Expertblog

5796 x bekeken 8 reacties

'Mogen we dieren houden om er geld mee te verdienen?'

In mijn pubertijd hielp ik thuis als de legkippen aan het eind van de ronde weggingen. Een rotklus om de kippen uit de kooitjes van draadroosters te pakken. Het was zwaar en onhandig werk, maar met een hele groep jongens wel dikke lol.

Het kippenvangen in volièrestallen is een vak op zich en vangploegen zijn professionele bedrijven geworden. Via IKB voor de pluimveeservicebedrijven is een enorme verbeterslag gemaakt: er wordt gelet op hygiëne en werknemers worden goed ingewerkt, zodat de hennen op een goede manier in de kratten worden gestopt. Elke verandering in het dagelijkse leven van een kip levert het dier echter stress op, zo ook het vangen en laden. Dat is onvermijdelijk.

Aandacht voor dierenwelzijn

Ik sta open voor de beleving en mening van anderen, maar de discussie die is ontstaan door het rapport 'Uitgelegde hennen op transport, hou het kort' van de Dierenbescherming, raakt volgens mij een veel diepere kwestie: mogen we nog wel dieren houden om daar geld mee te verdienen?

Als dat alleen mag volgens de 'Ot en Sien-methode', dan zijn we snel uitgepraat. Dat is niet de realiteit van vandaag. Er is veel veranderd sinds de tijd van Ot en Sien. De legkippen van nu leveren topprestaties: ze gaan zeer efficiënt om met voer en kunnen langer goede eieren leggen. Ik vind dat duurzaamheid in een eierdop. Er is volop aandacht voor dierenwelzijn, maar wanneer is het genoeg?

'Het zal nooit de limousine worden met een borrel onderweg'

Ja, wij houden onze dieren om er geld mee te verdienen. En dat lukt niet meer met het aantal dieren, zoals mijn opa dat kon. In het land van compromissen zijn we met elkaar aan het zoeken naar de meest wenselijke manier om het laatste stukje van het leven van hennen naar de slachthaak zo goed mogelijk te laten verlopen. Het zal nooit de limousine worden met een borrel onderweg, maar we komen er vast samen wel uit.

Start een discussie of stel een vraag.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  De burger moet uitgelegd worden dat de schaalgrootte in de landbouw onlosmakelijk verbonden is met het welvaartsniveau in de samenleving. Ook van de dierenbescherming mag geëist worden dat zij dit erkennen. Wil de dierenbescherming dit niet erkennen dan maken ze zich schuldig aan volksbedrog.

 • farmerbn

  Boeren houden dieren om er geld mee te verdienen en burgers hebben dieren omdat ze gezelschap willen of om ze te aaien. Docters verdienen aan zieke mensen en verkopers laten hun kopers te veel betalen. Wie hoort er niet in het rijtje thuis?

 • alco1

  Schaalvergroting is onvermijdelijk en je moet mee.
  Maar er moet bij gezegd worden dat de trend gezet wordt doordat boeren steeds uitdagingen zoeken en liever bouwen dan belasting betalen.

 • alco1

  Enne. Iris, gisteren achter de bar uitgedacht?
  Knipoog.

 • pionier

  Mee eens Iris, we houden productie dieren en als de meerderheid in Nederland dit niet wil moet ze de veehouders een vergoeding geven (om schulden te betalen) en alle rechten laten vervallen. Maar niet steeds meer eisen en de veehouders failliet laten gaan. Op deze manier betalen de veehouders wat anderen willen

 • oorspronkelijk

  crisis heeft invloed op waarneming.
  hoeveel dieren zijn we meer gaan houden per man.
  is er in tuinbouw-varkens/pluimvee/melkveehouderij niet uitgebreid door uitbestede arbeid .
  wat concurrerend werd ingekocht of goedkoop door constructies.
  dan doet het lezen van gezinsbedrijf pijn aan mijn ogen.
  wereldwijd zijn we best wel voorloper qua doelmatigheid..
  maar een vraagteken blijft het clusteren van nog meer bedrijven in een dicht bevolkt land.
  zo roep je nog meer regels op je af .
  voedsel moet in handel en verspilling nog en enorme slag maken .
  er wordt nu al voor 9miljard mensen geproduceerd(FAO)
  dan zal een hogere prijs het stunten liquideren.
  hierbij: deze wens is de vader van de gedachten

 • John*

  mogen wij geld vragen voor t produceren van eten voor anderen zodat zij geld kunnen verdienen zonder bezig te met de voedselproductie?

 • fietskip

  Als er dezelfde regels zouden zijn voor alle pluimveeproducten in de winkel zou het er waarschijnlijk anders uitzien. Maar voor vers of voor verwerkte pluimveeproducten mogen de winkels van de politiek andere regels aanhouden. Wat ze veel geld oplevert. Of je er ooit uitkomt weet ik niet Iris, want ik denk dat het voor sommige mensen nooit genoeg zal zijn. We moeten alleen opletten dat we niet almaar doordrijven en onszelf zo uit de markt prijzen. Dan kun je misschien wel de beste producten maken maar ga je kapot omdat je ze niet kan verkopen!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.