Redactieblog

2713 x bekeken 2 reacties

‘Zin en onzin van welzijnscontroles pluimvee’

Menig pluimveehouder en ook slachterij heeft in deze dagen geen goed woord over voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Voor een deel begrijp ik dat. Sommige controles zijn inderdaad van de gekke en nodigen uit om maximaal tekeer te gaan. Toch vind ik het gepast om ook een ander geluid over de NVWA de wereld in te helpen.

We moeten niet vergeten dat het de NVWA was die toestemming verleende om broedeieren uit het beschermings- en toezichtsgebied te transporteren ten tijde van de vogelgriep. En uit meer persoonlijke ervaring weet ik dat het met elkaar in gesprek blijven veel meer winst oplevert dan in de media te roepen dat het alleen maar slecht gesteld is met de NVWA. Ja, er is veel slecht, maar lang niet alles.

Alternatief voor zitstokken

Zo speelde onlangs een discussie tussen een opfokker en de NVWA over het voorschrift dat er vanaf 10 weken leeftijd van de vleeskuikenouderdieren legnesten aanwezig moesten zijn, evenals zitstokken. Nu zijn de verhoogde rustruimtes, de roosters, ooit als alternatief voor die zitstokken geaccepteerd. Dat is echter nooit zo opgeschreven. Ergo, bij controle gaat het mis. Daar kun je dan een enorm oplopende ruzie over starten, maar je kunt ook het gesprek aangaan.

In ons geval hebben we voor het laatste gekozen en de leidinggevende bij de NVWA eens een ‘appje’ gestuurd met een uitnodiging voor een gesprek en vervolgens met de regelgever, het ministerie van Economische Zaken, aan de tafel. In mijn optiek wordt de wereld gemaakt door mensen die ervoor elkaar kunnen zijn en op zijn minst met elkaar in gesprek willen gaan.

Wij zijn rechtstreeks het gesprek aangegaan en in plaats van dat het dan zwart tegen wit is, is er ruimte voor reparatie.

De deur letterlijk open zetten

In dit specifieke geval hielp het dat we via het project Breeders in Balance konden aantonen dat de zitstok voor de dieren geen meerwaarde had boven de verhoogde rustruimte, maar zo’n ‘bewijslast’ is lang niet altijd noodzakelijk. Soms is het ook gewoon een kwestie van laten zien wat je in de praktijk doet. Soms moet je de deur letterlijk open zetten.

Zo ook in een discussie over het veronderstelde hongergevoel van de ouderdieren. Ja, je kunt zien dat de voerbak bij tijd en wijle leeg is, maar je kunt ook zien dat de krop van de dieren gevuld is. In andere woorden, de broodzak is leeg, maar het broodtrommeltje is vol. Dan kun je geen honger hebben.

Als dat begrip er eenmaal is, kun je zaken doen met elkaar en schiet je er beiden wat mee op.

Laatste reacties

 • HeinCarien

  Zopas nog een NVWAer op bezoek gehad inzake afvoer destructiemateriaal. Als vleeskuikenhouder laat ik op t eind van de ronde afvoeren. Ik was in overtreding omdat destructiemateriaal binnen 4 weken afgevoerd moest zijn.
  Mijn gekoelde opslag en werkwijze gecontroleerd en ik kreeg een compliment van de medewerker en was het helemaal met me eens. Maar ja... de wet hè.
  Op mijn verzoek om eens met zijn meerdere cq beleidsmedewerker te praten schatte hij als zinloos........ ga ik niet doen.....

 • ruiterkamp

  reactie op het geplaatste bericht van Hein,
  ik ben wel benieuwd naar hoe dit is afgelopen,
  bleef het bij een opmerking dat jij in overtreding was,
  of kreeg jij het advies om je aan de regels te houden,
  of kreeg je een waarschuwing dat je bij de volgende overtreding een prent kreeg.
  of werd er direct een prent uitgeschreven.

Of registreer je om te kunnen reageren.