Tijdbom vogelgriep vraagt structurele oplossing - Foto: ANP PluimveeOpinie

‘Tijdbom vogelgriep vraagt structurele oplossing’

En weer is pluimveehoudend Nederland in de ban van de vogelgriep. Twee jaar na de laatste uitbraak van hoogpathogene AI houdt de sector de adem in.

Het virus waart in heel Europa rond. Kuifeenden vol virus vallen dood uit de lucht. Gelukkig heeft het ministerie niet gewacht op de eerste besmette kip en resoluut een ophokplicht afgekondigd, ook voor biokippen. Het is nu hopen dat het goed gaat.

Aan laagpathogene AI zijn we al zo’n beetje gewend. Af en toe een bedrijf ruimen, het is een ingecalculeerd risico. Met de hoogpathogene variant kun je zo niet omgaan. De kans op een uitbraak mag relatief klein zijn, ze is wel reëel, en de mogelijke impact is gigantisch. Daar komt bij dat de natuur verandert; HPAI zat voorheen niet in wilde vogels. Nu wel, en soms zelfs onopgemerkt, net als LPAI.

Structurele maatregelen

Het is tijd om na te denken over structurele maatregelen tegen deze tijdbom. Naast de vanzelfsprekende stricte hygiënemaatregelen zijn dit de opties:

  1. Permanent ophokken.
  2. Buitenhouderij alleen nog in gebieden ver weg van water(vogels).
  3. Enten.

Optie 1 ketst af op grote maatschappelijke bezwaren. Optie 2 lijkt praktisch onuitvoerbaar, want waar leg je de grens? Blijft over optie 3: enten. Niet de hele pluimveestapel, maar alleen de buitenlopers. Met markervaccins. Gezien de enorme risico’s waar de pluimveehouderij voortdurend aan blootstaat, verdient dit een serieuze discussie.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin