Boerenblog

1 reactie

‘Dega 17 voorkomen met onderzoek naar bloedluis’

Ik was verbaasd toen ik aantrad als bestuurder. “Nee, de commissie bloedluis is slapende”, was het antwoord op mijn vraag welke onderzoeken er nog werden verricht naar de problematiek bloedluis.

De onderliggende oorzaak was dat er geen geld voor gereserveerd was, want de pluimveehouders zagen te weinig resultaat van deze onderzoeken.

Natuurlijk leidt innovatieonderzoek naar het uitvinden van vierkante wielen. Toch zijn er een aantal goede onderzoeken gedaan, echter vervolgonderzoek is nodig. Het roofmijtenonderzoek was nog niet klaar of werd al commercieel uitgebuit. Feitelijk is de uitzetsystematiek nog niet doorontwikkeld.

Roofmijten

Roofmijten verblijven graag in een vochtige eiwitrijke omgeving en dan is de beste plek de mestband. De roofmijt lag in een mum van tijd buiten op de mesthoop en de bloedluis had alle ruimte. En de pluimveehouders riepen, “die roofmijten, die werken niet.” Die roofmijten werken wel, echter de uitzetsystematiek deugt niet.

Een andere innovatie, ‘Attrack and Kill’, het lokken en afdoden met een schimmel is zeer perspectiefvol, echter: uitwerking naar de praktijk is er nog niet. En last but not least: de vogelmijtteller. De hele wereld wil weten hoe een bloedmijtenpopulatie zich in een stal ontwikkelt en het mooie is dat weten we bijna. Ook hier is enig onderzoek en lef nodig.

Enkele producten toegelaten voor bestrijding bloedluis

Tegelijkertijd zien we dat er slechts enkele toegelaten producten zijn voor bestrijding van bloedluis. Wat zijn wij als pluimveehouders toch vaak besodemieterd met allerlei waardeloze producten. Duizenden, zo niet tienduizenden euro’s hebben we als pluimveehouder uitgegeven aan dit soort producten. En dan komt er een product dat redelijk goed lijkt te werken en ook nog betaalbaar is.

Natuurlijk wil je dat als pluimveehouder proberen wanneer je hoort van ervaren betrouwbare partijen dat het product oké is. Verschrikkelijk is het, als later blijkt dat je weer bent bedonderd, maar nu met een verboden middel, verstopt in legale middelen.

Is het nu geen vijf voor twaalf, maar vijf over twaalf? Tijd dat we serieus ruimte maken voor onderzoek? Anders hebben we – voor we het weten – de opvolger Dega 17 in onze stallen.

Eén reactie

  • hoevedako

    Is jammer dat de simpelste methode niet genoemd wordt.
    Deze is gif vrij, enig nadeel dat de tempex isolatie beschadigd wordt.
    Maar wat is erger accepteren dat de isolatie beschadigd wordt en geen problemen met bloedluis. Of middelen gebruiken die niet gezond zijn voor mens en dier en geen continue resultaat geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.