Redactieblog

1 reactielaatste update:16 mei 2018

‘NVWA van controleur naar beleidsmaker’

De NVWA gaat in zijn Integrale Risico Analyse pluimveevlees op de stoel van beleidsmakers zitten.

Op 5 maart jongstleden werd de pluimveevleesketen uitgenodigd voor de presentatie van de Integrale Risico Analyse Pluimveevleesketen bij de NVWA. We werden als sector in dit rapport zeer negatief afgeschilderd, en in verband gebracht met illegaal gebruik van antibiotica, toename van antibioticagebruik, frauderende laboratoria en dierenartsen, mest-, transport-, en slachterijfraude, administratieve fouten en ga zo maar door.

Verouderde gegevens

Toen gevraagd werd om reflectie vanuit de zaal, heb ik maar gevraagd of de NVWA ook nog iets positiefs te melden had. Ik herkende de sector totaal niet in dit rapport. Sectorbreed kreeg ik steun, waarvoor mijn dank. Het rapport zou aan de minister overhandigd worden en vervolgens naar de Tweede Kamer gaan. Inclusief verouderde gegevens uit 2010 en verkeerde berekening van dierdagdoseringen.

Geïmporteerd pluimveevlees

Hypocriet was bovendien dat er over het geïmporteerde pluimveevlees niets werd gerapporteerd. Over vang- en laadschade meldde de NVWA dat niet bekend is waar de schade in de keten ontstaat, maar de bekeuringen worden wel bij de pluimveehouder neergelegd.

‘We lopen wereldwijd voorop, maar we zijn er nog niet’

We besloten een brief te schrijven aan onze minister met het verzoek ons eerst te woord te staan, alvorens het rapport te openbaren en daarmee te voorkomen dat ze in hetzelfde mes zou vallen als bij de kalverfraude.

Ons weerwoord leidde tot een sterk afgezwakt rapport, maar we kregen wel huiswerk mee. Óf wij zorgen voor hogere volksgezondheid- en dierenwelzijnsstandaarden, óf minister Schouten komt met maatregelen.

'Voor een aantal problemen zoals emissies, vang- en laadschade en voetzoollaesies moeten we aan de bak.' - Foto: Bertil van Beek
'Voor een aantal problemen zoals emissies, vang- en laadschade en voetzoollaesies moeten we aan de bak.' - Foto: Bertil van Beek

Fraude is uit den boze

Daar ligt een uitdaging, één die we al opgepakt hebben. We lopen wereldwijd voorop, maar we zijn er nog niet. We kunnen niet achterover leunen. Voor een aantal problemen zoals emissies, vang- en laadschade en voetzoollaesies moeten we aan de bak. Fraude is uit den boze en daarmee wil ik iedereen in de sector expliciet op zijn verantwoordelijkheid wijzen.

NVWA slaat politieke weg in

Wat mij wel zorgen baart, is dat de NVWA de politieke weg dreigt in te slaan door zelf beleid te willen maken in plaats van beleid uit te voeren, waarvoor de NVWA is aangesteld. De ééndagskuikenkwaliteit baart mij ook zorgen, want daardoor kunnen we de gestelde doelen moeilijker behalen. We blijven werken met levende have, en daar heb je geen garanties. Maar laten we niet in problemen blijven denken en naar oplossingen zoeken.

Meer weten over het laatste nieuws uit de pluimveesector? De meest recente uitgave van Pluimveehouderij is ook als digitaal magazine beschikbaar.

Eén reactie

  • .....

    Groen Links directeur van de NVWA moet snel opstappen

Of registreer je om te kunnen reageren.