Foto: Dennis Beek PluimveeOpinie

Onbeperkt houdbare kip uit Oekraïne

Waarom wil een Oekraïens megapluimveebedrijf in Nederland een vestiging hebben? Wat vinden de Partij voor de Dieren en haar schaduw Wakker Dier daarvan? En wat doet de vaderlandse pluimveehouderij?

Het Oekraïense megapluimvee bedrijf MHP, bekend van de Europese subsidies, investeert in een pluimveeverwerkingsbedrijf in Veenendaal. Het bedrijf werkt nauw samen met Jan Zandbergen Quality in Meat, Veenendaal. Natuurlijk geadviseerd en gefinancierd door Rembrandt, een dochter van de Rabobank. Zandbergen is een uitsnijder en doorverkoper van vlees. Ze doen nogal een beetje in die business.

De afstand tussen Oekraïne en Veenendaal is voor verswaren een probleem. Als ze in de kippenslachterij van MHP in Oekraïne een beetje opschieten, kan de vrachtwagen maandagmiddag wegrijden richting Veenendaal en daar woensdagavond aankomen. Wordt het donderdag of vrijdag, dan kunnen de kipfilets volgens mij onmogelijk voor het weekend in de West-Europese schappen liggen. Dan kunnen ze in Oekraïense kennelijk iets wat wij niet kunnen: kippenvlees onbeperkt vers houden. Ze willen ons vast niet uitleggen hoe ze het doen.

‘Hubbard-ras blinkt uit in onvoorspelbare kwaliteit’

Iets voor Albert Heijn misschien? De Hollandse kip is vervangen door een nieuw ras, sterker, vitaler en langzamer groeiend. Dat zegt mevrouw Albert Herzberger-Heijn (AHH). Maar klopt dat wel?

Het Hubbard ras dat wordt gebruikt blinkt uit in onvoorspelbare kwaliteit. Dat lees ik in de Newsletter van het GvP, het Gezondheidscentrum voor Pluimvee. Kees van Oers, directeur bij Plukon Agribusiness, trots als een pauw met twee staarten, riep vorig jaar al dat hij uitstekend op schema ligt met de langzame Hubbard (Pluimveehouderij 6, 2015). De werkelijkheid is iets weerbarstiger.

‘Iedereen hijst Albert Heijn op het schild’

Toch lijkt iedereen die kip verkoopt blij met Albert Heijn. Van poelier tot Belgische supermarkt, iedereen hijst Albert Heijn op het schild. Wat de detailhandel jaren tevergeefs heeft geprobeerd, is de AH gelukt. De prijs van kip is omhoog en niemand, geen poelier en geen supermarkt, denkt eraan de prijs van regulier kippenvlees te verlagen.

Hoe duurder Jumbo en Albert Heijn in de markt gaan met hun kipfilet, hoe duurder de reguliere kip wordt. Op de korte termijn is dat prima, maar uiteindelijk gaan deze hoge prijzen ons opbreken. Onze concurrentiepositie zal verslechteren en de gesubsidieerde importen uit Oekraïne gaan hun weg vinden. Dure kipconcepten in de supermarkten en onbeperkt houdbare reguliere kip uit Oekraïne. Zover laten we het komen, vrienden.

‘Wakker Dier hoeft nu even niets te doen’

U hoort Wakker Dier nauwelijks meer over de plofkip. Ze zijn niet van inzicht veranderd en ook hebben ze geen geldgebrek. Zeker niet nu ze weer een half miljoen van de Postcodeloterij hebben gebeurd. Wakker Dier hoeft nu even niets te doen, omdat alles al een beetje voor hun de goeie kant op gaat. Hoe minder kip in Nederland hoe beter.

Zie het als een eendenkooi. Aan het eind van de kooi is een fuik, daar wordt iedere eend vegetariër. Met de plofkipcampagne heeft Wakker Dier een grote beweging richting de fuik in gang gezet en wat blijkt? De domme eenden van Plukon zwemmen vanzelf de goede kant op. WD hoeft niets meer te doen. Af en toe een beetje zeuren als een kooikerhondje over kiloknallers is al genoeg.

De Partij van de Dieren zal ook zeker adviseren vóór het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne te stemmen.

Dit is een aangepaste versie van het opiniestuk dat verscheen op dinsdag 9 januari.

Beheer
WP Admin