Redactieblog

2 reacties

‘Hoeveel ChickFriends zijn er straks?’

Roemeense fipronil-eieren in Italië, Poolse besmette eieren in Nederland. De fipronil-crisis is niet exclusief van ChickFriend en het Belgische Poultry-Vision alleen. De vraag is: waar wordt nog meer gerommeld?

En de fipronil-zomer duurt maar voort. De Europese Voedselveiligheidautoriteit EFSA maakte donderdag bekend dat in Italië met fipronil besmette eieren zijn ontdekt. Tien Italiaanse pluimveebedrijven zijn inmiddels geblokkeerd. Maar de besmette eieren zijn niet van Nederlandse of Belgische herkomst. Ze komen volgens de NOS uit Roemenië. En de aangetroffen fipronil-waarde is de hoogste tot nu toe gemeten in Europa: 1,2 milligram per kilo. Dat is bijna het dubbele van de Europese norm.

Het is niet de eerste keer dat Roemenië in het fipronil-dossier voorbij komt. Zo was het het eerste land in Oost-Europa waar fipronil in eiproducten werd gevonden. Ook meldde het Duitse blad Der Spiegel begin augustus dat eigenaar Patrick R. van het Belgische Poultry-Vision voor tienduizenden euro’s fipronil bestelde bij een Roemeens chemiebedrijf. Bij Poultry-Vision is bij een huiszoeking ook 6.000 liter fipronil gevonden.

‘Nederland lijkt toch niet het alleenrecht op de fipronil-distributie te hebben’

Nu in Italië Roemeense fipronil-eieren zijn gevonden, roept dat de vraag op hoeveel ‘Europese én mondiale Patrick R’s en ChickFriends’ er nog meer zijn. Want Nederland lijkt toch niet het alleenrecht op de ‘fipronil-distributie’ te hebben. Zo maakte de NVWA op 21 augustus bijvoorbeeld bekend dat uit Polen geïmporteerde eieren eveneens met fipronil besmet waren.

Maar Nederland heeft nog wel de naam. Het is zeer de vraag of dat altijd terecht is. Volgens het EFSA is er momenteel in 34 landen fipronil aangetroffen. Daarvan bevinden zich er 24 in Europa. Maar in sommige gevallen is er helemaal geen link met Nederland. Een voorbeeld is Zuid-Korea. In dat land werd op een pluimveebedrijf met 80.000 kippen fipronil aangetroffen. Maar er wordt met geen woord over Nederlandse eieren gerept.

Fipronil-bronnen

Een ander voorbeeld is Hongarije. Daar waren Duitse diepvriespannenkoeken de bron. Van veel andere bestemmingslanden is volgens de Europese Commissie dan weer niet duidelijk of in Nederland, België, Duitsland of Frankrijk geblokkeerde bedrijven hiervan de fipronil-bron zijn. Slechts in enkele gevallen zijn Nederlandse eieren specifiek als boosdoeners aangewezen: Denemarken, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Toch zijn de gevolgen van fipronil nergens zo groot als in Nederland. Alleen hier is een substantieel deel van de pluimveebedrijven geblokkeerd. Alleen hier heeft de retail vanwege de fipronil-crisis een brede recall gedaan. Alleen hier hangt de sector een grote retailclaim boven het hoofd. En bovenal: alleen hier – en in België – worden ‘gifmengers’ strafrechtelijk vervolgd.

‘Waar is fipronil nog meer in de voedselketen gestopt?’

Dat dit gebeurt, is terecht. Fipronil mag niet in de voedselketen worden gestopt. Maar het is de vraag waar dit nog meer is gebeurd. Hoeveel collega’s hebben ze nog binnen en buiten Europa? De tijd zal het leren.

Laatste reacties

  • koestal

    Er worden ook veel eieren uit de Oekraine gehaald,worden die ook onderzocht ,die worden gebruikt in de verwerkende industrie

  • 200113528

    ach het was al lang bekend. Maar we keken erna !!! Maken hier een paar jongens kapot en laten de echte criminelen lopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.