Boerenblog

3 reacties

‘Zichtbaar stof laat stof opwaaien’

Elke zondagavond gaan we gebakken eieren eten bij Harry, de vader van mijn vrouw Rianne.

Dit doen we al meer dan 30 jaar. Harry, die 87 jaar is, en wij genieten hier zichtbaar van. Toch is ons ritueel niet zonder gevaar. Uit onderzoek vorig jaar van TNO bleek dat de blootstelling aan fijnstof tijdens en na het koken binnenshuis veel groter is dan de gemiddelde niveaus buiten. Bij het bakken en braden worden namelijk veel fijnstofdeeltjes (< 2,5 micrometer) de lucht in geslingerd.

Vooral bakken geeft veel fijnstof

In een experiment gaf TNO een aantal mensen een week lang een rugzak vol meetapparatuur mee. Ongeveer 90% van de blootstelling aan fijnstof liepen ze binnen op. Toen daar verder op ingezoomd werd, kwam naar voren dat de blootstelling vooral plaatsvond tijdens en na het koken. Vooral het bakken geeft veel fijnstof. Een onderzoek van Milieudefensie toonde onlangs aan dat langs de snelwegen en in de stad de grootste concentratie fijnstof hangt.

Uitstoot vanuit pluimveehouderij steeds ter discussie

Toch staat met name de uitstoot van fijnstof vanuit de pluimveehouderij telkens ter discussie. Hoe komt dit toch? Kijkend naar wat de kippen aan fijnstof uitstoten, gebeurt dit vooral plaatselijk en is het fijnstof grover. Zo grof zelfs dat deze soms zichtbaar wordt op onze erven. Dit zichtbare stof is geen fijnstof, maar wordt hiermee wel geassocieerd. We worden onder andere afgerekend op wat men ziet. Dit stof moeten we ook aanpakken. Het werkelijke fijnstof dat wij uitstoten, is >10 micrometer en een klein deel is tussen de 2,5 en 10 micrometer. Het is met het blote oog niet te zien.

Probeer niet de onderzoeken onderuit te halen, maar veer mee

Nu het causaal verband (nog) niet is aangetoond, geven sommige pluimveehouders te kennen dat we beter niks kunnen doen. Ik betwijfel dit. Eind vorig jaar legde ik de VGO-onderzoeken neer bij een bevriende biochemicus. Zijn conclusie was toen al helder: niet significant en het causaal verband is niet aangetoond.

Weerstand maakt weerstand

“Mag ik je een wijze raad geven?”, zei hij. “Probeer niet de onderzoeken onderuit te halen, maar veer mee”. “Omdat?”, vroeg ik. “Omdat je met weerstand nog meer weerstand zult ondervinden. Een onderzoeker wil blijven onderzoeken, zolang er financiering is. Nieuwe onderzoeken zullen plaatsvinden die de sector in een kwaad daglicht zullen stellen. En als men dan een verband vindt en je hebt als sector niets gedaan, is het te laat.”

Laatste reacties

 • fietskip

  Je zegt dus: laten we maar meelopen en zwaar investeren want dan laten ze ons misschien met rust. Dan zeg ik droom maar lekker verder.
  Als je in dit land niet eens op basis van waarheden kunt besturen waar ben je dan mee bezig? Een klein fanatiek groepje volgen die niet eens de waarheid wil horen? Dat is heel gevaarlijk en nooit genoeg!
  Ik persoonlijk zeg dat ik best wat tegen fijnstof voor mijn dieren wil doen maar niet zoals de overheid wil direct de lat zo hoog leggen dat de investeringen veel te zwaar daarvoor worden.
  Nogmaals de fijnstof reductie uit de pluimvee zal weinig aan de volksgezondheid gaan doen. Dat is gewoon een grote leugen van de Overheid aan haar eigen burgers.
  Onderzoeken niet onderuit willen halen? Je weet zelf wel dat veel van die onderzoeken heel gekleurd zijn. Nee ik denk dat je de onderzoeker op naam persoonlijk verantwoordelijk moet maken voor zijn onderzoek.
  Meelopen is geen optie want ze zijn toch nooit tevreden totdat je gestopt bent!

 • Alco

  Toen ik het artikel las dacht ik: "Geschikt voor de meelopers van het LTO.
  Even naar boven om de naam even te lezen en wat zien ik. "Voorzitter LTO".

 • Almagro

  Hugo Bens, in het eerste deel van jou verhaal zet je de feiten rond het vermeende fijnstof probleem vanuit de pluimveehouderij goed in perspectief, mijn complimenten. Vervolgens ga je op advies van een bevriende biochemicus toch maar de conclusie trekken dat we ons moeten laten piepelen en de portemonnee maar moeten trekken. Waarom toch? Wanneer je steekhoudende argumenten hebt dan breng je die toch in en eis je aanpassing van de andere partij? Of is het al zó ver dat feiten er niet meer toe doen. Als dat zo is en we geven ook nog toe, dan is wat mij betreft een kantel moment aangebroken waarna we als sector verder worden gemarginaliseerd en uiteindelijk de laatste het licht uit doet.
  Dan nog dit: waar wil je het van betalen?
  De kosten lopen jaar op jaar op, daar staat geen vergoeding tegenover, slechts groei en verdere intensivering tegen onaanvaardbare kosten. En die kant willen we en kunnen we niet meer op. In de vleessector wordt momenteel nog wat verdiend maar deze sector krijgt op de exportmarkten meer concurrentie en de thuismarkt met z'n concepten zit vol.
  De legsector voelt de tucht van de markt pijnlijk en dit maal op alle fronten. Ook bio zit vol en levert in. Freiland wordt steeds moeilijker en brengt nog amper 7,5 cent op. Overigens de zelfde prijs als hier in Spanje dus de handel dicteert . Los hiervan: de markt beweegt en pluimveehouders"veren mee", dat zijn we gewend en we passen ons aan. Maar onrechtvaardig behandelt worden, dat nooit wat mij betreft.

Of registreer je om te kunnen reageren.