Redactieblog

2 reactieslaatste update:14 jan 2016

Aanpassen aan de omstandigheden

Inmiddels ligt 2015 achter ons en kunnen wij als pluimveehouders terugkijken op een normaal jaar. Normaal omdat we de investeringen hebben kunnen doen die we moesten en wilden doen.

Een jaar met onverwachte omstandigheden. Denk aan de tropische warmte in december, de vogelgriep in de Verenigde Staten en allerlei brandhaarden in de wereld, waardoor mensen massaal naar het Westen vluchten voor meer veiligheid, wat onze Westerse landen maar ternauwernood fysiek en emotioneel verwerkt krijgen. Als pluimveehouder krijg ook ik steeds meer het gevoel dat ik op de vlucht ben voor mijn omgeving, omdat de acceptatie voor de dierhouderij door met name enkele milieugroeperingen naar een bedenkelijk niveau gebracht wordt.

Kloof burgers en agrariërs

Ik maak mij grote zorgen over hoe we het kunnen voorkomen dat er een hetze tegen de veehouderij ontstaat. We leven in een veilig land, maar er ligt een flinke uitdaging om de kloof tussen burgers en agrarische bedrijven te verkleinen. Focus op de marge is van levensbelang, maar ik hoop ook dat er naast meer respect een betere margeverdeling komt. Uiteindelijk keert de wal het schip. De Rabobank ziet het in 2016 minder positief in voor pluimveehoudend Nederland dan de ING bank. Maar niemand die het echt weet. Ik daag u uit om na te denken welke omstandigheden zich in 2016 onverwacht kunnen veranderen en hoe daarop te anticiperen. Degenen die zich het best weten aanpassen aan de veranderde omstandigheden houden bestaansrecht, immers de omstandigheden passen zich niet aan u aan. Allen een goed en gezond  2016 toegewenst.

Jan Verhoijsen, voorzitter LTO-Kring Vlees

Laatste reacties

  • prinslander

    wij als vleeskuikenhouders bedoelt u

  • masmas

    Al die vluchtelingen zijn een zegen voor de pluimveehouders .Alleen in Nederland al tienduizenden extra klanten.
    Die eten geen varkensvlees, wel kippen en naar meersterrenvlees vragen ze niet. Zo kan er toch iemand van profiteren . De toekomst is aan de pluimveehouders, de varkenshouderij is al dood en begraven

Of registreer je om te kunnen reageren.