Redactieblog

7 reactieslaatste update:1 dec 2015

Pluimveehouders verenigt u!

Op pluimveebijeenkomsten stel ik wel eens de vraag wie er nu eigenlijk lid is van een belangenbehartigingsorganisatie. Van LTO, van LTO/NOP of van de NVP, maakt mij dan niet uit. Met enige bezorgdheid tel ik dan het beperkte aantal vingers.

Ik wil iedereen op het hart drukken dat het van essentieel belang is dat iedereen zich verenigt. Hoe meer betrokken leden, hoe meer gewicht we in de schaal kunnen leggen. Het COBK (fokkers, kuikenbroeders en exporteurs) en de POV (varkenshouderij) zijn daar mooie voorbeelden van. Daar is 99 procent lid en dan wordt er meer en kwalitatief beter naar je geluisterd. Wij kunnen ons niet permitteren achter te blijven. Diegene die nu gratis meeliften, moeten zich goed beseffen dat als de belangenorganisaties niet kunnen rekenen op zoveel mogelijk draagkracht, dat de stem van deze organisaties minder sterk zal zijn. De almacht van het ministerie zal ons allen op de duur de das om doen en dat is niet oké.

Het is aan de bestuurders om na onderlinge afstemming één pluimveegeluid te laten horen. Van de pluimveehouderij, voor de pluimveehouderij. Wij als de LTO/NOP kring opfokkers en vermeerderaars hebben dat in nauwe samenwerking met de NVP al voor elkaar en ik daag de andere deelsectoren uit om ons daarin te volgen. Waar we vroeger konden terugvallen op een sterke stem vanuit de productschappen, hebben we aan slagkracht ingeleverd. We zullen het nu echt zelf moeten opknappen. Er valt voor de pluimveesector veel te winnen. Dus pluimveehouders, word nu lid!

Laatste reacties

 • zon

  Als je het te vaak niet eens bent met die organisaties blijf je geen lid meer.

 • ep


  Groot gelijk Piet. Samen sta je sterk.

 • red

  Zo lang alles in het zuiden wordt geregeld sta je in het noorden altijd in de kou

 • mr X

  In het zuiden wordt gepraat, maar in het midden en noorden verdienen ze geld, wordt minder gepraat.

 • elsinga1970

  In de jaren zeventig/tachtig was er duidelijke aversie tussen het zuiden en noorden. Niemand wist eigenlijk precies waarom en waarover, vage opmerkingen als dat het zuiden wil domineren, verder kwam men niet. Voorkom dat het die kant weer op gaan. Daar is de pluimveesector evenals toen niet mee gebaat. Opstappen als je het vaak niet eens bent met de organisatie is een zwaktebod cq uitvlucht, misschien wel om mee te liften. Als je het al ergens niet mee eens bent laat je dan horen met goede argumenten, daar is niemand doof voor. Maar, doe dat niet alleen thuis aan de keukentafel tegen moeder de vrouw. Wel zal altijd het gezamenlijke belang uitstijgen boven het individuele. Dat kan idd wel eens botsen maar uiteindelijk ook het individu ten goede komen. Alleen, je moet het wel (willen) zien. R. te V.

 • zon

  Als je blijft zitten als je het niet eens bent is pas zwak.
  Als bestuurders doof zijn voor een groot deel van de achterban dan moet het bestuur nadenken wat ze fout doen.
  Denk nog even aan de rechten discussie en de promotie bijdragen,2 onderwerpen waar terecht veel commentaar op is.
  Heel veel pluimveehouders zijn hierin tegen de standpunten van de bestuurders.
  Het gezamenlijk belang is dus ondergeschikt aan het belang van de bestuurders.

 • jehanvankroaks

  Wat je ook vindt en of denkt, als individu heb je geen stem.

  En ook ik ben het zeker niet altijd eens met wat er wordt besloten etc...

  @Elsinga1970 heeft gelijk als hij zegt:
  Wel zal altijd het gezamenlijke belang uitstijgen boven het individuele.
  En dat kan soms wel eens lastig / vervelend zijn voor jezelf.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.