PluimveeOpinie

‘Veehouders zijn geen ondernemers’ (2)

Zijn melkvee- en varkenshouders wel ondernemers? Op die vraag gaat blogger Bert Vogel opnieuw in. “Ik weet niets van de varkens- of de melkveesector. Melkveehouders zijn goede ondernemers die gewoon af en toe gesubsidieerd moeten worden, meer niet …”

Ik ben een sukkel, ja hoor, en ik weet niks van de varkenshouderij (daar wil ik me ook niet in verdiepen) en van de melkveehouderij heb ik al helemaal geen verstand. Toch denk ik heel af en toe ook wel eens na voor ik iets opschrijf; ja, ik blijf u verbazen …

Samenwerking is meer dan bezem lenen van de buurman

Ik schreef in een vorige blog over samenwerking tussen producenten. Melkveehouders spreken al van samenwerking als ze de bezem van de buurman mogen gebruiken. Het gaat toch wel iets verder.

Zo ken ik van dichtbij een samenwerkingsverband tussen een zestal pluimveehouders. Ieder voor zich zijn ze te klein om bij een voerfabriek veel in de melk te brokkelen. Met z’n zessen hebben ze echter een voervolume om U tegen te zeggen en dat doet de voerfabriek dan ook. Iedere pluimveehouder is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen bedrijfsvoering, zijn technische resultaten en alles wat erbij hoort. Is hij het samenwerkingsverband zat, om wat voor reden dan ook, dan is hij vrij om te gaan. Contracten kennen ze niet, alleen afspraken. De inkoopprijs van het voer wordt naar het totale volume van alle boeren samen bepaald. Voor de kleinere ondernemer kan dat zo een euro of meer per 100 kilo uitmaken. Voor de voerfabriek kunnen de voordelen op verschillende vlakken liggen: volume, logistiek, betalingszekerheid.

[([002_rb-image-2692249.jpeg]:inzetgroot)]

 

Ik zie geen reden waarom een varkensboer of een melkveehouder zich niet zou kunnen aansluiten bij zo’n samenwerkingsverband van producenten.

Banken zien de boer niet als partner maar als melkkoe

Als we even doorgaan over samenwerken … Rabobank wil ook graag met u samenwerken, maar dan op een andere manier. De grootbanken zien u niet meer als partner, maar als melkkoe. Zolang ze aan u verdienen, mag u blijven, en anders zien ze u liever vertrekken. Toen uw bank u die financiering verkocht, kwam de relatiemanager alleen, want dat wilde hij graag op zijn lijstje hebben; nu het slecht gaat, is de kans groot dat ze met z’n tweeën komen. Hoedt u dan voor een slechtnieuwsgesprek.

Rabobank financiert groot pluimveeproject Oekraïne

Rabobank wil duurzaam sterker worden. Mooie woorden die de bank waarmaakt door een groot pluimveeproject in Oekraïne te financieren. Duurzamer vlees dan intensief gehouden pluimveevlees is er niet. Rabo is een internationale bank die duurzamer projecten graag wil financieren, prima dus. Maar waarom staat zó’n mega- pluimveebedrijf niet in Nederland? We hebben hier de internationale uitstraling, de techniek en de innovatie om het beter te doen dan waar dan ook ter wereld. Toch, als een investeerder hier in Nederland een paar miljoen in een groot melkveeproject wil steken, wordt hij van alle kanten tegengewerkt. Vanuit de politiek, actiegroepen en zelfs vanuit de landbouwsector.

Niet hopen op prijsafspraken of subsidies, verlaag kosten

Als u uw hoop vestigt op eerlijke prijsafspraken of subsidies, gaat u het op termijn niet redden. Ook kwaliteit alleen is niet genoeg. U moet schakelen naar een bedrijfsvoering met lage kosten. Gebruik dus niet alleen de bezem van uw buurman, maar zoek naar wegen om productiecapaciteiten te combineren en daarmee de kostprijs te drukken.

Rabobank gaat straks megabedrijven in buitenland financieren

Wat als melkveehouders en varkensboeren hun zaakjes niet op orde krijgen? Dan gaat Rabo straks mega-varkens en -melkveebedrijven financieren in het buitenland. Waarschijnlijk doen ze het al.

Beheer
WP Admin