Redactieblog

38 reacties

Kippen in kratten proppen

Drie tot vier kippen tegelijk worden door de opening van een krat gepropt. Deze manier van kippen vangen is niet normaal, maar wel de norm.

Toen ik voor de eerste keer het laden van uitgelegde hennen zag, werden ze letterlijk in kratten gepropt en gesmeten. Normaal gesproken gebeurt dat nooit zo hardhandig, zo werd me verzekerd door mensen uit de pluimveeindustrie. Zes bezoeken aan leghenbedrijven verder weet ik helaas beter.

Ondersteboven bungelend aan iemands hand
Elke keer zag ik weer hoe kippen ruw bij hun poten werden gepakt, en zo'n anderhalve minuut ondersteboven hingen, bungelend aan iemands hand, met meerdere kippen tegelijk. Vaak stoten ze tegen de vloer of de hokinrichting wanneer de volgende kip met dezelfde hand wordt opgepakt. Drie tot vier kippen tegelijk worden door de opening van een krat gepropt. Hoort niemand het geschreeuw van de dieren als dit gebeurt? Waarom gebeurt dit op deze manier? Vleugels en poten van leghennen zijn vaak uiterst kwetsbaar door een calciumgebrek. Deze kneuzen of breken als de dieren tegen de zijkanten van de kratten stoten, of als ze in de verkeerde richting worden geduwd.

Kippen lijden onnodig pijn
Deze manier van kippen vangen is niet normaal, maar wel de norm. Niemand van de NVWA of pluimvee-industrie spreekt zich uit tegen de manier waarop kippen worden gevangen en geladen.  Ik werd zelfs uitgelachen toen ik kritiek uitte en voorstelde om de kippen onder de borst beet te pakken en ze een voor een rechtop in de kratten te stoppen. In Duitsland spraken we een dierenarts die trainingen geeft aan veetransporteurs en kippenvangers. Zij weet dat het niet mogelijk is om leghennen bij hun poten te pakken en ze gezamenlijk in kratten te duwen zonder ze te bezeren en verwonden. Deze manier van laden is niet in overeenstemming met de EU-wetgeving en ook niet met fundamentele gedragsnormen, zo merkte deze dierenarts terecht op.

Diervriendelijk kippen vangen
Mijn collega's en ik van Eyes on Animals hebben ons bij de Duitse dierenwelzijnsorganisatie 'Rettet das Huhn' gevoegd en zijn zelf op een diervriendelijke manier aan de slag gegaan. De kippenboer was onder de indruk van hoe kalm de dieren bleven. Een schuur vol met 850 hennen vangen en laden kostte ons 35 minuten meer tijd dan commerciële kippenvangers. Inderdaad, het duurt langer, en tijd is geld, maar kneuzingen en botbreuken kosten slachthuizen ook geld. En wat zijn nu 35 minuten als je je bedenkt dat het 850 legkippen een hoop pijn, stress en verwondingen bespaart?

Slachthuizen moeten kippenvangers beter betalen
Het aantal uitgelegde hennen in slachthuizen met kneuzingen en botbreuken is abnormaal hoog. Het is hoog tijd dat slachthuizen verantwoordelijkheid nemen voor hoe de dieren worden binnengebracht. De kippenvangers moeten beter betaald krijgen voor hun lastige werk en in plaats van te worden opgejaagd moeten ze worden aangemoedigd hun werk op een professionele en diervriendelijke manier uit te voeren. Ik hoop dat het op deze afschuwelijke manier vangen en laden van kippen geen regel blijft, maar een uitzondering wordt: iets dat niet langer geaccepteerd wordt in de industrie zelf.

Laatste reacties

 • somporn

  Dream on,lesley.
  Kippenvangers moeten beter betaald krijgen,ja ja.
  De boer wordt al uitgemangeld en kan met moeite zijn kop boven water houden en dan zal de kippenvanger meer geld beuren door de slachterijen?????

 • japiani

  waar komt het idee toch vandaan, dat als je meer betaald de kwaliteit van werk automatisch beter wordt? of je betaald voor afgeleverde kwaliteit of voor snelheid.

 • dhvanmeerveld


  Als je er dan 85000 moet vangen ben je 60 uur extra bezig.  Toch niet goed opgelet tijdens al die stalbezoeken.

 • boerke brabant

  Ik ben geen fan van groeperingen clubs als eyes on animals. Ik ben me er ondertussen wel van bewust dat we als sector een eigen verantwoordelijkheid hebben. En die bestaat er niet uit om dier (en milieu) maatregelen alleen af te zetten tegen de kosten. Wellicht is het een idee om af te spreken als sector met de slachterijen dat wij een te hoog percentage breuken bij de hennen ze gekort worden (of beboet). Dan nodig je in een publiek debat ook de supermarkten uit of dit te ondersteunen. En een argument dat een kippenvanger niet meer mag beuren om dat de boer maar net de kop boven water kan houden is geen argument.

 • tonny60

  schande dat een blad als boerderij spreekbuis is van actieclubs als deze

 • koestal

  Laat ze naar Afrika gaan ,daar worden meer olifanten en neushoorns afgemaakt ,dan er geboren worden.Dus daar is ook werk aan de winkel!

 • LUCTOR


  @tonny60 Waarom mag een blad als dit dit soort blogs niet publiceren? In de moderne stallen zitten tegenwoordig toch ook allemaal sky boxen om als sector transparant te zijn naar de burger toe. Ben wel geen kippen boer maar heb me in het verleden ook wel geergerd aan het feit dat er weer ergens een eenzame kip tussen de vangrail op de snelweg stond. Je ontdekt het tegenwoordig minder dus er is wel wat verbeterd zo zou het toch ook met het kippen vangen kunnen. 

 • alco1

  Als het is zoals verondersteld wordt dat kneuzingen slachterijen geld kost, zal het 'probleem' vanzelf opgelost worden. 

 • Gerwin de Greef

  Als je focust op kosten; gaat de kwaliteit omlaag.
  Als je focust op kwaliteit, gaan de kosten omlaag.

  Soms hebben bepaalde 'gewoontes' tijd nodig om veranderd te worden. Denk dat bovenstaand in vrijwel alle beroepen realiteit is. Maar de durf om de stap te nemen om te gaan voor kwaliteit is soms heel moeilijk!


 • l coumans

  kneuzingen worden nooit door de slachterij betaald het is de boer die het gelach betaald en is ook verantwoordelijk voor het vangen van de kippen 

 • Jkieft

  ben toch wel benieuwd met hoeveel man het vangen van die 850 hennen is gegaan. Tijd zegt niks als het niet in manuren is uitgedrukt

 • l coumans

  Jkieft jaren terug had ik op mijn bedrijf ook kippenvangers die het wel effe snel zouden doen na 5 min ben ik met een stuk weipaal de stal in gegaan en alle vangers naar buiten gestuurd , en ben toen op m n gemak kippen gaan laden en een ieder die commentaar gaf verwees ik naar  het stuk weipaal . maw als boer heb jezelf een heel grote verantwoordelij kheid hoe er met je dieren wordt omgegaan.

 • zon

  Links of rechtsom komt het er gewoon weer op neer dat de boer de dupe is.
  Die vrouw zou eens ergens anders op de wereld moeten gaan kijken en dan vergelijken met hier,dan zal ze zien dat het hier zo gek nog niet is.

 • Jkieft

  I Coumans wat ik bedoelde was. Stel ze heeft effe in haar eentje op een diervriendelijke wijze 850 hennen gevangen in 35 minuten, dan is het de moeite waard om naar haar te luisteren en kan er mischien wel wat van haar geleerd worden. Als ze die 850 hennen met een groep van 20 personen hebben gevangen dan is het natuurlijk een ander verhaal

 • Jkieft

  zonder man uren of de grote van de groep is die 35 minuten een weinig zeggend getal

 • landboer


  Helemaal met je eens boerke brabant!

 • agratax2

  Kan mevr. Moffat me aangeven of we spreken over totaal 35 min werktijd extra of 35 min meer tijd met de hele vangploeg  en uit hoe veel mensen bestond deze vangploeg? Ik ben nl. niet geintereesd in hoeveel later we met elkaar achter de koffie zaten, maar ik wil de totale extra werkuren graag hebben. Ik vermoed nl. dat we zoals altijd door deze dierenvriendin een vals beeld krijgen voorgeschoteld. Reclame maken, is nl. altijd overdrijven en daar zal Eyes on Animals zich ook van bedienen.

 • trijnie

  tonny60 Het heeft geen zin om dit soort praktijken onder de pet te houden, de waarheid komt toch vroeg of laat naar buiten.

  Het doet mij goed dat veel boeren hier ook voor een diervriendelijke aanpak kiezen.

 • ep


  Hoe wereldvreemd kan iemand zijn.

 • new kids

  Goede kippenvangers moet je koesteren. Daarnaast moet je ze goed betalen, daar ben ik het helemaal mee eens.
  Gelukkig zijn er nog mensen die wanneer je ze niet uitwringt hun werk met verve verrichten. In de vleeskuikens is dat hetzelfde. Mensen die altijd bereid zijn onregelmatige diensten te draaien en hun werk uitstekend verrichten hebben uiteraard waardering nodig. Als ze dan ook nog de Nederlandse taal beheersen is het helemaal prettig werken.
  In bovenstaande reacties lees ik ook meningen van: Als ik het als boer slecht heb zal de kippenvanger ook een offer moeten brengen. Ik zou dan als vanger direct in de bus stappen en naar huis gaan.

 • Tuig

  Heb heel wat oude hebben geladen.  Sommige boeren gaat het nooit snel genoeg. Als het maar goedkoop is vinden nogal wat leg pluimveehouders het verder wel best.

 • hongarije

  Ik zou zeggen Lesley begin een diervriendelijk vangbedrijf.

 • zeelander

  Er zijn zoveel techneuten ook bij boeren en ondernemers
  Er is toch wel iets te ontwikkelen om machinaal en diervriendelijk kippen te laden
  Er is toch ook iemand geweest die het wiel heeft uitgevonden

 • Jkieft

  @zeelander dat bestaat al voor vleeskuikens maar om die machine diervriendlijk te noemen, doe ik geen uitspraak over

 • crisismanager

  ik zou toch graag weten met hoeveel man ze hebben gevangen en wat dan die 35 minuten zijn,want als er een stal van 40000 hennen geladen moet worden ,rond de 8800 hennen op een vrachtwagen,hoelang zitten de eerste kippen dan al in de kratten vooraleer een vrachtwagen vol is.is dit dan dierenwelzijn,dan kun je bij de slachterij de kratten uitschudden.en sinds wanneer wringt een boer een pakploeg uit,als er een pakploeg aankomt die al 4 stallen hebben gepakt,en dat de mannen er voor dood bij zitten.wie wringt deze gasten dan uit de boer of de baas van deze vangploeg.een boer maakt niet de planning.een boer vraagt een vangploeg en moet telkens hart vasthouden wat ie op het erf krijgt

 • podolski


  Is het sowieso niet respecloos om uitgelegde hennen naar de slachterij te brengen.

  Stank voor dank.

 • somporn

  Podolski,jij mag ze ook allemaal overnemen en in huis houden,wat let je!!!

 • Eyes on Animals

  Alle twee had 4 mensen bezig met vangen binnen de schuur en naar buiten brengen naar de kratten. Bei de dierenwelzijn actie hadden wij dan extra mensen beschikbaar om de kratten in de verschillende vans te laden, want wij waren er niet met een groot vrachtauto maar met 4 vans omdat de kippen worden verdeelt naar nieuwe eigenaren in verschillende regios van Duitsland (alle binnen 2.5 uur van de boerderij). Sorry for my Dutch mistakes, it is me Lesley writing, Canadian... 

 • Eyes on Animals

  The point is, it is really not possible to keep loading spent hens the way it is normally done - these birds are too fragile and the handling too rough. Even if you try to be careful, just the fact that they are hanging upside down in a dark environment means they will be bashed on things, and putting 3 to 5 at the same time through the top opening of the crates causes injuries and suffering. The catchers are not paid much- industry should be willing and capable of hire extra people to keep up the tempo, pay each catcher a bit better to reinstall pride and professionalism and the spent hens be caught and carried upright and gently loaded one at a time into the crate. If the catching crew and farmer are well organised, and don't talk but stay focused during the work, it is possible! When everyone is silent, the birds are also much easier to catch! It is not just a problem in the Netherlands, we need to change the catching also in Canada and most countries... but I am hoping the Netherlands can lead the way and be proud of it. Let's get training into place, better pay, and possibly incoporate this idea into a labelling system, like Beter Leven eggs?

 • podolski


  Doe niet zo lollig Somporn.

  Ik snap heus wel dat je die hennen niet het eeuwige leven kan geven als bedrijf. Maar om ze nou zo af te danken na hun diensten is ook niet netjes. Kunnen ze niet een jaartje ofzo een soort pensioen krijgen? Dat ze nog wat buiten kunnen scharrelen enzo, en dat het een soort werkverschaffing is voor mensen zonder werk.

  Hetzelfde geldt wat mij betreft voor koeien. Het is toch respectloos om ze zo maar te slachten na het geven van vele liters melk en kalveren?

 • ohzo

  Podolski kan beter wat grond kopen.. Ong. 300.000 koeien, een paar miljoen zeugen en pakweg 10 miljoen kippen op jaarbasis. Nu DAT is pas een mega boerderij!

 • Barneveldsei

  Kost het 20 cent of 2 euro per kip of wel 850 kippen x 20 cent 170 euro of 1700 euro 

 • HaroldvM

  altijd leuk als er van die kinderachtige mensen zijn die zeggen: ''nee wij zijn heel goed voor het dierenwelzijn, kijk maar naar de rest van de wereld. de dieren hebben het hier zo slecht nog niet''.

  Durf eens naar jezelf te wijzen jongens en gebruik dat niet meer als argument

 • l coumans

  goe bezig HaroldvM zo denk ik er ook over anders moeten ze daar maar kippen gaan houden!!!!

 • no-profile-image

  Als ik het goed heb gelezen is die groep 35 minuten extra tijd bezig geweest dan een reguliere vangersgroep, dat bij 850 dieren. Volgens mij betekent dat dat in een stal met 30.000 kippen ongeveer 20 uur extra tijd gaat zitten. Als de uiteindelijke consument de extra kosten er voor over heeft om dat te betalen denk ik dat veel pluimveehouders er geen moeite mee hebben om de dieren nog vriendelijker te vangen dan nu veelal gebeurt. Dat is volgens mij de enigste goede route om wensen te vervullen, niet regels stellen en maar zien hoe het gaat, maar extra consumentengeld stellen tegenover een andere manier van werken. Dus niet verplichten, maar aantrekkelijk maken.

 • zon

  #33,een groot deel van de rest van de wereld doet het slechter,dat is de realiteit.
  Dat is een reden om eerst eens ergens anders te gaan zorgen voor meer dierwelzijn ipv hier de boeren als crimineel af te schilderen.

 • Khalid en zijn maten

  De vangmachine voor vleeskuikens van Apollo pakt de dieren onder de borstkas van de grond,en worden dan via langzaam draaiende lopende banden naar de containers getransporteerd. Eigenlijk een soort pretpark voor vleeskuikens!

 • Maaike van Veen

  De opmerkingen als 'een pretpark voor vleeskuikens' geeft al aan wat voor een walgelijke figuren in deze sector werken!

Laad alle reacties (34)

Of registreer je om te kunnen reageren.