Boerenblog

6238 x bekeken 30 reacties

'Veehouders zijn geen ondernemers' (2)

Zijn melkvee- en varkenshouders wel ondernemers? Op die vraag gaat blogger Bert Vogel opnieuw in. “Ik weet niets van de varkens- of de melkveesector. Melkveehouders zijn goede ondernemers die gewoon af en toe gesubsidieerd moeten worden, meer niet …”

Ik ben een sukkel, ja hoor, en ik weet niks van de varkenshouderij (daar wil ik me ook niet in verdiepen) en van de melkveehouderij heb ik al helemaal geen verstand. Toch denk ik heel af en toe ook wel eens na voor ik iets opschrijf; ja, ik blijf u verbazen ...

Samenwerking is meer dan bezem lenen van de buurman

Ik schreef in een vorige blog over samenwerking tussen producenten. Melkveehouders spreken al van samenwerking als ze de bezem van de buurman mogen gebruiken. Het gaat toch wel iets verder.
Zo ken ik van dichtbij een samenwerkingsverband tussen een zestal pluimveehouders. Ieder voor zich zijn ze te klein om bij een voerfabriek veel in de melk te brokkelen. Met z'n zessen hebben ze echter een voervolume om U tegen te zeggen en dat doet de voerfabriek dan ook. Iedere pluimveehouder is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen bedrijfsvoering, zijn technische resultaten en alles wat erbij hoort. Is hij het samenwerkingsverband zat, om wat voor reden dan ook, dan is hij vrij om te gaan. Contracten kennen ze niet, alleen afspraken. De inkoopprijs van het voer wordt naar het totale volume van alle boeren samen bepaald. Voor de kleinere ondernemer kan dat zo een euro of meer per 100 kilo uitmaken. Voor de voerfabriek kunnen de voordelen op verschillende vlakken liggen: volume, logistiek, betalingszekerheid.

 

Ik zie geen reden waarom een varkensboer of een melkveehouder zich niet zou kunnen aansluiten bij zo'n samenwerkingsverband van producenten.

Banken zien de boer niet als partner maar als melkkoe

Als we even doorgaan over samenwerken ... Rabobank wil ook graag met u samenwerken, maar dan op een andere manier. De grootbanken zien u niet meer als partner, maar als melkkoe. Zolang ze aan u verdienen, mag u blijven, en anders zien ze u liever vertrekken. Toen uw bank u die financiering verkocht, kwam de relatiemanager alleen, want dat wilde hij graag op zijn lijstje hebben; nu het slecht gaat, is de kans groot dat ze met z'n tweeën komen. Hoedt u dan voor een slechtnieuwsgesprek.

Rabobank financiert groot pluimveeproject Oekraïne

Rabobank wil duurzaam sterker worden. Mooie woorden die de bank waarmaakt door een groot pluimveeproject in Oekraïne te financieren. Duurzamer vlees dan intensief gehouden pluimveevlees is er niet. Rabo is een internationale bank die duurzamer projecten graag wil financieren, prima dus. Maar waarom staat zó'n mega- pluimveebedrijf niet in Nederland? We hebben hier de internationale uitstraling, de techniek en de innovatie om het beter te doen dan waar dan ook ter wereld. Toch, als een investeerder hier in Nederland een paar miljoen in een groot melkveeproject wil steken, wordt hij van alle kanten tegengewerkt. Vanuit de politiek, actiegroepen en zelfs vanuit de landbouwsector.

Niet hopen op prijsafspraken of subsidies, verlaag kosten

Als u uw hoop vestigt op eerlijke prijsafspraken of subsidies, gaat u het op termijn niet redden. Ook kwaliteit alleen is niet genoeg. U moet schakelen naar een bedrijfsvoering met lage kosten. Gebruik dus niet alleen de bezem van uw buurman, maar zoek naar wegen om productiecapaciteiten te combineren en daarmee de kostprijs te drukken.

Rabobank gaat straks megabedrijven in buitenland financieren

Wat als melkveehouders en varkensboeren hun zaakjes niet op orde krijgen? Dan gaat Rabo straks mega-varkens en -melkveebedrijven financieren in het buitenland. Waarschijnlijk doen ze het al.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Dhr Vogel koopt dus waarschijnlijk samen met wat andere boeren het voer centraal aan. Een korting van 10 euro per ton is leuk als je heel veel koopt maar voor een melkveehouder valt dat tegen omdat ze niet veel krachtvoer kopen. Als samen kopen bepaalt of je ondernemer bent of niet lijkt mij kul.
  Daarnaast lijkt het mij moeilijk om bij een grote voerboer korting te krijgen als je allemaal al klant bent. Samen erg veel afnemen bij een kleine voerfabrikant zodat je in feite de baas bent , kan wel soelaas bieden. Of dat ondernemen is ....

 • landboer

  Nee, met samen voer aankopen gaan we het niet winnen, toch moet er ergens wel wat met samenwerken te verdienen zijn. Maar als ik daar over begin wordt ik bedolven onder de voorbeelden waar het goed misging. Koudwatervrees?

 • alco1

  We doen het samenwerken eigenlijk al heel lang in de vorm van "cooperatie"
  Alleen is die in veel gevallen alweer veel te groot en is zijn eigen leven gaan lijden.

 • veldzicht

  De kosten van de voerfabrikant moet toch uit de lengte of breedte komen,wat hij bij de een aan korting geeft moet er bij een andere boer weer bij tot ze zich allemaal gaan organiseren of de kleintjes zijn van het toneel verdwenen ,dan moet je weer wat nieuws bedenken.

 • Mozes

  Een melkveehouder gebruikt veel verschillende voersoorten, vaak bij iedere nieuwe kuil weer een ander. Krachtvoer is in de melkveehouderij, anders dan in de pluimveehouderij, een aanvullings en correctiemiddel naast het ruwvoer. Het moet iedere keer op maat gesneden zijn. Hoe bepaal je de prijs van het voer?

  Bert Vogel begrijpt samenwerking en ondernemerschap alleen aan de inkoopkant. De toeleverancier uitknijpen is zijn definitie van ondernemerschap. Je kunt toch ook samenwerken en ondernemerschap tonen aan de afzetkant? Sterker nog: iedere goede ondernemer zorgt dat hij eerst zijn afzet op orde heeft voordat hij begint met produceren. Er is geen sector die aan de afzetkant beter samenwerkt en meer ondernemerschap toont dan juist de Nederlandse melkveehouderij.

 • kleine boer

  En dan heb je de samenwerking in orde valt er 1 uit door ziekte of gewoon omdat ie andere plannen heeft en weer op zoek naar een ander om toch genoeg voer af te nemen? Nee dat werkt toch voor geen meter mekaar helpen is wat anders als samenwerken. En de 1 neemt weer veel meer voer af als de ander dus die zegt ik breng het meest bij aan de volume korting dus wil ook meer te zeggen hebben lijkt me.....voor melkvee werkt het echt niet denk ik

 • agratax2

  @kleine boer. Samenwerken is een kwestie van geven en nemen. Wil je succes hebben dan is geven en nemen het credo en is meer geven dan nemen soms noodzakelijk.

 • jehanvankroaks

  Of het nu voer is of iets anders, dat maakt niet uit....
  Wees eens creatief !
  Kijk verder dan de neus lang is.

  En niet zoals bijna altijd gebeurt dhr. Vogel af zitten zeiken !
  dat is te makkelijk maar brengt niks.

 • kleine boer

  @agra daarom helpen we mekaar hier wel nooit geen ruzie al tig jaren maar vind dat toch anders als samen werken kan de 1 niet komt gewoon de ander ff dagje bijspringen altijd zonder geld of uren met samenwerken zijn lijntjes toch strakker denk ik en ja zeker geven en nemen noodzakelijk maar nog meer denk ik is de faktor gunnen.

 • flyinghollander

  Soms zie ik boeren in de buurt beiden hoop mechanisatie die gerust samen kan werken. Denk dat daar nog wel wat te halen is. En met voer ook wel zat bij twee broers die samen een truck vol bestelde zat beetje korting op.
  Je moet het willen.

 • alco1

  Hebben jullie ook gelezen wat @Veldzicht schreef in 11.39

 • xw

  flyinghollander, samenwerken op het gebied van mechanistie? Dan is de loonwerker volgens mij de betere optie,

 • landboer

  dat ligt er maar aan xw ,de loonwerker is lang niet altijd de betere optie!

 • jan007

  Mozes: Iedere goede ondernemer zorgt dat hij eerst de afzet voor elkaar heeft voor dat hij begint met produceren. Dit is nu toch het probleem in de melkveehouderij. produceer maar raak. Volgens mij is de melkveehouderij op dit moment het voorbeeld van hoe het niet moet. Hoe kunt u spreken van goed ondernemerschap in de melkveehouderij??

 • kleine boer

  Jan de afzet is prima in de melk en varkenshouderij alles gaat gewoon van het bedrijf weg de PRIJS das een ander verhaal. Het fruit blijft onder de boom en de uien of aardappel terug op het land als de prijs slecht is zijn dat dan ook geen goede ondernemers?

 • flyinghollander

  Xw zie soms boeren op nog geen 100 meter van elkaar, zou je dan niet een vermengen schudden etc samen kunnen doen kan machine ook wat groter (kost minder dan 2 kleine)

 • farmerbn

  Vaak kost een dubbele brede schudder meer dan het dubbele van een smalle. Hetzelfde geldt voor een cultivator of kopeg. Als je spullen samen hebt gaan ze ook vaak de helft zo lang mee.

 • kleine boer

  En bij wie gaan we die gezamelijke machine op de balans zetten wie profiteert vd investeringsaftrek en evt vrijwillige afschrijving ... zal mooi gedoktor worden

 • info104

  Goed stuk Bert, Ondernemen is vooruitzien en het liefst zo ver mogelijk en als je (te ) klein bent en een eenmansbedrijf hebt ben je samen sterker en heb je grotere kansen bij je leverancier en of afnemer om net even die korting te pakken die ook die grote boer weet te bedingen. Maak eens een groepje van collega boeren niet teveel 3 tot 6 stuks, en beleg bv. elke maand een vergadering waarin alle zakelijke aspecten in een open gesprek besproken worden, dit stimuleert je inzichten en toekomstvisie ,zo leer je van elkaar in een tijd waar veel veranderd en kun je soms ook met een bank een gezamenlijk gesprek voeren, dezen zijn er ook blij mee als we goed draaien. Ik wil wel meegeven dat deze groepen klein moeten blijven , je kan dan beter weer een groep maken, want er zijn altijd mensen die zich in groot verbant niet durven uiten, en bv. met zijn 4en wel heel goede ideeën hebben.

 • info104

  Kleine boer met jou zal die samenwerking niet meevallen , je ziet al op de eerste gedachten alleen maar negatieve zaken, ondernemen is positief de zaken benaderen en die zoveel en goed als mogelijk is benutten. Ik weet samenwerkverbanden met boeren die hun hele leven (40jaar) al samen de oogstmachines hebben en dit ook boekhoudkundig goed hebben geregeld , en daardoor geld hebben bespaart.

 • kleine boer

  @info104 wel gek dat het juiste de grote boeren zijn die nu het hardst klagen de kleinere en gemiddelde hoor je amper ergens over klagen....

 • kleine boer

  @info104 lees even terug ik schrijf mekaar helpen en samenwerken vind ik groot verschil hier al tig jaren gewoon mekaar helpen gaat voor ons gewoon perfect nooit geen ruzie of scheve gezichten kan de een niet komt de ander wel dagje bij springen.

 • info104

  Die kleine boer klaagt niet ,die stopt gewoon die word toch niet gehoort zeggen ze. Das nie best.

 • kleine boer

  Info dan klopt het toch wat ik zeg eerst samen werken dan word er 1 toch niet gehoord en de rest kun je zelf wel in vullen... ook hier geld weer ieder boert zoals ie boert allemaal doen we het goed ieder op zijn manier alleen de 1 is sneller of anders tevrede

 • alco1

  We lezen zoveel items dat de retail de boeren uitknijpt en waar gaat dit item over! Juist de toeleverancier uitknijpen.
  Kortom: Het is de harde wereld van handel. Wie daar niet tegen kan moet gewoon werknemer worden.

 • info104

  Ik heb , kleine boer, je willen meegeven hoe hard de wereld is wat alco1 ook schrijft is, en dat je door de in wat veranderde omstandigheden als boer je conclusies op tijd moet trekken , maar dat er zeker ook wel hier en daar openingen zijn voor de blijver. Ik ben een positieve denker en doener , daar hoort ook bij dat je soms met een onderdeel moet stoppen waar een ander zijn brood mee verdient. Dat vind ik in het stuk van Bert terug, daarom vind ik het geen slecht stuk er zitten handvaten in.

 • zon

  Maak je niet druk om de voerleverancier,die hebben door de jaren heen zichzelf goed gered.Daar kan nog wel wat marge weg.

 • Timpie

  En toch denk ik niet dat we het aan de inkoopkant moeten zoeken. Denk je bijvoorbeeld dat succesvolle bedrijven als Apple, tesla, red bull enz. Hun producten zo goedkoop mogelijk produceren? Ze zouden wel gek zijn om hun naam te grabbel te gooien...

 • fosfaatboer

  Nee,ze willen alleen maar de grootste stal en belangrijke melkleverancier zijn,dan tel je pas mee.

 • fosfaatboer

  Hier in de buurt een zuivelbedrijf met een zeer lage melkprijs,de loonwerker zit op zwart zaad omdat de klanten niet kunnen betalen,hij durft ook geen aanmaningen te sturen ,omdat hij dan klanten verliest,hij is het laatste aan de beurt als er geld is. Droevige zaak!

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.