Redactieblog

4 reactieslaatste update:1 mei 2018

‘NVWA inspecteur-generaal Rob van Lint, let op je pet’

Keer op keer bewijst de pluimveesector dat ze het adagium ‘u vraagt, wij draaien’ kan en wil waarmaken.

Als de maatschappij en/of de politiek wensen heeft, dan zullen wij die vervullen. Ook nu de NVWA een rapport heeft uitgebraakt over de risico’s in de pluimveevleesketen zijn we al in overleg met het ministerie om eventuele tekortkomingen in de sector aan te pakken. Maar mij moet één ding van het hart. De afdronk van dit rapport is uitermate zuur, omdat het aan elkaar hangt van oude koeien en een stevige politieke voorkeur.

Zitstokkendiscussie weer opgerakeld

Inspecteur generaal Rob van Lint is politiek aan het bedrijven vanuit zijn Groenlinkse achtergrond en dat doet ernstig afbreuk aan de autoriteit van de NWVA. Als autoriteit moet je je op feiten van vandaag de dag baseren en dat gebeurt niet. Zo wordt de zitstokkendiscussie uit de vermeerderingsector weer opgerakeld. Dat is 3 jaar geleden geconstateerd en is er nota bene op mijn eigen initiatief een breed onderzoek naar opgesteld door Wageningen, overheid en ketenpartijen in het project Breeders in Balance. De uitkomst daarvan was dat ouderdieren een verhoogde rustplaats op de roosters prefereren boven zitstokken, waarmee de kou uit de lucht was. Nu komt dat door de hobby van het hoofd der dienst weer boven tafel. Een onbegrijpelijke trap na.

Jonge vleeskuikenouderdieren. De zitstokkendiscussie wordt volgens Piet Faber weer onnodig opgerakeld. - Foto: Ronald Hissink
Jonge vleeskuikenouderdieren. De zitstokkendiscussie wordt volgens Piet Faber weer onnodig opgerakeld. - Foto: Ronald Hissink

Honger en hongergevoel

Ook zie ik dat de discussie over honger en hongergevoel weer wordt opgerakeld. Ook daar wordt een groot risico gezien. We weten echter al te goed dat hongergevoel juist gezond is, het is een prikkel om te eten. Honger mag er niet zijn, ook bedrijfsmatig niet, want dat leidt tot uitval en vermagering. Maar 24 uur verzadiging kunnen we nooit garanderen, niet voor onze dieren en ook niet voor mensen omdat continu eten niet de natuur is.

Petten gescheiden houden

Ik ontken niet dat er in elke sector, van horeca tot garagebedrijven, van groenteboeren tot pluimveehouders achterblijvers zijn. Die onderkant moet je echter helpen en daar niet de maatstaf aan nemen voor de rest. Wij zijn in voor overleg als dat hout snijdt. Wij staan er positief in, maar vragen wel dat Van Lint zijn petten netjes gescheiden houdt. Dat is mijns inziens deze week niet gelukt.

Laatste reacties

  • Zuperboer

    Prima verhaal, helaas de werkelijkheid op dit moment. NVWA zou onafhankelijk moeten zijn.

  • agratax(1)

    Het heeft er alle schijn van dat hoe meer controlerende lichamen en certificaten we in het leven roepen, de kans op het berijden van politieke stokpaardjes steeds groter wordt. Veel van de aangenomen beleidsmakers en medewerkers werken vanuit hun gedrevenheid (politiek, gevoelsmatig, geloofsmatig etc.) anders is er geen plaats voor hen in de organisatie en zouden ze het niet redden. (afbranden).
    Hier komt bij dat veel van deze organisaties in het leven zijn geroepen, na politiek debat of als "ruil object" tijdens formatie sessies. Hiermee is de politieke voorkeur leidend.

  • Marcel v

    Iemand op zo'n positie moet zich ver van politieke discussie en standpunten houden om niet de 'schijn' tegen te krijgen . De minister zou er goed aan doen deze man te vervangen.

  • het geeft weer uit welke hoek de wind komt. Het vandaag overlegde rapport van het RLI aan minister schouten zet aan tot minder vlees eten. Dit zou bijdragen aan minder co2 uitstoot. Als je kijkt wat voor types er in dat RLI zitten dan is dat hoog geschoold met een tik mee van de groene kant. 1 van de leden stapt in de voorstellingsfilm bij de vegetarische slager binnen. Het lijk er op dat er strategisch personen bezig om de landbouw in Nederland te ondermijnen. In Nederland is vrijheid van meningsuiting, maar wat er op het bord te eten komt wordt door een klein groepje bepaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.