Redactieblog
2 reacties
‘Welzijn kip beter, prijs producent gelijk’
Volgens een recent onderzoek van ‘Wageningen’ is het welzijn van de vleeskuikens in Nederland sinds de vorige inventarisatie in 2011 in het algemeen duidelijk vooruit gegaan, al blijft er nog best wat te verbeteren.
De NRC kopte al dat de ‘plofkip’ verdwenen is. Ik laat in het midden wie dit succes mag claimen, maar ik schat dat de supermarktorganisaties het meeste invloed hebben gehad. Overigens is het merkwaardig dat het onderzoek werd verricht in opdracht van Wakker Dier; je zou verwachten dat de overheid dit tot haar taak rekende.
Aanscherping regelgeving
De verbetering komt vooral voor rekening van 2 factoren: de aanscherping van de regelgeving door de EU en de opkomst van ‘concepten’ met meer ruimte per dier en langzamer groeiende kuikens. Deze concepten blijven in hoofdzaak beperkt tot productie bestemd voor de Nederlandse supermarkten, zo’n 30% van het totaal.
Verdwijnen van ‘kiloknallen’
Volgens het CBS is de consumentenprijs van kipfilet tussen 2011 en 2017 gestegen van € 7,19 tot € 10,17 per kg, dus ruim 40%.
‘De consument wil best meer betalen voor een ‘duurzaam stukje vlees’’
Die forse stijging kan onder meer samenhangen met het verdwijnen van het ‘kiloknallen’ en met de snelle opkomst van de ‘conceptkippen’. Ook is denkbaar dat de prijzen van andere delen van de kip minder sterk omhoog zijn gegaan. Ondanks de forse prijsstijging is het verbruik van pluimveevlees, althans tot en met 2016, stabiel gebleven. Dat wijst erop dat de consument best meer wil betalen voor een ‘duurzaam stukje vlees’. De vraag is wel of dat ook geldt als hij volledig vrij kan kiezen tussen ‘duurder en duurzamer’ enerzijds, en ‘goedkoop en minder duurzaam’ anderzijds.
Producentenprijs gelijk gebleven
De gemiddelde producentenprijs van vleeskuikens is volgens WER (voorheen LEI) tussen 2011 en 2017 ongeveer gelijk gebleven. Dat zegt niet alles, want die prijs wordt grotendeels bepaald door ‘gewone’ kuikens en zou zonder de concepten misschien wel lager zijn geweest. Toch geeft het te denken dat de opkomst van concepten, de verbetering van het dierenwelzijn en de stijgende consumentenprijs, niet gepaard gaat met hogere prijzen voor de producent. In ieder geval zou eens goed uitgezocht moeten worden hoe dit precies zit.
Laatste reacties
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.