Redactieblog

1 reactie

‘Resultaat door transparantie in pluimveesector’

Tegenwoordig valt de term ‘transparant’ nogal eens. Daarmee wordt dan bedoeld dat we open en eerlijk moeten zijn en moeten laten zien wat we doen of juist niet doen.

Vaak wordt dan gedacht aan transparantie richting maatschappij, burgers en consumenten. Maar uzelf of collega-pluimveehouders kunnen er ook baat bij hebben.

Zo moet een meldpunt functioneren

Zo was de inkt van het eindrapport van de werkgroep Versterking Zelfregulering Eierketen nauwelijks opgedroogd of het eerste resultaat was al behaald. IKB Ei en IKB Kip berichtten dat er een melding was binnengekomen over de verkoop van een niet-toegelaten insecticide.

De pluimveehouder kreeg blijkbaar geen duidelijkheid over de toelating van het middel en schakelde het meldpunt in, waarna IKB na nader onderzoek wel duidelijkheid kon geven. Het delen van informatie bleek uiterst nuttig. Zo moet het meldpunt functioneren!

Wat deel je wel en niet?

Maar hoe ver gaat transparantie? Een kijkje in de keuken van een collega pluimveehouder is altijd interessant. Hoe wordt het bedrijf gerund, hoe worden daar problemen aangepakt en wat kun je daarvan leren? Maar het wordt spannender als het over het financiële plaatje gaat. Wat deel je dan wel en niet met elkaar?

iStep voor vleeskuikensector

De Kring Vleeskuikenhouders van LTO/NOP heeft het initiatief genomen om te onderzoeken of het opzetten van een systeem van prijsinformatie voor de vleeskuikenhouders haalbaar is.

Legpluimveehouders kennen zo’n systeem al een aantal jaar via iStep. Wij zouden dan een i-Step voor de vleeskuikensector willen, een systeem dat vergelijken van prijs- en marktinformatie mogelijk maakt. Deelnemende pluimveehouders brengen hun eigen prijzen in het systeem en kunnen vervolgens anoniem actuele prijsinformatie uit de database halen. Voor wat hoort wat.

Belangstelling peilen

Omdat een minimaal aantal deelnemers nodig is gaan we de belangstelling peilen bij onze vleeskuikenhouders. Alleen bij voldoende interesse gaan we ermee aan de slag. Wat ons betreft zou het een gemiste kans zijn om hier niet aan mee te doen.

Eén reactie

  • sivb

    ik ben niet zo voor die transpirantie men moet toch al alles van je weten.
    en geeft iedereen de juiste prijs en gegevens door?
    een kijkje in de keuken ook liever niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.