001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Commentaar

3 reacties

'Tijdbom vogelgriep vraagt structurele oplossing'

En weer is pluimveehoudend Nederland in de ban van de vogelgriep. Twee jaar na de laatste uitbraak van hoogpathogene AI houdt de sector de adem in.

Het virus waart in heel Europa rond. Kuifeenden vol virus vallen dood uit de lucht. Gelukkig heeft het ministerie niet gewacht op de eerste besmette kip en resoluut een ophokplicht afgekondigd, ook voor biokippen. Het is nu hopen dat het goed gaat.

Aan laagpathogene AI zijn we al zo'n beetje gewend. Af en toe een bedrijf ruimen, het is een ingecalculeerd risico. Met de hoogpathogene variant kun je zo niet omgaan. De kans op een uitbraak mag relatief klein zijn, ze is wel reëel, en de mogelijke impact is gigantisch. Daar komt bij dat de natuur verandert; HPAI zat voorheen niet in wilde vogels. Nu wel, en soms zelfs onopgemerkt, net als LPAI.

Structurele maatregelen

Het is tijd om na te denken over structurele maatregelen tegen deze tijdbom. Naast de vanzelfsprekende stricte hygiënemaatregelen zijn dit de opties:

 1. Permanent ophokken.
 2. Buitenhouderij alleen nog in gebieden ver weg van water(vogels).
 3. Enten.

Optie 1 ketst af op grote maatschappelijke bezwaren. Optie 2 lijkt praktisch onuitvoerbaar, want waar leg je de grens? Blijft over optie 3: enten. Niet de hele pluimveestapel, maar alleen de buitenlopers. Met markervaccins. Gezien de enorme risico's waar de pluimveehouderij voortdurend aan blootstaat, verdient dit een serieuze discussie.

Laatste reacties

 • kuiken007

  hallo johan oppewal
  ga ergens bij een vrouwenblad werken of zo, je hebt blijkbaar geen verstand van
  hpai kwam de laatste tijd voor bij dieren die binnen worden gehouden, nu trek jij de conclusie dat het probleem toch bij de buitenkippen ligt!!!!
  waarschijnlijk wordt je geïnspireerd door de grote jongens met dieren binnen in mega stallen die niet allemaal meer met de maatschappij mee kunnen bewegen

 • Mfb

  Haha kuiken007, helemaal met je eens!
  Meneer oppewal is nog een 4e optie vergeten; je zou ook alle wilde vogels kunnen gaan enten :-)

 • Jan Mark

  Het hele probleem ligt gewoon in de hygiene. Als iedereen niet met dezelfde kleren en schoenen door de stal zou baggeren als waarmee hij van stal naar huis loopt, wordt het probleem al aanzienlijk kleiner. Een stal is niet voor niets dicht, hou hem dan ook dicht. En die ene kuifeend die dood door de ventilatieschacht valt of erin schijt; dat noem je dan pech.

Of registreer je om te kunnen reageren.