Redactieblog

5 reacties

‘Fipronil: van redelijk onschuldig tot regelrechte ramp’

Wie had er voor deze zomer ooit van fipronil gehoord? Ik in ieder geval niet.

Honden- en kattenbezitters kennen het misschien, omdat het in vlooienbandjes zit. Daarmee lijkt het in eerste instantie ook redelijk onschuldig.

Voor de pluimveesector heeft deze stof tot een regelrechte ramp geleid. Het bedrijf ChickFriend gebruikte deze stof voor de bestrijding van bloedluis, hoewel ze de pluimveehouders vertelden dat ze met onschuldige etherische oliën werkten. Doordat de behandelmethode van ChickFriend zeer effectief was, nam het aantal klanten zeer snel toe en weten we nu dat dat de eiersector in Nederland tot de rand van de afgrond heeft gebracht.

Rol NVWA

De rol van de NVWA blijkt zeer twijfelachtig te zijn geweest en op het moment dat ik deze column schrijf, liggen zij enorm onder vuur. Zij waren vorig jaar november al getipt dat er mogelijk fipronil gebruikt werd voor bloedluisbestrijding. De inschatting van de NVWA is toen geweest dat dit geen gevaar voor de voedselveiligheid opleverde. Een enorme inschattingsfout blijkt achteraf en de getroffen pluimveehouders betalen het gelag. Ook voor niet-getroffen pluimveehouders heeft de fipronil-crisis grote gevolgen.

Vertrouwen consumenten terugwinnen

Ik hoop vurig dat we zoveel mogelijk kunnen redden en dat we het vertrouwen van de Europese consument kunnen terugwinnen. Toxicologen hebben in koor geroepen dat de gevonden gehaltes in eieren niet gevaarlijk zijn voor de mens, tenminste als ze niet hun hele leven lang meerdere eieren per dag eten waar te veel fipronil in zit. Hier hebben we als eierproducent echter niet veel aan, het mag er gewoon niet in zitten.

Hoewel ik deze vakantie weer van plan was om onze medewerkers te vervangen die genoten van een welverdiende vakantie, is daar niks van terechtgekomen. Gelukkig hebben onze weekendhulpen meegeholpen om met Marga, mijn vrouw, het bedrijf draaiende te houden.

Ik had het heerlijk gevonden om weer dagelijkse werkzaamheden te verrichten tussen de kippen en op het bedrijf. Ik kan even geen camera meer zien en hoop dat we weer snel in de luwte werken aan een sterke pluimveesector.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Hoeveel procent van de getroffen pluimveehouders hebben een biologische bedrijfsvoering? Als dat een groot percentage is , kan dat mede de oorzaak zijn van het lakse beleid van de NVWA. Die doet natuurlijk altijd een oogje dicht als er iets speelt in die sector.

 • Henk Tennekes

  Eric Hubers heeft volkomen gelijk. De pluimveehouders zijn het slachtoffer geworden van de NVWA die niet heeft ingegrepen toen in november 2016 melding werd gemaakt van een verboden middel voor de bestrijding van bloedluis.

 • Noordam2

  de sector zelf had in moeten grijpen in november. hoe moeilijk is het om even te controleren waar die etherische olie uit bestaat. maar nee hoor de overheid reageert niet dus kop in het zand en lekker doorgaan. het gaat precies zo met de stalbranden, zolang er geen verplichting is om die zoveel mogelijk te voorkomen doen we lekker niks en geven gewoon de pers de schuld van opjutterij. de sector helpt zichzelf om zeep.

 • H.M. Hubers

  @Noordam2
  Niemand geeft de pers de schuld van opjutterij. Dit zou ook onterecht zijn, want de pers heeft er juist alles aan gedaan om dit incident in de juiste proportie weer te geven. Opjutterij kun je alleen de NVWA verwijten, toen de vervangend inspecteur generaal bij Nieuwsuur zei dat je maar even beter geen eieren kon eten.

 • ed12345

  Wat de landbouw brood nodig heeft. Een ministerie van Landbouw (OK en visserij) met een vakundige boer en politiek ervaren minister Niet dat gezeur van nu

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.