Boerenblog

6992 x bekeken 37 reacties

De nieuwe waarheid van Herman Wijffels

Econoom Herman Wijffels sprak onlangs over de impact van geld op ons voedselsysteem in de Foodlog-debatserie It’s the Food, my Friend.

In zijn lezing opende econoom Herman Wijffels frontaal de aanval op alles waarvoor hij voorheen stond als bestuurder van Rabobank. Onder zijn bezielende leiding moesten boeren ondernemers worden, rendement maken en vooral groeien. De bank groeide mee en werd van een facilitair bedrijf een louche zakenbank van fraude en bedrog.

Huidige landbouw is 'georganiseerd onverantwoordelijk'
Nu moet de landbouw van Wijffels in cirkels gaan denken, ofwel: circulair gaan produceren. Mijn grootvader zaliger produceerde al in kringlopen, zonder dat hij zich daarvan bewust was. Circulair produceren bleef de norm totdat de Rabobank voorbij kwam en volgens Wijffels 'de rooflandbouw' presenteerde. De landbouw van nu is volgens de econoom 'georganiseerd onverantwoordelijk geworden'. De nadruk op specialisatie, efficiëntie en kwantiteit heeft de sector doen ontsporen. Opa's kinderen en kleinkinderen moeten nu gaan samenwerken, kringlopen sluiten en verantwoordelijk boeren net als vroeger.

'Te veel schakels in de keten, niemand voelt zich verantwoordelijk'
Natuurlijk, je kon er op wachten, de pluimveesector krijgt weer onder uit de zak. Volgens Wijffels zijn er te veel schakels in de pluimveeketen, niemand is meer verantwoordelijk voor het eindproduct. Onverantwoordelijk, heer Wijffels? Nog nooit zijn er zo veel uitstekende pluimveevleesproducten beschikbaar geweest, geproduceerd met de laagste CO2-footprint ooit. Nog nooit was de controle op ons vlees zo goed en was het zo traceerbaar als vandaag de dag. Wie tegenwoordig fraudeert in de vleessector ligt eruit, ging dat in de bankwereld ook maar zo. Noem dat maar onverantwoordelijk.

Tenenkrommende arrogantie van voormalig Rabobank-bestuurder
De arrogantie waarmee Wijffels zijn eigen bankverleden bagatelliseert en met een nieuwe waarheid op de proppen komt, is tenenkrommend en ronduit beledigend voor zijn vroegere Rabobank-klanten. Het is alsof Lance Armstrong de nieuwe generatie wielrenners gaat vertellen zich van doping te onthouden.
Wijffels noemt ook Unilever en DSM als voorbeeldbedrijven van circulaire waardecreatie. De multinationals gaan- God verhoede - ons geweten vormen en kneden. Voor een mooie marge natuurlijk. Vergeven en vergeten zijn de verfschandalen (DSM) en de voedselschandalen (Unilever) op de weg naar nieuwe megawinsten en bonussen.

Een miljard mensen heeft honger, en dan toch circulair produceren?
Wij moeten, zegt Wijffels, naar een fundamenteel nieuwe houding die ons gezamenlijk verantwoordelijk maakt. Wijffels denkt dat inmiddels een kwart tot een derde van onze samenleving bereid is om zo te leven en te consumeren. Ik vraag me dan gelijk af waar hij die wijsheid vandaan heeft. In welke kringen heeft hij rondgevraagd om tot die conclusie te komen, bij zijn bonusjagende vrinden uit de bankierswereld? Toch zeker niet bij die 75 procent van de Nederlandse bevolking die eerst in de portemonnee moet kijken voordat er boodschappen worden gedaan? En die miljard mensen die honger hebben, mogen die ook meedoen in de kringlopen?

Voedsel wordt duurder, ook voor mensen in Afrika
Wijffels zou eens in de slums van een grote Afrikaanse stad als Lusaka of Lagos moeten gaan kijken. Gewoon wat rondneuzen, eens zien wat die kinderen daar dagelijks te eten krijgen. Laat Wijffels en co de mensen daar eens uitleggen dat wij hier in Europa zo veel goedkoop voedsel hebben dat we met onze overschotten geen raad weten. En dat wij daarom minder gaan produceren, maar wel verantwoordelijk in kringlopen. Anders gezegd: het wordt wel duurder, ook voor jullie in Afrika, maar dat maakt ons niet uit.

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  Goed stuk, Bert

 • new kids

  Ja, superscherp. Daar houden we van.
  Wijffels moet volgend jaar aan The Passion meedoen als Jezus. Grote verschil is dat die wel aan alle mensen dacht en zelf pijn wilde lijden.

 • Ad7

  Ik denk dan eerder aan een ander persoon, die naam begint ook met een J.

 • agratax2

  Bert ik denk dat we iets kunnen leren van Wijfffwels zijn verhaal. Nl. haal je voedsel vanwege de kosten niet uit de Derde Wereld, waar ze niet bij macht zijn dit voedsel later terug te kopen na zinloze bewerking in de gebouwen van een Multinational. Hier komt bij dat in de moderne wereld geen werk genoeg heeft voor alle mensen, het zou dan ook beter zijn om de mensen zoveel mogelijk hun eigen eten te laten producren zonder de giga inputs van kapitaal, maar met input van menskracht, zeker in Afrika en Azie. Wie zegt ons dat Urbanisatie de beste manier is om de aardbol over te bevolken? Ik denk dat we het overtrokken verhaal van Wijffels moeten ontleden en de goede zaken er uit moeten halen. De waarheid ligt doorgaans in het midden, maar om de oude baas af te rekenen op zijn verleden in samenhang met zijn nieuwe ideeen is te kort door de bocht. Misschien moeten we ons in alle gemoedsrust afvragen of de aangenomen 9 miljard mensen op aarde wel mogelijk is als we ook flora en fauna een kans tot overleven willen geven.

 • joannes

  Dat Herman Wijffels zich bekeerd heeft tot die nieuwe beweging ¨ circulair gaan produceren ¨ is niet zo vreemd. In het tijdperk van mobiele netwerken en continue informatie over alles en nogwat verandert de consument ook! In het verleden kon deze met prijs en advertentie verleid worden, maar tegenwoordig wil men het hele proces kennen, en soms zelfs zien, voordat men het vertrouwen geeft. De schandalen van de afgelopen tijd bewijzen dat én met die gretige media die óók vechten voor een plaats in die nieuwe economie, wordt alle veronderstelde informatie gecheckt, met spectakel tot gevolg wanneer eea niet aan de verwachtingen voldoet. Dit betekent niet dat oude vormen van vandaag op morgen verdwijnen, maar ze zullen wel onder een vergrootglas liggen. Daarom is het beter je voor te bereiden op transparante processen die conform de consumenten verwachtingen produceren dan eigenwijs je ondernemers rechten te claimen en die informatie nieuwsgierige klanten te vervreemden. Overigen, alle productie systemen hebben het last van, ook de Unilevers, Procter & Gamble, Bierbrouwers, enz,  Recht op productie heeft niemand of je moet licentie rechten invoeren zoals bv bij de Taxi  

 • zeelander

  Wat een verraad van de hr wijffels
  Eerst zijn zakken goed gevuld met zilverlingen van de rabo
  En altijd gepredikt dat de rabo zo oerdegelijk is met alles waar landbouw sektor voor staat
  En nu als judas zijn vroegere brood heer rabo verraden
  Hoe diep kan een mens zakken
  Ik kan mij nog herrinneren hoe er 50 jaar geleden de winkels er uit zagen
  Nougeef me dan toch maar de jumbo en AH en lidels maar
  Met dank aan de unilevers en nestle van deze tijd

 • l coumans

  ja wat goed is moet je goed laten vandaar mijn kippen nog in stallen (zonder bank) zitten van net voor en net na de tweede wereld oorlog.werken met de handen is zeker zofijn als met de kop .

 • joannes

  Is evolutie niet een gegeven @zeelander? Alles om je heen verandert, ook bedrijfsmodellen. In tijden van schaarste groei je met z´n allen naar overvloed en zodra er met overvloed geen brood meer is te verdienen, evalueer je naar wat anders. In dit geval, gedirigeerd door die geïnformeerde consument, naar een landbouw en veeteelt die conserveert of zoals men het hierboven noemt Circulair Produceert. Meeveranderen is niet anders dan overleven

 • zeelander

  Ja hr couman
  Gedeeltelijk ben ik het met je eens
  Als we weer gingen boeren zoals vijftig jaren geleden
  Hadden we nog een miljoen boeren nodig om al het voedsel te produceren
  En was het werkloosheids probleem ook meteen opgelost

 • Mozes

  Citculair produceren zien wij overal om ons heen toenemen. Denk maar aan het gescheiden ophalen van huisvuil. Vroeger ging alles naar een grote stortplaats. Tegenwoordig wordt het zoveel mogelijk in gescheiden fracties opgehaald die herbruikt kunnen worden. Het herbruiken is misschien duurder dan het gebruik van nieuwe grondstoffen. Als je het geheel aan de markt overlaat en niet bijstuurt worden om financiele redenen aan de ene kant grondstoffenvoorraden uitgeput en aan de andere kant milieuvervuiling veroorzaakt. 

  Een enorme stap in circulair produceren zou zijn dat wij fosfaten, kali en andere mineralen kunnen terugwinnen uit het riool en kunnen gebruiken in de landbouw. Ook hier geldt dat gebruik van nieuw gewonnen mineralen en het doorspoelen van mineralen in het riool naar de zee misschien financieel voordeliger is dan het terugwinnen van mineralen. De opdracht is om financieel-economische modellen te ontwikkelen waarbij hergebruik verkozen wordt boven éénmalig gebruik. 

  Het probleem in de huidige economie is dat iedere schakel alleen bezig is met het rendement in zijn eigen schakel. Een fabrikant van verpakking denkt niet na over de vuilnisbelt die ontstaat of de uitputting van grondstoffen. Door wel mee te denken over afval wat ontstaat uit verpakkingsmateriaal en daar zijn eigen productie op af te stemmen ontstaat circulair produceren. 

 • zeelander

  Beste mozes johannes en agratax 2
  Graag reactie.s in jip en janneke taal
  Die met een melige mond praten die zijn er al genoeg
  Laat het simpel houden op dit forum

 • gerjan slingenbergh

  @ Mozes Boeren zouden het voorbeeld moeten geven door te stoppen met mestverbranden.

 • cornelis 22

  Je vergeet de margarine maffia van Unilever, inmiddels is duidelijk dat roomboter veel gezonder is dan al die pro activ cholesterol verlagende rommel waar je alleen obesitas van krijgt.  In de US is dit uitgebreid gepubliceerd met als resultaat de hoogste melkprijzen ooit, boter is in veel supermarkten gewoon op, heb het pas nog met eigen ogen gezien . Nu er geen ex -Unillever mannetje meer CEO van FCDF is hoop ik dat hier in NL er ook eens aandacht aan de oude waarden van roomboter  geschonken wordt. Ik herinner nog van vroeger toen ik met mijn vader naar vergaderingen ging dat er al uitgebreid gefoeterd werd op Unilever, toen had men ze wel door. Nu gelooft men die  duurzaamheid praatjes van die gladjanussen : wij op kosten zij goedkope grondstoffen, en de hele maatschappij in de maling genomen

 • agro1


  het fossiel orakelt.

 • agratax2

  Een kringloop economie kan de mensheid beschermen tegen oplopende grondstof prijzen door dreigend tekort. Als we ons geheel blijven overleveren aan delfstoffen, komen we in handen van de Chinezen, die de grote delfstof voorraden op deze aarde hebben opgekocht, door de kolonialisatie van desbetreffende landen van ons te hebben over genomen. Ik denk dat we met hergebruik op termijn meer verdienen, dan met bio based economy een twede hobby van Wijffels. Voor bio based is org. materiaal nodig dat land en mineralen nodig is om te groeien. Doen we deze truc alleen met oogstresten en afval, dan komt op den duur de bodemvruchtbaarheid in het gedrang. Voor mij wordt het steeds duidelijker, dat we de kapitaal veslindende economie moeten ombuigen richting een economie met meer arbeids input. Er komen meer mensen op de aarde, die mee willen delen in de mondiale rijkdom in handen van een kleine groep.

 • agratax2

  vervolg;   De groep die bij macht is de enorme kapitaalsverslinde productie te financieren en wel zo dat de revenuen voldoende groot zijn. Zij zullen dan ook steeds rijker worden en de relatief arme burger zal steeds armer worden.  Als voorbeeld hoeven maar de Nederlandse omstandigheid te nemen; 'De economie strekt aan er wordt meer geld verdiend' Is dit niet wat we elke dag horen uit De Haag? Ze laten ons geloven, dat het aantal armen navernant daalt, maar helaas stijgt de groep met financiele problemen alleen maar. Ik vermoed dat Wijffels dit probleem ziet en ziet dat de huidige economische koers dit probleem niet oplost, maar eerder verergert.

 • fietser

  Tis jammer dat al diegenen de nieuwe deel economie propageren zelf niet goed kunnen delen . 

 • Noordam2


  Bert, je schetst een volkomen juist beeld van een lege huls. Wijffels verlochend met droge ogen waar hij ooit voor stond en zijn zakken mee vulde.  Onder zijn leiding begon ongeveer alles wat de Rabo nu opbreekt. Nu hij zijn inkomen samen met zijn familie haalt uit zweverige stichtingen spreekt hij die taal.  het is zoals  Agro 1 zegt Het Fosiel Orakeld. Het zou beter zijn als het fosiel zwijgt!

   

   

 • joohoo

  Rooflandbouw is een politiek ideaal gepropagandeerd door alle regerings dan wel oppositie partijen.
  Door nu de landbouw te dwingen in kringloop denken , iets wat elke boer al jaren voorstaat.
  Speelt hij de Judas van het bankwezen en steekt zijn middelvinger op naar de hele samenleving.

 • John*

  dit is toch een mooie vervolgstap? van breed kleinschalig, naar specialisatie en daarop volgt weer integratie. Rekenen en verantwordelijkheid nemen over de schakels heen.

  specialisatie loopt dood, integratie bied kansen! Zeker primaire producenten hebben grote voordelen van produceren in sterke integraties. (in mijn ogen is friesland campina dat ook). Vleeskuikensector is daar ook ver mee. De varkens lopen hopeloos achter maar daar is dan ook nog veel te winnen in specialisatie. Maar die integratie stap zal onvermijdelijk zijn. 

 • DJ-D

  Hij heeft zijn pensioen opgebouwd van de financieringen van de varkens en kippenstallen. Of schenkt hij dat iedere maand aan een goed doel. 

 • Mozes

  Een mooi voorbeeld van een mogelijkheid van circulair ondernemen zag ik laats op televisie. Oude mobieltjes blijken per kg zes keer zoveel goud te bevatten dan gouderts. Als je mobieltjes goedkoop genoeg kunt inzamelen en goedkoopgenoeg het goud eruit kunt halen dan kan dat voordeliger zijn dan het delven van gouderts. Circulair ondernemen begint wanneer de fabrikant van mobieltjes bij het ontwerp van een mobieltje nadenkt over hoe goud en andere zeldzame metalen er zo gemakkelijk mogelijk weer uit gehaald kunnen worden. Ook als daardoor de kostprijs van het mobieltje hoger wordt. De markt en de economie moeten hier op aangepast worden. 

  Een voorbeeld van circulair ondernemen is ook de verwijderingsbijdrage voor electrische apparaten. 

  Ik zag laats een mooi voorbeeld van circulair ondernemen in de varkenshouderij. Ik was aanwezig bij de opening van een nieuwe wroetstal in Saasveld.  In deze stal liggen de varkens in een zaagselbed. Er wordt alleen vaste mest geproduceerd. Luchtwassers zijn daarom niet nodig. De vaste mest heeft grote voordelen voor tuinders die de mest afnemen: het organischestof gehalte van de grond wordt er door verhoogt waardoor mineralen en water veel beter benut worden. 
  De eerste schakel in de keten die varkens op zodanige wijze houdt dat er mest wordt geproduceerd die grote voordelen heeft voor de volgende schakel in de keten. 

 • agratax2

  @joohoo. Wijffels wil niet alleen de landbouw in Kringloop laten denken en handelen, maar hij wenst dat de hele samenleving actief id de  kringloop gaat denken en handelen. Ik zie zijn verhaal niet als verraad, maar meer als tot Bezinning of moet ik zeggen tot zinnen komen op zijn oude dag. Laat de globale samenleving het goede uit zijn gedachten halen en toepassen, heeft hij tenminste niet voor niets gepredict op zijn oude dag. We kunnen niet doorgaan op het pad van d elaatste honderd jaar, niet omdat we het klimaat (misschien) schaden, maar omdat we ons eigen nest vervuilen met afgedankte mineralen en ander afval. 

 • wgtroosendaal1

  zoZo,dat is de eerste keer dat ik met hem eens ben.......wie betaald de rekening?......de B...?

 • wgtroosendaal1

  zoZo,dat is de eerste keer dat ik met 'Twijffels'eens ben.
  Wie betaald de rekening ?
  De B... ,de B... of de melkpoederfabriek?

 • pinkeltje


  Bij Mansholt gingen de ogen ook open toen hij niks meer te vertellen had. Meneer Wijffels kan het mooi vertellen. Zij pensioen zit wel goed. Hij vliegt ook op CO2 neutrale tickets heeft hij op TV wel eens vertelt toen het ging over de verantwoording van zijn privé leven met nogal al wat airmiles. Dat krijg je met een dik pensioen en kiinderen in verre bestemmingen elders in de wereld. Hij kan zijn geweten afkopen maar het gewone klootjesvolk is blij dat ze aan de kassa de prijsknallers nog net af kunnen rekenen. Doet me een beetje denken aan All Gore die vanuit de Cadillac Escalade zit te vertellen hoe het er op zijn landgoed aan toe gaat en dat de wereld zich moet realiseren dat het allemaal echt heel anders moet.

 • boerke brabant

  denk dat wijfels zijn verhaal nog vaak moet vertellen als ik veel van bovenstaande reacties lees.

 • LUCTOR


  Omdat deze Meneer Herman Wijffels genaamd is,is het ineens interessant zou hij toevallig Boerke brabant zijn genaamd dan had het deze site niet gehaald.

  Dit soort mensen zijn toevallig met de juiste kruiwagen op dit soort posities gekomen waar in de meeste gevallen na vertrek er een complete catastrofie is achter gelaten dus heb me dan ook zo vaak afgevraagd wat is COMPETENTIE .

  Een ding moet ik hem gelijk in geven dat geld de macht heeft ook op de produktie van ons voedsel verder weten we achteraf allemaal wel hoe het had moeten zijn.

  Leuke blog maar zonder waarde.

   

 • koestal

  Ze hebben in Afrika allemaal wel een mobieltje ,dat is daar geen probleem

 • koestal

  Elke morgen landt er op Schiphol een vliegtuig uit Kenia ,met verse spercieboontjes en verse rozen aan boord voor de Nederlandse hotels en restaurants en bloemenwinkels. Dus de vraag in Afrika valt nog wel mee.

 • bertes

  dus de bank man moet het te veel verdiende geld, terug storten.

 • l coumans

  Bertes dan moeten ze alles terugstorten ze hebben het niet verdient!!!!!

 • Noordam2


  luctor, ik vind het zeker geen blog zonder waarde. Het geeft  heel helder aan het egoisme van Herman en zijn  ijdele drang naar publiciteit. Hij heeft duizende ondernemers geholpen aan hun huidige bedrijf, uiteraard alleen op vertoon van een gedegen bedrijfsplan. om vervolgens als dat plan is uitgevoerd, diezelfde mensen een schuldgevoel aan te praten.

  dat Herman inmiddels een andere visie heeft kan gebeuren, is op zich niets mis mee, maar stel je dan wat meer bescheiden op, iets terughoudender, maar bescheidenheid komt bij zulke egotrippers  niet in hun woordenboek voor.

 • agro1


  de censor vond ergens een reactie ongepast en deze is zonder vermelding verwijderd?????

 • agro1


  excuses, vorige reactie onwaar.

 • joannes

  Het talent van deze man is vooral geloofwaardige verhalen vertelen. Jammer dat de verhalen een THTdatum hebben! 

 • bb40

  Hij past mooi in het rijtje marcel v dam, ruud  lubbers , van uit het bejaardenhuis commentaar geven op degenen die hun fouten oplossen

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.