Redactieblog
5 reacties
‘Beleving versus waarheid’
Consument in de ‘grachtengordel’ heeft een verkeerde beleving van onze sector.
Op de Pluimveerelatiedag in Veenendaal gaf mevrouw Sonnema, directeur Agro bij het ministerie van LNV in haar presentatie aan dat wij pluimveehouders meer de verbinding moeten zoeken met de consument. De consumenten in de ‘grachtengordel’ hebben namelijk een verkeerde beleving van onze sector. Inmiddels zie je in de politiek dat de houdbaarheidsdatum van het woord duurzaam ten einde loopt en dat woord circulair (gesloten kringloop) de nieuwe beleving gaat worden.
Kipster-stal
In het jaarlijks Drielandentreffen, dit jaar door LTO georganiseerd en waarin de Duitse, Belgische en Nederlandse pluimveebestuurders elkaar ontmoeten, hebben we een bezoek aan de Kipster-stal gebracht. In de presentatie wordt puur een beleving verkocht. Het betreft hier een stal waar het dierenwelzijn het hoogst is en de milieubelasting nihil, aldus de inleider. Het concept van deze stal is opgezet samen met de Dierenbescherming, Wakker Dier, Milieudefensie en Natuur en Milieu. Iedereen is aan boord, meer circulair kan het niet.
Zonder subsidie is de Kipster-stal nauwelijks in de benen te houden
Keuringsdienst van Waarde
De werkelijkheid is dat deze stal zonder subsidie nauwelijks in de benen te houden is. Bovendien bespaart supermarktketen Lidl, die de eieren afneemt, vele miljoenen aan reclame-uitingen omdat deze stal al voor 20 miljoen aan gratis mediawaarde gegenereerd heeft. Chapeau hoe ze een beleving tot waarde kunnen maken, zelfs met de witte Kipster-eieren. Onlangs liet het programma Keuringsdienst van Waarde zien dat bruine eieren tot 8 cent duurder verkocht worden dan de witte eieren. Omdat de consument een ‘natuurlijke’ beleving heeft bij een bruin ei heeft. Werkelijkheid is dat een wit ei duurzamer is, echter komt er van de meerwaarde hooguit 0,5 cent extra bij de pluimveehouder terecht.
Lees verder onder de film.
Boer zoekt Vrouw
Ik vraag mij wel eens af of we als LTO ook de weg van een beleving verkopen moeten inslaan, in plaats van de waarheid uitdragen. Boer zoekt Vrouw is een programma dat door de consument op handen wordt gedragen en waar beleving en waarheid heel dicht bij elkaar liggen. Ik ben ervan overtuigd dat alleen een goede balans tussen beleving en werkelijkheid leidt tot de zo belangrijke verbinding die wij als sector moeten aanknopen bij de consument.
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.