001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Boerenblog

11 reacties

‘De staat aanklagen is de omgekeerde wereld’

Pluimveehouders met vrije uitloophennen dagen de staat voor de rechter. Andersom was beter geweest.

Sinds het begin van de vogelgriepuitbraken in 2016 geldt in ons land een ophokplicht voor pluimvee. Mooi, denkt u, een begrijpelijke maatregel. Op de valreep van zijn dienstplicht nog iets goeds van staatssecretaris Van Dam.

Toch vindt niet iedereen die ophokplicht de normaalste zaak van de wereld. Tientallen houders van pluimvee met vrije uitloop spannen een kort geding aan tegen de staat. De ophokplicht moet eraf. Onder aanvoering van Anne Greet, pluimveehouder en jurist uit Stadskanaal, houden zij de staat der Nederlanden verantwoordelijk voor de lage prijzen die zij beuren voor hun eieren. Omdat de kippen binnen moeten blijven krijgen ze niet de uitloopeierenprijs, maar de scharrelprijs die beduidend lager is.

€ 3 miljoen schade per week

Alles goed en wel, begrip en respect op de juiste plaatsen, maar de staat aanklagen is de omgekeerde wereld. Het uitloopgevogelte heeft de afgelopen jaren enorm veel schade veroorzaakt door de gevallen van vogelgriep. De kosten komen voort uit het ruimen van kippen op besmette en van besmetting verdachte bedrijven, en indirecte kosten door het vervoersverbod en het wegvallen van de export.

In 2014 schreef een krant al dat de uitbraken van vogelgriep de sector en de overheid een kleine € 40 miljoen hadden gekost. Dit jaar spreekt men van € 3 miljoen schade per week. Nagenoeg in alle gevallen gaat het bij de uitbraken van vogelgriep om buitenlopende kippen en eenden.

‘Gebruik uw verstand, houd uw kippen gezond binnen’

Mijn vrijlopende collega’s zijn het spoor totaal bijster. Ze vergeten voor het gemak maar even dat trekvogels de vogelgriep meenemen van waar ze vandaan komen. En dat kippen die buitenlopen heel veel meer kans op besmetting hebben dan hun soortgenoten binnen. Biobuitenkippen zijn in geen geval beter beschermd tegen het virus, zoals de soft sector wel beweerde. Trekvogels zijn immers uiterst biologisch, maar vielen een paar maanden geleden met bosjes uit de lucht. Gebruik uw verstand, houd uw kippen gezond binnen.

De vogelgriep lijkt nu even weg, en daarmee ook het begrip dat de situatie waarschijnlijk dramatisch zou zijn geweest zonder de ophokplicht. Die verplichting is helaas noodzakelijk, omdat de pluimveehouders zelf niet het verstand hebben om hun dieren binnen te houden. Een kort geding aanspannen tegen de staat is de omgekeerde wereld. Een rechtszaak om schadevergoeding te eisen van pluimveehouders met uitloopkippen heeft meer kans van slagen.

Laatste reacties

 • Maas1

  De pluimveehouder met uitloop kippen zou er verstandig aan doen om nieuwe concepten van het houden van dieren toe te passen op zijn bedrijf. Het rondeel concept heeft een beperkte uitloop voor kippen. De huidige bedrijven met uitloop zouden een concept in de markt kunnen zetten met wintergarden en scharreltuin welke overdekt zou moeten zijn bij veterinaire risico’s. Zo door gaan wordt lastig voor de gehele sector immers een ieder van de pluimveehouders moet voor de kosten opdraaien, met als risico dat de sector ten ondergaat aan het jaarlijks terug kerende vogelgriepvirus. Bovendien wordt door het klimaat akkoord van Parijs het houden van uitloop kippen in zijn huidige vorm een lastige.

 • joh.bouwhuis1

  Beste meneer Vogel
  Met het kort geding wordt helemaal niet het stoppen van de ophokplicht afgedwongen, dat willen we helemaal niet tegenover onze collega pluimveehouders. Het gaat om de afwaardering van onze eieren, door het aflopen van de 12 weken termijn. Vanuit Brussel is toegezegd dat we daar een schadevergoeding voor kunnen krijgen ,omdat ze de wet niet zo snel kunnen veranderen. Van Dam wil niet meewerken en laat dus dat geld liggen, dat is waar we de staat voor aanvechten. Dit gaan we zelf bijfinancieren en kost de rest van de collega's geen geld.

 • Tuig

  Krijgen scharrelhouders ook geld? De prijzen waren zonder alle Freilandeieren waarschijnlijk hoger. De uitloopsector zou beter kunnen gaan nadenken over de toekomst. Kans is aanwezig dat het virus altijd blijft. En dan?

 • H.M. Hubers

  Er wordt even in vogelvlucht geschreven dat het in nagenoeg alle gevallen van vogelgriep gaat om buitenlopende kippen en eenden. Tot nu toe is er echter in Nederland nog nooit een Hoogpathogene besmetting ontstaan bij buitenlopende kippen of eenden. Alle Hoogpathogene besmettingen zijn ontstaan bij binnengehouden pluimvee. Eenden lopen bovendien nooit buiten, behalve de wilde dan.

 • Maas1

  Als er geen gevaar is van vogelgriep bij buitenlopende kippen waarom zijn ze dan opgehokt? Als er alleen vogelgriep zou zijn geconstateerd bij binnen gehouden pluimvee,breng dan alle kippen naar buiten!

 • kuiken007

  oke hubers nu ga je de goede weg in !!!!

 • fietskip

  Ook van laagpathogene besmettingen heeft de pluimveesector last.

 • Het vreemde in dit land is dat iedereen vrijheid van meningsuiting heeft maar niet zelf mag bepalen wat hij/zij eet. Er zijn genoeg mensen die graag zo CO2 neutraal mogelijk eten. Het product wat het beste scoort op alle onderzoeken behalve imago is niet meer te koop.

 • WGeverink

  Sinds de vijftiger jaren is het CO2 gehalte van de lucht met acht duizendste van een procent toegenomen naar 0.04% waarvan vast een redelijk gedeelte door menselijk toedoen is. Maar nog steets praten we over helemaal niks. CO2 neutraal eten mag, maar het haalt niks uit.

 • vaarkamp

  de klok horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt Bert?

 • t.vanderveen

  Kunnen we niet naar een situatie waarin we de uitloop Kippen in november naar binnen doen, en vervolgens in april weer naar buiten? Hiermee zijn we in mijn ogen van de meest slechte periode om de dieren naar buiten te doen af. En dan praat je niet enkel over vogelgriep. Je ziet nu overal borden in het land staan dat de koeien weer naar buiten gaan, dit moet met kippen toch ook zo gaan!
  De consument begrijpt dit overigens helemaal aangezien het kolder is de dieren in weer en wind naar buiten te laten.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.