Redactieblog

‘Even voorstellen: voorzitter LTO/NOP kalkoenkring’

Marco Schrotenboer werkt onder andere aan het in de markt zetten van 1 ster Beter Leven-kalkoenvlees.

Voor velen ben ik een onbekende en daarom wil ik mij graag even voorstellen. Ik ben Marco Schrotenboer, woonachtig in Steenwijkerwold (Overijssel), gelegen in het waterrijke gebied van de Weerribben en de Wieden. Ik ben getrouwd met mijn vrouw Bianca en samen hebben we twee kinderen: Stijn (7) en Lisa (1).

Akkerbouwtak in dienst van kalkoenenhouderij

In 1990 zijn wij begonnen met de kalkoenenhouderij en sinds een aantal jaren nu in maatschap met mijn vrouw. Naast de 20.000 kalkoenen hebben we ook een akkerbouwtak van 45 hectare, die in dienst staat van de kalkoenenhouderij. Wij verbouwen deels onze eigen tarwe, wat weer gevoerd wordt aan onze eigen kalkoenen.

Ik ben sinds 2011 lid van het LTO/NOP kalkoenkring bestuur, en sinds een half jaar verkozen als kringvoorzitter en opvolger van Theo Coumans. En na een sollicitatieronde ook lid van de LTO-vakgroep pluimveehouderij. Verder zit ik ook nog in het bestuur van de BAV, de afzetorganisatie voor de kalkoenhouders, dit doe ik al sinds 2005.

Kalkoenenvlees met 1 ster Beter Leven

Op dit moment zijn we met BAV en pluimveeslachterij Esbro druk bezig om de 1 ster Beter Leven-kalkoen in de markt te zetten. Hier zitten veel haken en ogen aan, maar vanaf afgelopen oktober ligt er nu 1 ster kalkoen bij verschillende supermarktketens in het schap. Dit is voor ons als kalkoenhouders een hele overwinning, omdat sinds de sluiting in 2005 van de enige kalkoenslachterij in Nederland de consumptie binnen onze landsgrenzen sterk was afgenomen. Hopelijk kunnen we met deze 1 ster kalkoen deze trend doorbreken.

Meedenken en meebeslissen

Mijn drijfveer om voor deze bestuursfuncties te kiezen, is dat ik graag meedenk en meebeslis over wat er gaande is binnen mijn sector en de pluimveehouderij in het algemeen. Ik vind het prettig om de ins en outs te weten, wat de ontwikkelingen zijn en waar nodig deze enige richting te geven.

Tot slot wil ik Theo Coumans ook via deze weg nog bedanken voor zijn inzet en inbreng de afgelopen jaren als voorzitter en vakgroeplid en in vele andere functies die hij binnen de organisatie had. Ik wens hem veel succes en gezondheid toe met al zijn activiteiten in de verdere toekomst.

Of registreer je om te kunnen reageren.