Commentaar

24 reacties

Dreiging vogelgriep zet pluimveehouderij voor dilemma

De vogelgriep van afgelopen winter is wonderwel beperkt gebleven tot een aantal min of meer geïsoleerde bedrijven. Er is alarm geweest, er zijn bedrijven geruimd, er is leed geleden maar het is geen echte dierziektecrisis geworden. Gelukkig maar.

Maar daarmee is het verhaal niet uit voor de pluimveehouderijsector. Steeds duidelijker wordt dat het gevaar van vogelgriep – hoog- én laagpathogeen – voortdurend loert vanuit de natuur. Onderzoek van het CVI spreekt boekdelen: bedrijven met uitloop hebben een vele malen groter risico op (laagpathogene) besmetting. Die dreiging is er bovendien het hele jaar door. Daarbij vormen wilde watervogelsoorten met het laagpathogene virus onder de leden een constante bedreiging van bedrijven in waterrijk gebied. Sinds dit jaar weten we dat het hoogpathogene virus via smienten de halve aardbol rond kan reizen.

Deze vraag wordt steeds urgenter: wat te doen met buitenkippen? Is pluimveehouderij met buitenuitloop nog wel houdbaar of moet die beperkt worden tot bepaalde gebieden? Een nog lastiger vraag is: in hoeverre is het nog verantwoord om professionele pluimveehouderij in een water(vogel)rijk gebied te hebben? Er zijn al geluiden dat dit maar afgelopen moet zijn.

Er zijn nog onderzoeken onderweg, maar deze vragen dringen zich nu al op. Laat de pluimveehouderijsector zelf met antwoorden komen, voordat andere partijen drastische en ongewenste 'oplossingen' opleggen. Grootschalige ruimingen op regelmatige basis vormen een schrikbeeld. Het is zaak dat te voorkomen.

Laatste reacties

 • Joerissen


  Nu de risico's steeds beter in beeld gebracht worden, zou je toch een keer gaan denken dat buitenuitloop vervangen zou worden door de Wintergarten. Gelukkig zijn er al initiatieven vanuit de pluimveehouderij zelf in deze richting. Denk hierbij aan de Rondeel of aan de nieuwe stallen van Jos Mans in Tungelroy. Chapeau voor deze mensen. Lekker scharrelen in de Wintergarten. Dat dit voor het welzijn van de kippen beter is zou de consument toch ook een keer moeten gaan inzien! Daarbij dienen we niet te vergeten dat LPAI positieve kippen geruimd worden om de mensen te vrijwaren van een griep pandemie!!!!

 • gerjan slingenbergh

  @Joerissen Als er een goede verklaring komt hoe HPAI ontstaat bij binnengehouden kippen dan krijg je veel meer draagvlak bij boeren met buitenlopende kippen. Zolang dat niet gebeurt krijg je ook geen draagvlak.
  Als je de consument een les wil leren ben je al helemaal verkeerd bezig.

 • Joerissen


  @Gerjan Het kan toch geen toeval zijn dat alle HPAI gevallen bij bedrijven op kleigronden zijn opgetreden! Met gedegen hygiene, zoals volledige schoenen- en kleren wissel incl. handen wassen bj het betreden van de hokken, is al veel mogelijk. De consument wordt niet verteld dat uitloopkippen blootgesteld worden aan gevaren zoals: vossen, roofvogels en AI virussen. Indien dit duidelijk verteld wordt, denk ik dat de consument hier anders over gaat denken. Helaas speelt de buitenloop toeslag voor de pluimveehouders hier een cruciale rol en is het een ordinaire centenkwestie. Ik moet steeds vaker denken aan hoe de AI crisis in 2003 ooit begon. Iedereen zal zich herinneren dat de eerste hoge uitval geconstateerd werd in een hok met kooikippen. Men vergeet echter altijd hierbij te vertellen dat hetzelfde bedrijf ook een hok met Freilandkippen had op dezelfde lokatie. De freilandkippen hadden al lang antistoffen voor H7N7 in hun bloed (seroconversie) toen de uitval begon in het hok met kooikippen. Het virus is dus binnen gekomen als LPAI via de Freilandkippen en is in die koppel gemuteerd naar een HPAI virus. We zouden meer lering moeten trekken van lessen uit het verleden! En het is vaak afhankelijk van of de volledige informatie gegeven wordt of maar de halve!

 • l coumans

  beste joerissen als we iets niet willen wetenja dan weten we het ook niet meer de geschiedenis blijft zich herhalen

 • bankivahoen


  Er is geen behoefte aan draagvlak nodig voor buitenloop , mensen moeten hier tegen in bescherming genomen worden. Risico's zijn te groot om dit nog langer te gedogen. Wintergarten gaat het worden in de toekomst.

 • Zents beheer

  In Duitsland is al langer een discussie gaande over nog andere nadelen van jarenlange totale vermesting van een (gedeelte) van de onverharde uitloop. In sommige deelstaten gaan al stemmen op om een verbod in te stellen om deze vervuilde gronden nog langer voor voedselproductie in te zetten.

 • schoenmakers1

  eigenlijk maar een oplossing, massaal over op de batterij, zijn ook veel andere gevaren opgelost, maar zoals meestal is er een groot verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen

 • gerjan slingenbergh

  @ Joerissen Jij hebt het bewijs dus ook niet.

 • zon

  Ieder die een beetje kijk heeft op de zaak weet dat buitenuitloop een duidelijk veel hogere kans geeft op ziekten.
  Risico's worden bewust genomen om ziektes te krijgen,de oorzaak zijn de centjes.
  Tevens worden anderen benadeeld vanwege o.a problemen met export/handel.

 • l coumans

  ik merk toch wel een beetje jaloezie in de reacties kan iemand mij eens uitleg geven over toeslagen , want een toeslag op een slechte eierprijs wil volgens mij nog niet zeggen dat de prijs dan oke is of ????

 • gerjan slingenbergh

  @zon Het is duidelijk je met de huidige legkippen hybrides meer risico op ziektes hebt
  indien deze buitenlopen. Ook als het gaat om LPAI. De HPAI is deze keer ontstaan in bij opgehokte hennen die nooit buiten kwamen. Dus als je hebt over risico's van buitenlopende kippen dan gaat dat hier niet op. Je moet nogal een grote mond hebben om te zeggen dat kooi- en scharrelkippen houders worden benadeeld door
  pluimveehouders met buitenlopende kippen. Het is eerder andersom want aan die
  kooi- en scharrelkippen wordt geen drol verdiend en de mest gaan ze milieuvriendelijk verbranden. Gekker kun je het niet maken.

 • bertes

  waarom niet enten? en een andere politiek hier over. bij uitbraak. de vlees kant niet meteen opslot. en de kippen die binnen gehouden worden, zijn gevoeliger voor ziekten. geef dat niet te denken? waar gaat het eindigen? het wordt steeds gekker. de grote bedrijven zijn de baas. het grote geld is de baas. bij een vervoers verbod. scheeld dat meteen veel geld voor de grote jongens. die roepen daarom ook het hardst, dat de uitloop bedrijven weg moeten.

 • l coumans

  beste 
  bertes de uitloopbedrijven krijgen ze niet weg . Enten ik meld me aan als er vaccin voor komt als eerste kost een paar centen maar dan heb je ook wat

 • gerjan slingenbergh

  Enten is een goede oplossing als een vaccin beschikbaar is, Maar dan zeuren de grote jongens nog omdat dan de export in gevaar komt.

 • l coumans

  gerjan de grote jongens kunnen we het toch niet naar de zin maken en die weten zelf ook niet aan welke kant ze in bed willen liggen,  als ze er alleen in liggen kunnen ze niet slapen en meet z n twee kunnen ze niet kiezen

 • Joerissen


  Ik ben meer van de 'voorkomen is beter dan genezen' aanpak. De natuur veranderd en er komen steeds meer aviaire influenza virussen in de vrije natuur voor. We hebben allemaal baat bij een gezonde pluimveestapel in Nederland. Uitloop kippen dragen daar negatief aan bij. Ik zou de kippen daarom niet meer buiten laten lopen, zonder een afgesloten overdekte uitloop boven hun hoofd. Kippen worden niet 'sterker' als ze buiten lopen, neem dat van me aan. Moderne hybrides zijn niet zwakker dan andere rassen of soorten. In tegendeel zelfs! Ik daag de voorstanders van buitenloop kippen uit om deze zomer op vakantie te gaan in Siera Leone of Nigeria! Zou van de Freiland toeslag toch makkelijk moeten kunnen. Onderweg zou ik even met een omweg via Mexico vliegen. Kunnen jullie ondervinden dat enten tegen AI al helemaal geen afdoende bescherming biedt en het probleem alleen maar groter maakt. De dioxine krabbers zullen in Nederland nog wel een tijdje buiten blijven lopen, maar ik hoop toch dat dit een keer afgelopen is.

 • gerjan slingenbergh

  Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat als je kippen bij voert met (oud) brood en groenteafval, het dioxine gehalte van de eieren aantoonbaar stijgt.
  Denk daar maar eens over na Joerissen voordat je nog meer onzin opschrijft.

 • bankivahoen


  Welk onderzoek was dat gerjan@ ?

 • gerjan slingenbergh

  @bankvivahoen Het was een onderzoek met Aize Kijlstra begin jaren 2000.
  Uit een onderzoek uit 2014? is de conclusie om het dioxine gehalte in eieren te verlagen; geef de kippen geen groente/afval.

 • Joerissen


  Oei, blijkbaar heb ik een gevoelige snaar geraakt! Nou @Gerjan, ik heb dat onderzoek van Aize Kijlstra eens even opgezocht. Bedankt voor de tip trouwens, erg goed rapport. Probleem is echter dat ik niets lees over het bijvoeren van oud brood en groente afval. Dit heb je toch verkeerd onthouden of gelezen. Wat ik wel tegenkom is de correlatie tussen de verblijfsduur in de uitloop en het gehalte aan dioxine in de eieren. Sterker nog, er is gebleken dat bij kippen die werden opgehokt, het dioxine gehalte van de eieren drastisch omlaag ging! Voorts wordt beschreven dat indien de kippen meer eieren leggen, het dioxine gehalte van de eieren omlaag gaat. Dat moet toch een direct pleidooi zijn voor de aanschaf van moderne leghybrides, denk je niet? Kom op! Wie schrijft hier nou onzin op @Gerjan! Kippen binnenhouden dus! Krijg je ook nog eens gratis mooiere bruine eischalen!

 • Momfer

  Mijn kippen gaan naar buiten zolang het niet verboden wordt of jullie het nou leuk vinden of niet, het zal me worst wezen.  ik heb liever goud kleurige eierschalen.

 • Joerissen


  Nou, dan zullen alle goudzoekers toch ook geen probleem maken van het feit dat ze zelf een groter deel van het DGF fonds gaan vullen! Wie de schoen past, trekke hem aan!

 • Momfer


  En dan betalen voor de de grote jongens die dit probleem zelf veroorzaken, dacht het niet. Opheffen dat DGF, liever vandaag dan morgen en ieder het risico zelf laten dragen en voor die dat niet kunnen of willen, zelf verzekeren en anders stoppen.

 • gerjan slingenbergh

  @Joerissen Er zijn meerdere rapporten over dit onderwerp. Maar vraag het aan de heer Kijlstra, hij kan het bevestigen.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.