Redactieblog

1 reactie

'Integreren: dé oplossing voor pluimveehouderij'

Er is enige onrust over de komst van de Oekraïense pluimveegigant MHP naar Nederland. De omvang van de kippenvleesproductie van deze reus is 50% van de totale productie van Nederlandse bedrijven. Veel dus.

Ik kan mij voorstellen dat de Nederlandse pluimveehouders niet op zo'n superconcurrent zitten te wachten. Natuurlijk worden allerlei bezwaren geopperd. Velen wijzen er op dat het dierenwelzijn in Oekraïne niet zo best is. Wakker Dier spreekt over een Oekraïense plofkippenfabriek. Daardoor hebben ze veel lagere kosten.

Werken volgens Europese normen

Volgens mij waren over het dierenwelzijn nu juist afspraken over gemaakt in het Associatieverdrag (dat wij bij referendum hebben verworpen). Het bedrijf verzekert zelf ook Europese standaarden te hanteren. Onder deze Europese standaarden kun je trouwens ook nog steeds plofkippen produceren, dus ik zie niet in dat de Oekraïners dat dan niet zouden mogen doen.

Groot bedrijf werkt goedkoper

Het werkelijke probleem is volgens mij economisch. Een groot bedrijf dat alles in eigen hand heeft, kan veel efficiënter en goedkoper werken. Het kan groot inkopen bij leveranciers van goederen en diensten, arbeid efficiënt inzetten en daardoor lagere prijzen voor consumenten realiseren. Zo heeft Albert Heijn de buurtwinkels om zeep geholpen en bol.com de kleine muziekwinkels en de boekhandels. De Aldi kan nu eenmaal goedkoper inkopen dan de Troefmarkt Brunsveld. In een vrije markt is groot beter dan klein.

Idee: integraties voor pluimveehouders

Misschien moeten de Nederlandse pluimveehouders ook gaan integreren, zoals de kalverhouders dat al voor een groot deel hebben gedaan. Alle pluimveehouders vormen samen met slachterijen een groot bedrijf. Deze koopt voer in (of neemt een voerproducent over) zet handelskanalen op, sluit contracten met veeartsen (of neemt deze zelf in dienst), regelt de administratie enzovoort.

'Het is óf als werknemer voortleven óf als ondernemer ten onder gaan'

De pluimveehouders treden als werknemers in dienst van dit grote bedrijf en ontvangen een salaris. Als je een goede werknemer bent, kom je in een hogere schaal. Ik begrijp wel dat dit voor velen geen aantrekkelijk perspectief is. Je raakt natuurlijk je zelfstandigheid kwijt. Maar dan moet men het streven naar een geliberaliseerde wereldmarkt maar eens ter discussie stellen. Ik ben bang dat integreren anders de enige oplossing is. Het is óf als werknemer voortleven óf als ondernemer ten onder gaan.

Eén reactie

  • eetkip

    Als het zover komt meneer Bruil ga ik zeker niet als loonslaaf op mijn eigen bedrijf werken. Dan ga ik werken bij "de Boerderij". Een beetje onzin uitkramen tegen betaling.

Of registreer je om te kunnen reageren.