001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Redactieblog

'Leven tussen hoop en vrees met vogelgriep'

Op het moment dat ik deze column schrijf, leven we tussen hoop en vrees. Het zeer besmettelijke H5N8-virus treft dagelijks wilde vogels en het gevaar voor overdracht naar bedrijfspluimvee is bijzonder groot.

Deze blog is geschreven voordat op donderdag 1 december bekend werd dat een tweede bedrijf in Biddinghuizen is besmet met vogelgriep

Moesten we in 2014 bij de uitbraak van hoogpathogene vogelgriep echt zoeken naar het virus in de natuur om de besmettingsroute te vinden, nu vallen de dode vogels als het ware voor onze voeten.

Nooit tevoren lijkt er zoveel zeer besmettelijk virus in ons kleine landje in de natuur aanwezig te zijn geweest. Het vraagt dan ook van ons allen de uiterste discipline, er alles aan te doen, om insleep vanuit de natuur te voorkomen. Hoe moeilijk deze opgave ook lijkt, het is het enige wat we op dit moment kunnen doen.

Media-aandacht

De media hadden vanaf het begin van de dreiging van de vogelgriep en de daaruit voortvloeiende ophokplicht weer veel aandacht voor de situatie. Binnen twee dagen zat ik in een uitzending op de radio over de vermeende mogelijkheden voor vaccinatie. De sector werd verweten niet mee te willen werken aan een vaccinatieplan. Behalve dat vaccineren op dit moment bij wet is verboden, zijn er op dit moment ook geen deugdelijke vaccins beschikbaar. In het radioprogramma werd de sector verweten dat zij massale ruimingen verkiest boven vaccineren.

We kunnen gewoonweg niet vaccineren

Dit verwijt is onterecht, omdat we gewoonweg nog niet kunnen vaccineren. We staan voorlopig nog met de rug tegen de muur, maar het steeds vaker terugkomen van vogelgriepuitbraken is wel een enorme bedreiging voor onze sector. Op de eerste plaats natuurlijk door de directe schade, maar zeker ook door de imagoschade die de pluimveehouderij ermee oploopt.

Hoewel we als belangenbehartigers op dit moment druk zijn met dossiers als fijn stof, fosfaatplafonds, toekomstvisie en wat dies meer zij, is het de vogelgriep die ons op dit moment in een greep houdt.

Of registreer je om te kunnen reageren.