001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Commentaar

6 reacties

'Calamiteitenfonds nodig voor uitloopei'

De advocaat van de duivel zegt: regels zijn regels.

Eieren van kippen die om wat voor reden dan ook langer dan twaalf weken binnen gehouden worden, kun je niet verkopen als 'vrij-uitloopei' met de bijbehorende hogere prijs. Dat is de consument bedotten. Nu is het vogelgriep, morgen is het slecht weer; er is altijd wel wat. Rekenen op begrip van de kritische consument is wensdenken. Sta je uitzonderingen toe, dan weet je zeker dat die al snel 'bedrog!' zal roepen. Denk aan de koperspuitende bio-akkerbouwers, dat vonden we ook niet goed. Juist in moeilijke jaren word je in je vakmanschap uitgedaagd. Dan blijkt ook waarom die meerprijs nodig is.

Calamiteitenfonds

Precies daar loopt deze redenering spaak. De meerprijs voor tweesterreneieren is gebaseerd op 'normale' meerkosten wegens extra stalruimte en werk. Calamiteiten zoals maatregelen wegens vogelgriep vallen buiten het normale ondernemersrisico. Die kosten komen niet terug uit de markt. Moet je de individuele ondernemer die heeft geïnvesteerd in dierenwelzijn daarvoor op laten draaien?

Beide posities zijn verdedigbaar maar onverenigbaar. Wat nu?

Er is een oplossing denkbaar die recht doet aan beide: een calamiteitenfonds, te vullen door de hele keten, van boer tot supermarkt en overheid. Daaruit kun je de tijdelijke verliezen dekken. Zo behoud je de kostbare geloofwaardigheid van het keurmerk én voorkom je onnodige faillissementen.

Laatste reacties

 • Tonnis

  Faillissementen?

 • Almagro

  @Johan Oppewal, onnodige faillissementen ? Schei nou toch uit. 15 tot 20 euro/kip bruto overschot. Verdiep je eerst in de cijfers /feiten. Dit is meehuilen met de wolven in het bos.

 • zon

  De pluimveehouders met de minste marge zouden mee moeten betalen aan compensatie voor de pluimveehouders met de grootste marge.
  Wie is hier nu gek?

 • V

  Goed idee Johan Oppewal, en dan gewoon aanvullen tot 20€ bruto saldo per kip.


 • steen1

  Wat een redenaties. Waar is het gezonde verstand. Wie heeft nu het voordeel dat eieren voor een lagere prijs ingekocht worden? En denk je nu echt dat consumenten kritisch zijn over het feit dat kippen nu met dit weer 8-12-14 of 20 weken binnen zitten. Heb net een half uurtje gefietst (noodzakelijk). Wou graag weer naar binnen. Oké als het straks in april en mei mooi weer wordt, dan gaan we graag weer met de kippen naar buiten.

 • Broederijbrok

  "kostbare geloofwaardigheid"
  Even lachen.
  Met Kerst eten die zelfde consumenten, Kerstvla gemaakt van weide melk.
  (koeien die minimaal 120 dagen buiten lopen)
  Dus deze weidekoeien staan 35 weken opgestald.
  Even een gedachte voor een Prettig weekend.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.