Boerenblog

7439 x bekeken 3 reacties

'Van Dam zoekt stok'

Geschrokken zag ik dat op het 8 uur journaal de oud GGD-arts Van de Sande en strijder tegen de intensieve veehouderij ruimschoots aan het woord komen over het VGO-rapport. WUR-onderzoeker Bastiaan Meerburg noemde hem al eerder 'een bezorgde, maar een gelovige dokter die niet naar de wetenschap wil luisteren'.

Laat ik helder zijn. Ook ik vind dat wij als pluimveehouderij geen risico mogen zijn voor de volksgezondheid van omwonenden. Belangrijk hierbij is dat wij ons baseren op feitelijke kennis. Aannames zijn gevaarlijk!

Oncoloog Igas van Bebber, tevens ook BMF-lid, was en is er zeker van: de veehouderij zorgt voor meer longkanker en maakt ons ziek.

Wat blijkt uit een analyse van GGD en RIVM? Geen relatie gevonden. Longkanker komt in West-Brabant meer voor dan in Oost-Brabant. Op basis hiervan lijkt een relatie met de veehouderij al niet logisch.

Negatieve onderdelen sterk uitvergroot

Terug naar het VGO-rapport. Ik ben er blij mee. Feitelijk staan er zéér positieve zaken in, zoals minder astma-patiënten, minder COPD-patiënten en minder mensen met allergieën. En ook dat er geen overdracht van ESBL naar omwonenden is aangetoond. Daarom blij met onderzoek, echter niet met de vertaling door de buitenwacht.

Nu worden twee negatieve onderdelen sterk uitvergroot. Longontsteking rondom de pluimveehouderij stijgt van 1,5% naar 1,65% en patiënten met COPD hebben meer problemen, indien er veel veehouderij aanwezig is.

Wonen op platteland risicovol?

Is het wonen op het platteland dan nu risicovol voor uw gezondheid? Tja... Vorig jaar kwam uit een RIVM-onderzoek naar voren dat waarschijnlijk juist de levensverwachting in de steden lager ligt dan het buitengebied door stikstofdioxide.

En onze staatssecretaris Van Dam? Die wil graag zijn verkiezingsbeloften waarmaken: "Een duurzame landbouw die in omvang past bij ons volle landje." Inkrimpen van de veestapel is de wens, daarvoor is echter nodig een stok. Een stok om mee te kunnen slaan, onder de noemer, we handelen uit het voorzorgprincipe en dan zijn feiten van ondergeschikt belang.

Laatste reacties

 • vandenbrandcv1

  Inderdaad van Dam zoekt stok; hoe is het anders uit te leggen van de onderzoekers ondanks het komende nertsenverbod toch persee onderzoek moesten doen naar nertsen. En waarom lazen niet dat 1 op de 5 honden belast is met q koorts. De brabantse ggd is doordrongen met pvda ers die eerst als wethouders weg moesten en vervolgens bij ggd HvB en de landelijke GGD in de directie verder konden. Als die echt begaan waren met volksgezondheid hadden ze wel wat meer geroepen over hoe het leefgebied van de teken en dus Lyme met meer dan 25.000 slachtoffers verminderd kan worden. De eerste die de stok nu gebruikt in Milieudefensie die de staat daagt in het recht op schone lucht. Aangezien het privaatrecht is zal Van Dam het causale verband dat de rivm onderzoekers niet legde moeten weerleggen, anders roepen ze net als bij Urgenda dat ze gelijk hebben gekregen van de rechter en dat mensen ziek worden van veehouderijen; koren op de molen voor links zo vlak voor de verkiezingen.

 • info519

  hij zoekt alternatief voor dierrechten..........

 • 8911077012

  en wat gaan we aan het muggen poel kweek bedrijf van onze natuur doen
  gewoon verstand op NUL en uitbbreiden?????????????
  kika
  malaria
  en ga zo maar door
Of registreer je om te kunnen reageren.