveehouder ben ik gewend om bergen te verzetten

Goed doel

Kansen zien geeft een prikkel om door te ontwikkelen, om plezier te hebben en te houden in het ondernemen. Pluimveehouders kennen dat. Het is wel zaak te zorgen dat je gezin mee wil gaan in die ontwikkeling en dat je die prikkels met hen kunt delen.

Een lange adem? Onlangs heb ik voor een goed doel de berg Silvretta in Oostenrijk beklommen. In een groep die bijna in zijn geheel weken in training was geweest, liep ik fluitend naar boven. De groep keek mij verbaasd aan. Ik zei hen dat ik, als pluimveehouder, gewend ben om bergen te verzetten en dat ik een lange adem heb.

Rond deze tijd starten wij weer een nieuw koppel hennen op. Altijd weer spannend wat we voor eieren gaan beuren en wat het legresultaat zal worden. We gaan het weer beleven: de berg op met een lange adem.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Eén reactie

  • Bertus Buizer

    Mooie Boerenblog, Piet ! En mooi dat je 3 jaar geleden de bakens verzette.
    Je kreeg het voor mekaar. Geheel op eigen kracht...
    Chapeau !

Of registreer je om te kunnen reageren.