Redactieblog

2718 x bekeken 2 reacties

‘Uitstel snavelbehandeling kalkoen voor dierwelzijn’

Al jaren wordt onderzocht hoe kalkoenen te houden zonder ingrepen. Snavelbehandeling is nog steeds noodzakelijk.

In 2018 wordt snavelbehandeling verboden. In de(internationale) kalkoenhouderij zijn partijen al tientallen jaren bezig met onderzoek om kalkoenen te kunnen houden zonder ingrepen. Er zijn hier vanaf de jaren tachtig grote inspanningen voor verricht. In eerste instantie vooral om de kosten te verminderen. Later kwam hier het dierwelzijnsaspect bij.

Zo is al vroeg ingezet op afschaffing van het leewieken, het neuslel verwijderen, het snavelkappen en het laserstralen. En zijn we op dit moment aangekomen bij de zonnebank- of infraroodbehandeling van de snavel. Dit alles om kosten te verminderen en het welzijn te verbeteren.

Kalkoen verliest snel interesse in speeltjes

In de tussentijd heeft de sector gezocht naar een manier om kalkoenen te houden zonder ingrepen. Er is omgevingsverrijking toegepast in de breedste zin van het woord, maar steeds was de kalkoen naar enkele uren niet meer geïnteresseerd in de aangeboden speeltjes.

Er zijn schuilmogelijkheden in de vorm van schotjes, kistjes en hekjes in de stal aangebracht, zodat een belaagde kalkoen zich kon verstoppen. Echter, de belagers zochten de zwakkere dieren juist op in die schuilmogelijkheden om ze dan alsnog behoorlijk te mishandelen.

Men heeft getest met voer en schuurmaterialen et cetera, maar steeds was en is de conclusie dat het (nog steeds) niet mogelijk is om de snavelbehandeling achterwege te laten. De enige manier (tot nu toe) om kalkoenen met snavel te houden is in een stal met zeer weinig licht. Maar dit is maatschappelijk weer niet gewenst.

De enige manier om kalkoenen met snavel te houden is in een stal met zeer weinig licht

Recent zijn er dieren opgezet met snavel om voor een concept met een hogere dierwelzijnsstatus te produceren. En daar heeft zelfs de Dierenbescherming gesteld dat snavelbehandeling op dit moment nog steeds noodzakelijk is. De afgelopen tijd zijn nog verscheidende studies afgerond met steeds dezelfde conclusie.

Politiek uitstel

Dus al zouden we op dit moment enige richting of houvast hebben om snavelbehandeling achterwege te laten, dan nog is het de vraag of wij dit voor september 2018 geïmplementeerd zouden krijgen. Daarom: politiek uitstel is nodig in het kader van dierwelzijn.

Laatste reacties

  • bremhof1

    Als we eerlijk zijn dan had in plaats van kalkoenen hier ook leghennen kunnen staan.

  • Barneveldsei

    Bremhof1, helaas heb je gelijk. Leghennen in een koppel onbehandelde snavels die een afwijkende veren kleed hebben, sterven een afschuwelijke pijnlijke dood.
    Met behandelde snavels alleen maar stress en kon je ze nog apart zetten tot ze hersteld waren.

Of registreer je om te kunnen reageren.