Redactieblog

1 reactie

'Definitie van storm of hagel'

Een alles vernietigende storm met ijsballen trok 7 maanden geleden over Zuidoost-Brabant; met enorme schade tot gevolg.

Gemeenten en provincie hebben om het hardst gelopen om Den Haag te bewegen dit natuurgeweld als ramp te verklaren waardoor alle gedupeerden (gedeeltelijk) schadeloos gesteld konden worden.

Inmiddels is het angstvallig stil geworden en horen we niets meer van deze instanties. Staatssecretaris Martijn van Dam vond het ondernemersrisico en men had zich kunnen laten verzekeren.

Dreigende luchten voordat de bui vorig jaar toesloeg - Foto's: Jan Verhoijsen
Dreigende luchten voordat de bui vorig jaar toesloeg - Foto's: Jan Verhoijsen

'Diarree' van definities en clausules

De praktijk is echter weerbarstiger. De gedupeerden komen erachter hoe verschillend verzekeringsmaatschappijen deze ramp interpreteren. Een diarree (om in de woorden van LTO-voorzitter Marc Calon te spreken) van definities en clausules in de verschillende polissen, waardoor je als amateur in verzekeringen overgeleverd bent aan de willekeur van je maatschappij.

Niemand had deze ramp voorzien, maar zoals altijd zijn er gedupeerden goed mee, maar vallen anderen - om wat voor reden dan ook - tussen wal en schip. Dan rest deze laatste groep niets anders dan om gerechtelijke procedures op te starten tegen de verzekeringsmaatschappijen die hun verantwoordelijkheid niet nemen en een simpel briefje sturen: “U heeft geen hageldekking, we sluiten het dossier”.


  • Hagelschade aan de stal - Foto's: Jan Verhoijsen

    Hagelschade aan de stal - Foto's: Jan Verhoijsen

  • Regenwater loopt langs de muren in de stal.

    Regenwater loopt langs de muren in de stal.

Elkaar helpen, zegt premier Rutte

Inmiddels heb ik onder meer twee aangetekende brieven naar het ministerie van Van Dam gestuurd, maar daar hebben ze nog niet eens het fatsoen om een ontvangstbevestiging te sturen, laat staan een reactie te geven. Was het niet premier Rutte die in een paginagroot artikel in de Telegraaf een oproep doet aan alle Nederlanders dat je elkaar helpt als het even moeilijk gaat en je inzet en niet voor de problemen wegloopt?

Zouden de verzekeringsmaatschappijen en de politiek niet eens eerst de hand in eigen boezem moeten steken als ze normen en waarden zo hoog hebben? Elke vorm van sociaal en menselijk gedrag is ver te zoeken en ik vind het niet raar dat populisme steeds meer de overhand krijgt.

Niet verschuilen achter kleine lettertjes

Daarom via deze weg nogmaals een oproep aan verzekeringen en overheid om zich niet achter de kleine lettertjes te verschuilen, maar gedupeerden te helpen. De verzekeringen en de overheid lijden er niets aan want de rekening komt toch uit eindelijk bij ons allen terecht.

Relativerend: ook vogelgriep is een ramp die je kan overkomen en de volgende ramp zit er alweer aan te komen.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.