Commentaar

4 reacties

‘NVWA overdrijft met alarm pluimveewelzijn’

De misstanden in de pluimveevleessector lijken minder omvangrijk dan de NVWA doet voorkomen.

Onlangs liet de inspectiedienst weten dat 19% van de vleeskuikenbedrijven de welzijnsregels niet goed naleeft op verschillende punten. Bij nader inzien ligt het genuanceerder: ‘Slechts’ 2 tot 10% zat op meerdere punten mis, De genoemde 19% betreft bedrijven die in 2016 worstelden met één probleem: voetzoollaesies.

Er is op zijn minst een verkeerde indruk gewekt. Het lijkt wel of percentages worden opgeteld om maar hoog uit te komen. Dat doet denken aan de I&R-affaire, die minder ernstig uitpakte dan eerst werd gesuggereerd.

Een kwalijke zaak. Een eenmaal gevestigd beeld van grootschalige misstanden laat zich lastig corrigeren. Iedereen die iets tegen de veehouderij heeft, grijpt het met beide handen aan. Dat hebben we gezien in de discussie over de derogatie.

‘Een eenmaal gevestigd beeld van grootschalige misstanden laat zich lastig corrigeren’

Binnen de sector missen overtrokken alarmverhalen hun uitwerking ook niet. Mensen worden cynisch en complotdenkers zien hun gelijk bevestigd: de overheid is tegen ons.

Last but not least: zo schiet alarm over misstanden zijn doel voorbij. Als ‘slechts’ 50 rundveebedrijven doelbewust frauderen met I&R voelt dat na alle commotie als een meevaller, terwijl het toch een ernstige zaak is. Als bij ‘slechts’ 10% van de pluimveehouders structureel iets mis is met het dierenwelzijn, dan valt dat mee, terwijl ook dat al erg genoeg is.

Laatste reacties

 • jhp

  De constante factor in vergelijkbare zaken is de NVWA, zeer bedenkelijk.

 • .....

  Er zitten duidelijk landbouwhaters aan de top van de NVWA

 • R. B.

  Het is wel vreemd dat je nu de Rabo niet hoort terwijl ze toen er bedrijven op slot kwamen om zo genaamde fraude met I en R ze de kredieten al wilden intrekken of inkorten. Dit geeft wel te denken over de boeren belangen van de Rabo.
  Of bestaat die top ook al uit linkse rakkers ??

 • farmerbn

  Dat laatste denk ik.

Of registreer je om te kunnen reageren.