Redactieblog

1 reactie

‘Rompslomp rondom vergunningaanvraag’

Na 8 jaar in overleg/onderhandeling te zijn geweest met de gemeente, hadden wij afgelopen zomer alle vergunningen binnen voor de uitbreiding van ons bedrijf.

Het is tegenwoordig een hele opgave om dat voor elkaar te krijgen. Eerst de NB-vergunning, dat ging gelukkig nog vrij makkelijk. Toen met de Gemeente de bestemmingsplanwijziging. Wat gaat dat traag en over zoveel schijven dat je er soms moedeloos van wordt. Je krijgt met ambtenaren van buitenaf te maken die totaal geen benul hebben van de situatie in de gemeente waar ze op dat moment werken. En het kan morgen weer anders zijn, want dan werkt er weer een nieuwe ‘interimmer’.

Herziening buitengebied

Verschillende ambtenaren moeten er een plasje overheen doen. En continu met nieuwe vragen of aanbevelingen. Ook is het niet handig als de gemeente op hetzelfde moment bezig is met een herziening van het buitengebied. Dat is voor sommige ambtenaren erg lastig. Zo ook met de rekenvaardigheden van sommige ambtenaren.

De ambtenaar zette keurig de gemaakte uren en de uurtarieven in een tabel

Leges

Tegenwoordig is transparantie een toverwoord en dat kwam goed uit bij de vaststelling van de leges voor deze wijziging. Deze ambtenaar zette keurig de gemaakte uren en de uurtarieven in een tabel en daar kwam de rekening. Alleen bij de controle van deze rekening zat een fout van € 400 in mijn nadeel. Dat was snel opgelost door deze ambtenaar. Er werden 4 uur extra berekend en de fout was hersteld. Zo gemakkelijk gaat dat in ambtenarenland. Dat hebben we maar niet geaccepteerd. Gelukkig was de raad in de gemeente met 22 stemmen voor en 2 tegen voor het plan en kon de wijziging bestemmingsplan definitief worden. Toen moest de Wabo-vergunning nog geregeld worden.

De bouwkosten zijn 50% te hoog ingeschat

Brandveiligheid

Brandveiligheid staat tegenwoordig hoog op de agenda en daar moest veel overleg over gevoerd worden, vooral bij de aanbouw aan bestaande stallen. Dure rapporten laten schrijven en ook dat probleem weer getackeld. Daarna nog de publicatie en dat verliep ook goed. De vergunning was verleend. Feest in huize Schrotenboer. Eindelijk, eindelijk. Maar toen kwam de gemeente met de leges voor de bouwvergunning. Dat was schrikken. Een ambtenaar kan er een jaar voor werken. Een erg hoog bedrag. De leges zijn een percentage van de bouwkosten, alleen zijn de bouwkosten met 50% te hoog ingeschat. Dus maar weer een bezwaar ingediend. Tja, een vergunning is een proces van de lange adem.

Eén reactie

  • Bolder01

    Het is een werk gelegen heids instelling ,en kan men veel geld binnen halen ,en ondernemers moedeloos maken..

Of registreer je om te kunnen reageren.